Sekretny sposób barmanów na idealnie przezroczyste kostki lodu

Lód to podstawa w wielu drinkach. Jak zrobić idealnie przezroczyste kostki lodu? Przygotowanie go jest dziecinnie proste, jednak wcale nie tak łatwo uzyskać krystalicznie czyste, przejrzyste kostki. Zobacz, jak robią to barmani!

Obrazek
Ewa

Przygotuj:

  • Turystyczna lodówka lub inne izolowane pudełko
  • Dobrze przefiltrowana woda
  • Nóż o ząbkowanych ostrzach
  • Deska do krojenia
  • Tłuczek do mięsa

Krok 2: Umieść pojemnik w zamrażarce

Pamiętaj, żeby nie zamykać naczynia! Trzymaj je w zamrażarce przez 24h, nie dłużej.

Krok 3: Wyjmij naczynie i wysyp lód do umywalki

Odkrój ewentualną mętną warstwę lodu. Zamocz nóż w gorącej wodzie: pójdzie Ci to o wiele łatwiej!

Krok 4: Podziel krystaliczną część na mniejsze porcje

Możesz to zrobić w prosty sposób: natnij nożem lód na głębokość 1,5-2 cm. Następnie pomóż sobie tłuczkiem do mięsa

Obrazek

Taki lód, nie dość, że estetyczny, to na dodatek lepiej schłodzi Twoje drinki: przez ten sposób mrożenia pozbywasz się pęcherzyków powietrza, przez co lód będzie zimniejszy. Mało tego, roztapia się też wolniej, przez co dłużej będzie utrzymywał temperaturę Twojego drinka i nie rozcieńczy go tak łatwo.

Jeśli wyszło Ci zbyt dużo lodu- zachowaj je na później. Włóż kostki do woreczka i umieść w zamrażarce. Pewnie zdarzy się tak, że pokryją się później matową warstwą: to nieuniknione, bo zanim je schowasz na pewno zdążą się lekko stopić.
Jeśli chcesz usunąć później tę matową mgiełkę wystarczy, że przed użyciem pozwolisz im lekko się stopić, przez co zrzucą swój "kamuflaż".

Metoda 2- Podwójne gotowanie

Jeśli nie możesz znaleźć odpowiedniego naczynia, a posiadasz tradycyjne foremki do lodów spróbuj zrobić krystaliczne kostki tym sposobem.

Krok 1: Przefiltruj wodę

Jeśli posiadasz filtrujący dzbanek: sprawdzi się tutaj idealnie. Przefiltrowana woda jest czystsza, usuwa zabrudzenia i zbędne minerały.

Krok 2: Zagotuj dwukrotnie wodę

To bardzo proste: zagotuj wodę i pozwól jej ostygnąć. Gdy tak się stanie: ponownie doprowadź ją do wrzenia. Dwukrotne gotowanie pozwoli pozbyć się pęcherzyków powietrza

Krok 3: Przelej wodę do foremek

Obrazek

Mamy nadzieję, że te dwa sposoby umilą Ci weekendowe drinki :)

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji