PoradyWlej do racuchów ten płyn. Wyjdą pulchne i nieziemsko pyszne

Wlej do racuchów ten płyn. Wyjdą pulchne i nieziemsko pyszne

Pulchne racuchy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Słodki blog
Pulchne racuchy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Słodki blog
05.03.2023 09:13

Poszukując inspiracji na szybki i smaczny obiad, z pewnością często sięgasz po to, co szybkie. Takie właśnie są pulchne racuchy, które możesz przygotować właśnie teraz. Wystarczy, że dodasz do nich jeden wyjątkowy płyn, by otrzymać naprawdę smaczne i puszyste danie.

Idealna opcja na obiad i przekąskę - pulchne racuchy z przepisu babci

Dania kuchni polskiej mają to do siebie, że nie trzeba ich prezentować, bo kocha je prawie każdy. Nawet osoby z zagranicy. Jednym z klasyków są bez wątpienia racuchy. Nie ulega żadnej wątpliwości, że w ich przypadku, najlepiej sprawdzą się te babcine receptury. Jeśli powrócisz do czasów dzieciństwa, to być może przypomnisz sobie, jak twoja babcia robiła pulchne racuchy.

Racuchy - Pyszności
Racuchy - Pyszności

A jeśli nie, to możesz odtworzyć ten przepis, dzięki naszym wskazówkom. Aby usmażyć puszyste i smaczne racuchy, dobrze będzie dodać do ciasta zaczyn drożdżowy, który należy dodać do mąki i pozostałych składników na racuchy. To dzięki niemu, ciasto podwoi swoją objętość, a same placki będą pięknie rosnąć podczas smażenia. Koniecznie wypróbuj ten właśnie patent.

Jak zrobić pulchne racuchy?

To naprawdę proste! Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że robi się je szybko, a efekt zachwyci każdego. Babcine racuchy idealnie sprawdzą się na obiad lub jako przekąska. Pamiętaj, że możesz je podać z wieloma, rozmaitymi dodatkami.

Składniki:

  • jajko
  • pół kilograma mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • łyżka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Pulchne racuchy można określić jako kulinarne dzieło sztuki. Ich przygotowanie rozpocznij od przygotowania zaczynu drożdżowego. Do miski wlej pół szklanki letniego mleka, dodaj 2 łyżki mąki, łyżkę cukru, pokrusz drożdże i wszystko dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ją w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva
Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva

Kolejny krok to połączenie mąki z solą i cukrem waniliowym. Dodaj jajko i pozostałą część mleka — zacznij wyrabiać ciasto, przy pomocy łyżki. Gdy drożdżowy zaczyn podwoi swoją objętość, to zacznij stopniowo wlewać go do miski z mąką. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i ponownie odstaw na kilka minut do wyrośnięcia. Czas na smażenie. Ciasto wykładaj łyżką na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor. Gdy racuchy będą gotowe, to odsącz je z nadmiaru tłuszczu i następnie posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Jeśli lubisz wyjątkowe przekąski, to na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na tortille z pieczarkami w wersji mini:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także