Garnki, w których gotujemy, mają wpływ nie tylko na smak potraw. Niektóre są toksyczne
Garnki to podstawa w każdej kuchni. Bez odpowiedniego sprzętu ani rusz, dlatego dzisiaj przedstawię Ci wady i zalety garnków wykonanych z różnych tworzyw.
Czy istnieje jeden, idealny garnek? A może każdy z produktów ma swoje wady i zalety?
#1 Garnki emaliowane
ZALETY
- są uważane za najbezpieczniejsze na rynku
- tworzywo, z jakiego są wykonane, jest odporne nie tylko na wysokie temperatury, ale świetnie radzi sobie również z korozją i detergentami
- są w 100 % antyalergiczne oraz ekologiczne
- szybko się nagrzewają i długo utrzymują ciepło
- nie zmieniają smaku potrawy
WADY
- ich trwałość.Na pewno tego typu garnki nie będą służyć przez długie lata
- w przypadku obicia lub odpryśnięcia emalii, garnek należy wyrzucić, ponieważ mogą zachodzić w nim procesy chemiczne
ZALETY
- nie wydzielają szkodliwych substancji, są więc w pełni bezpieczne
- są bardzo wytrzymałe
- świetnie nadają się do gotowania, duszenia, smażenia, jak i zapiekania
- długo utrzymują ciepło
WADY
- nie należą do najtańszych
- są ciężkie w porównaniu do innych garnków
- wymagają odpowiedniej pielęgnacji - po każdym umyciu należy wycierać je do sucha i od czasu do czasu konserwować przy pomocy oleju
ZALETY
- dobrze przewodzą ciepło
- są odporne na uszkodzenia mechaniczne
- szybko się nagrzewają
- są stosunkowo tanie i lekkie w użytku
- nie straszne im detergenty
WADY
- krótko utrzymują ciepło
- nie należy przygotowywać w nich kwaśnych potraw, ponieważ w takim zestawieniu łatwo o wydzielanie się niebezpiecznych dla naszego zdrowia związków
#4 Garnki ze szkła
ZALETY
- są antyalergiczne i antybakteryjne
- nie ulegają reakcjom chemicznym
- nie chłoną zapachów, tłuszczu oraz barwników
- łatwo je pielęgnować
- są wielofunkcyjne - można wykorzystywać je zarówno w piekarniku, jak i mikrofalówce
WADY
- nie są mega wytrzymałe
- krótko utrzymują ciepło
- są dość ciężkie
ZALETY
- równomiernie rozprowadzają ciepło
- nie wchodzą w reakcje z przygotowywanym jedzeniem
- są wytrzymałe oraz odporne na zarysowania, wgniecenia i uszkodzenia
WADY
- wolno się nagrzewają
- mogą zawierać nikiel, na który mogą być uczelni niektórzy użytkownicy
Jak dla mnie nie istnieje jeden, najlepszy rodzaj garnków. Przy wyborze powinniśmy kierować się własnymi preferencjami i przyzwyczajeniami. Tak, aby wybrany sprzęt służył nam jak najlepiej ?
A Ty z jakich garnków korzystasz na co dzień? Masz swojego faworyta, czy może ciągle szukasz najlepszego rozwiązania?