PrzepisJeden wywar, trzy zupy. Daria Ładocha dzieli się świetnym patentem
Jeden wywar, trzy zupy. Daria Ładocha dzieli się świetnym patentem
Daria Ładocha podzieliła się tipem, jak z jednego bulionu przygotować trzy bardzo smaczne zupy. Swój pomysł pokazała podczas nagrania w kuchni w programie śniadaniowym "Dzień Dobry TVN". Koniecznie sprawdź i przetestuj te przepisy.
Daria Ładocha (adobe, www.dziendobrytvn)
28.05.2023 08:00
Prezenterka na wizji przygotowała wywar, który stał się bazą do kolejnych zup. - Musimy praktykować smart cooking, czyli sprytne gotowanie. Co to znaczy? Jedna zupa na dwa dni — powiedziała na początku. Pokazała też sposób na to, jak skrócić czas gotowania.
Daria Ładocha pokazała przepis na bulion mięsny
Składniki:
- szponder wołowy,
- golonka z indyka,
- szyjka z indyka,
- dwa udka kurczaka,
- marchew,
- seler,
- por,
- korzeń pietruszki,
- 1/4 kapusty włoskiej,
- zielona pietruszka,
- cebula,
- główka czosnku,
- imbir,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, kurkuma, liście laurowe, lubczyk.
Sposób wykonania:
- Ustaw piekarnik na 220 stopni Celsjusza.
- Na blaszce poukładaj mięso z warzywami. Piecz przez 40 minut.
- W międzyczasie zagotuj wodę. Wrzuć do niej składniki, a na koniec dopraw przyprawami.
- Gotuj jeszcze przez 3 godziny.
Zupa czosnkowa z indykiem i świeżym tymiankiem
Przygotuj więc odpowiednie składniki:
- cztery ząbki czosnku,
- cebulę,
- marchew,
- natkę pietruszki,
- seler naciowy,
- trzy ziemniaki,
- gałązki tymianku,
- 300 g filetów z indyka,
- oliwę,
- łyżkę masła,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- oregano i skórka z cytryny,
- bulion.
Zupa czosnkowa (pixabay)
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój. Podsmażaj przez chwilę.
- Dodaj marchewkę pokrojoną w talarki oraz ziemniaki. Wszystko zalej bulionem. Dopraw do smaku.
- Gotuj przez 15 minut, w międzyczasie pokrój indyka w plastry i dodaj go do zupy.
- Dorzuć skórkę z cytryny, posiekany tymianek oraz natkę pietruszki.
- Na końcu zagęść zupę mąką ziemniaczaną zmieszaną z odrobiną wody.
Daria Ładocha podzieliła się przepisem na ogórkową z pomidorami
Składniki:
- 500 g startych ogórków,
- trzy ząbki czosnku,
- cebula,
- trzy pokrojone ziemniaki,
- starty chrzan,
- 700 g passaty pomidorowej,
- łyżeczka przecieru,
- bulion,
- świeża pietruszka,
- przyprawy,
- dwie łyżki masła klarowanego
Wykonanie:
- Ogórki wrzuć więc na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażaj przez chwilę.
- Obierz i pokrój cebulę, a czosnek posiekaj. Lekko podsmaż je w dużym garnku. Dorzuć też ziemniaki i zalej składniki wywarem. Dopraw i gotuj przez 15 minut.
- Dodaj passatę, przecier oraz ogórki. Na koniec wrzuć starty chrzan i natkę pietruszki.
Zupa z pieczonych białych warzyw z orzechami i parmezanem
Składniki:
- seler,
- kalarepa,
- dwie pietruszki,
- trzy ziemniaki,
- cebula,
- trzy ząbki czosnku,
- wywar,
- 50 g tartego sera,
- 200 ml słodkiej śmietany,
- przyprawy,
- garść orzechów włoskich,
- kilka łyżek oliwy truflowej,
- świeże oregano.
Zupa krem Darii Ładochy (adobe)Wykonanie:
- Do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni włóż obrane i pokrojone białe warzywa. Dołóż też ziemniaki. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut.
- Zawartość blaszki przerzuć do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez kilka minut.
- Dodaj również zahartowane śmietany.
- Zupę zagotuj, a następnie zmiksuj na gładką masę. Skrop także wszystko oliwą, dodaj orzechy i starty parmezan.