Jeden wywar, trzy zupy. Daria Ładocha dzieli się świetnym patentem

Daria Ładocha podzieliła się tipem, jak z jednego bulionu przygotować trzy bardzo smaczne zupy. Swój pomysł pokazała podczas nagrania w kuchni w programie śniadaniowym "Dzień Dobry TVN". Koniecznie sprawdź i przetestuj te przepisy.

ObrazekDaria Ładocha (adobe, www.dziendobrytvn)
Paulina Hermann

Prezenterka na wizji przygotowała wywar, który stał się bazą do kolejnych zup. - Musimy praktykować smart cooking, czyli sprytne gotowanie. Co to znaczy? Jedna zupa na dwa dni — powiedziała na początku. Pokazała też sposób na to, jak skrócić czas gotowania.

Daria Ładocha pokazała przepis na bulion mięsny

Składniki:

  • szponder wołowy,
  • golonka z indyka,
  • szyjka z indyka,
  • dwa udka kurczaka,
  • marchew,
  • seler,
  • por,
  • korzeń pietruszki,
  • 1/4 kapusty włoskiej,
  • zielona pietruszka,
  • cebula,
  • główka czosnku,
  • imbir,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, kurkuma, liście laurowe, lubczyk.

Sposób wykonania:

  1. Ustaw piekarnik na 220 stopni Celsjusza.
  2. Na blaszce poukładaj mięso z warzywami. Piecz przez 40 minut.
  3. W międzyczasie zagotuj wodę. Wrzuć do niej składniki, a na koniec dopraw przyprawami.
  4. Gotuj jeszcze przez 3 godziny.

Zupa czosnkowa z indykiem i świeżym tymiankiem

Przygotuj więc odpowiednie składniki:

  • cztery ząbki czosnku,
  • cebulę,
  • marchew,
  • natkę pietruszki,
  • seler naciowy,
  • trzy ziemniaki,
  • gałązki tymianku,
  • 300 g filetów z indyka,
  • oliwę,
  • łyżkę masła,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • oregano i skórka z cytryny,
  • bulion.
Obrazek

Zupa czosnkowa (pixabay)

Wykonanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój. Podsmażaj przez chwilę.
  2. Dodaj marchewkę pokrojoną w talarki oraz ziemniaki. Wszystko zalej bulionem. Dopraw do smaku.
  3. Gotuj przez 15 minut, w międzyczasie pokrój indyka w plastry i dodaj go do zupy.
  4. Dorzuć skórkę z cytryny, posiekany tymianek oraz natkę pietruszki.
  5. Na końcu zagęść zupę mąką ziemniaczaną zmieszaną z odrobiną wody.

Daria Ładocha podzieliła się przepisem na ogórkową z pomidorami

Składniki:

  • 500 g startych ogórków,
  • trzy ząbki czosnku,
  • cebula,
  • trzy pokrojone ziemniaki,
  • starty chrzan,
  • 700 g passaty pomidorowej,
  • łyżeczka przecieru,
  • bulion,
  • świeża pietruszka,
  • przyprawy,
  • dwie łyżki masła klarowanego
Obrazek
Zupa pomidorowa (pexels)

Wykonanie:

  1. Ogórki wrzuć więc na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażaj przez chwilę.
  2. Obierz i pokrój cebulę, a czosnek posiekaj. Lekko podsmaż je w dużym garnku. Dorzuć też ziemniaki i zalej składniki wywarem. Dopraw i gotuj przez 15 minut.
  3. Dodaj passatę, przecier oraz ogórki. Na koniec wrzuć starty chrzan i natkę pietruszki.

Zupa z pieczonych białych warzyw z orzechami i parmezanem

Składniki:

  • seler,
  • kalarepa,
  • dwie pietruszki,
  • trzy ziemniaki,
  • cebula,
  • trzy ząbki czosnku,
  • wywar,
  • 50 g tartego sera,
  • 200 ml słodkiej śmietany,
  • przyprawy,
  • garść orzechów włoskich,
  • kilka łyżek oliwy truflowej,
  • świeże oregano.
Obrazek

Zupa krem Darii Ładochy (adobe)Wykonanie:

  1. Do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni włóż obrane i pokrojone białe warzywa. Dołóż też ziemniaki. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut.
  2. Zawartość blaszki przerzuć do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez kilka minut.
  3. Dodaj również zahartowane śmietany.
  4. Zupę zagotuj, a następnie zmiksuj na gładką masę. Skrop także wszystko oliwą, dodaj orzechy i starty parmezan.

Wybrane dla Ciebie

W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd