Ten obiad przygotujesz w jednym naczyniu! Jest pyszny i sycący, a nie ma po nim sterty garnków

Jednogarnkowe dania zyskują coraz większą popularność. Są łatwe w przygotowaniu, a my oszczędzamy czas potrzebny na zmywanie po obiedzie. Swoją recepturę na tego typu danie zaproponował nam popularny polski kucharz. Poznaj przepis na jednogarnkowy obiad od Tomasza Strzelczyka.

ObrazekJednogarnkowy obiad od Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Szukasz pomysłu na prosty i smaczny obiad? Przygotuj jednogarnkowy obiad od Tomasza Strzelczyka

Jeśli zechcemy w kilku prostych słowach opisać to danie, to trzeba podkreślić, że jednogarnkowy obiad od Tomasza Strzelczyka jest prosty, smaczny, a wszystkie składniki są stosunkowo tanie i łatwo dostępne. Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak to, że to jednogarnkowe danie, jak sama nazwa wskazuje, przygotujesz je w jednym naczyniu. Z powodzeniem możesz je podać na obiad w środku tygodnia lub na weekendowy posiłek w gronie rodziny. Swoją recepturą podzielił się z nami Tomasz Strzelczyk - popularny kucharz i miłośnik wędzenia oraz tradycyjnych przepisów.

Obrazek
Jednogarnkowy obiad - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jak przygotować jednogarnkowy obiad od Tomasza Strzelczyka?

Będzie smacznie, prosto i przyjemnie. Połączenie wszystkich składników sprawi, że Wasze talerze wypełnią się kolorami. Jest mięso, są warzywa i popularne przyprawy, więc możemy działać!

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków
  • około 400 g ulubionej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 3 papryczki chilli
  • 2 czerwone papryki
  • 200 g fasoli z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • duża garść jarmużu
  • woda do uzupełnienia
  • 400 g pomidorów z puszki
  • po pół łyżki słodkiej i wędzonej papryki
  • łyżka oregano
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jeśli zamierzasz ugotować jednogarnkowy obiad od Tomasza Strzelczyka, to jego przygotowanie zajmie Ci parę chwil. Rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w piórka. Rozgrzewamy patelnię, na którą wlewamy odrobinę oleju. Kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy zacznie się rumienić, to dodajemy cebulę. W tym czasie dobrze jest pokroić paprykę zwykłą i chilli, pozbywając się gniazd nasiennych. Gdy cebula będzie zeszklona, to dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę. Wszystko przez chwilę podsmażamy, aż marchewka zacznie zmieniać kolor.

Obrazek
Przygotowanie jednogarnkowego obiadu - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Dodajemy przyprawy wskazane w powyższej liście. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojone wcześniej papryki. Ścieramy ząbki czosnku, bezpośrednio nad patelnią. Będzie ostro, syto, aromatycznie i pysznie. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Kilka ziemniaków kroimy w kostkę i wrzucamy je do reszty składników. Jeśli danie jest zbyt gęste, to dolewamy wodę. Dajemy porządną garść siekanego jarmużu. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, to dajemy fasolkę i garść natki pietruszki dla aromatu. Nasz jednogarnkowy obiad od Tomasza Strzelczyka jest gotowy. Smacznego!

Czas na proste przekąski. Przygotuj serowe kulki w kolorowych przyprawach. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach