Jedz deser z tej kaszy, jeśli chcesz schudnąć. Mocno podkręca metabolizm

Kasza bulgur i deser? Tak, te dwie rzeczy mogą mieć ze sobą wiele wspólnego, szczególnie gdy połączymy je ze sobą. Pokochają je szczególnie osoby będące na diecie odchudzającej. Taki deser świetnie podkręca metabolizm i pozwala na zrzucenie nadprogramowych kilogramów.

Kasza bulgurKasza bulgur
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W odchudzaniu najważniejsze jest zdrowe podejście - bez niego możemy mocno przesadzić, na przykład za bardzo zmniejszyć podaż kalorii. Oprócz tego potrzebujemy też odrobiny cierpliwości, bo efekty nie przyjdą następnego dnia. Istotna jest również regularna aktywność fizyczna. Nawet w czasie diety możemy pozwolić sobie na małe grzeszki i zjeść jakiś pyszny deser. Można na przykład przygotować taki, w którym główną rolę gra kasza bulgur.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka szyszki prosto z babcinego zeszytu. Idealnie kruche i z pyszną niespodzianką w środku

Kasza bulgur na słodko - dlaczego warto ją jeść?

To doskonała słodka przekąska dla osób przebywających na diecie. Świetnie wpływa na metabolizm i pracę jelit - jest to zasługa dużej ilości błonnika. Do tego znajdziemy mnóstwo witamin i soli mineralnych. Taki deser z kaszą bulgur świetnie smakuje, a do tego bardzo łatwo go przygotować. Do jego zrobienia potrzebujesz:

  • 4-5 łyżek kaszy bulgur,
  • 300 ml mleka 2-procentowego,
  • 4 łyżki musu jabłkowego,
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej,
  • owoce do ozdoby: maliny, jabłka, borówki, kiwi.
Kasza bulgur
Kasza bulgur © flickr

Sposób wykonania:

Do garnka wlej mleko, dodaj cynamon oraz gałkę muszkatołową. Doprowadź płyn do wrzenia, a następnie dosyp kaszę bulgur. Gotuj ją na małym ogniu do momentu, w którym stanie się miękka. Nie zapomnij o mieszaniu składników, by się nie przypaliły.

Jak już zdejmiesz kaszę bulgur z ognia, musisz dokończyć swój deser. Dodaj do niej dwie łyżeczki musu jabłkowego, a całość ozdób owocami. Możesz wybrać jabłka lub kiwi, świetnie sprawdzą się także maliny oraz borówki. Dobrym pomysłem jest też pomieszanie różnych owoców.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej