Obrzydliwa prawda - o tym co dzieje się, gdy mucha siada na Twoim jedzeniu
10.08.2020 14:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Bzyczenie muchy to coś, co może doprowadzić do szewskiej pasji. Nie raz jej uporczywe latanie wybudzało nas ze snu.
A gdzie najchętniej siadają? Na jedzeniu. I chociaż zwykle po prostu się je odgania to warto wiedzieć, dlaczego muchy są niebezpieczne i dlaczego zawsze trzeba zasłaniać zostawione na wierzchu jedzenie.
#1 Jedzenie z... niespodzianką
Muchy nie siadają tak sobie rekreacyjnie, żeby chwilę pochillować przed dalszym lotem.
Jedzą wysysając płyny przez rurkowate otwory gębowe. Ich kształt sprawia, że każdy posiłek muszą zamieniać w płyn.
Aby to zrobić "wymiotują" na Twoje jedzenie własną śliną.
A wiesz, gdzie wcześniej mogły siedzieć? Na przykład na zgniłym mięsie lub odchodach.
Niezbyt apetycznie.
#2 Muchy składają jaja
Zjem tego kurczaka- pomyślałeś.
Złożę tam jaja- wpadła na to mucha.
Odłożone resztki są świetnym miejscem do złożenia jaj. A jeśli już zapomnisz o nich to z tych jaj wyklują się larwy. Z larw powstaną muchy. No i dzięki tym muchom zakażenie bakteryjne możesz mieć gratis.
#3 Brudne nogi, brudne skrzydła
Przy pomocy mikroskopu elektronowego odkryto, że to właśnie na tych częściach owadów znajduje się najwięcej bakterii. Nogi i skrzydła wykazują największą różnorodność drobnoustrojów znajdujących się na ciele muchy, co sugeruje, że bakterie wykorzystują muchy… do transportu drogą powietrzną. A kiedy trafią one na odpowiednią powierzchnię mogą się naprawdę szybko rozwijać.
Naukowcy odkryli więcej patogenów na ciałach much zebranych w miejskich środowiskach niż na tych zabranych chociażby w stajniach. Sugeruje to, że potencjał w przenoszeniu chorobotwórczych drobnoustrojów rośnie, gdy muchy żyją wśród ludzi.
#4 Roznoszą choroby
No właśnie, to główny powód, przez który nie można całkowicie bagatelizować tych latających stworzeń.
65 chorób to dość imponujący wynik, prawda? Do tego bogatego wachlarzu chorobowych możliwości należą m.in. dur brzuszny, czerwonka, tyfus, gruźlica, choroba Heinego-Medina
Lepiej dmuchać na zimne
I chociaż te ostrzeżenia, choroby i bakterie nie sprawią, że każdy będzie natychmiastowo wyrzucał jedzenie, na którym przysiądzie mucha to i tak dobrze mieć jakąś świadomość - co dzieje się w tym mikroświecie.
Są małe, więc sama powierzchnia, którą mogą skazić też jest niewielka. Siadają na jedzeniu najczęściej dosłownie na chwilę, zanim odpędzimy je ręką.
Nie ma powodu do popadania w panikę: jeśli mucha klapnie na chwilę na Twoim kotlecie strzepnij ją i zjedz. A później przy użyciu kapcia, gazety albo domowych pułapek pozbądź się jej.
Jeśli jednak na jedzeniu zbierze się kilka much i rozpoczną tam swoją imprezę - lepiej omijaj je z daleka i wyrzuć do śmietnika.