Joanna Kurowska schudła już ponad 10 kilogramów. Zdradziła, swój szczególny sposób
Joanna Kurowska jest jedną z najpopularniejszych polskich aktorek. Widzowie pokochali ją m.in. za role w takich produkcjach jak "Graczykowie", czy "Świat według Kiepskich". Teraz możemy oglądać ją w serialu "Lulu", gdzie fanów zaskoczyła metamorfozą sylwetki. Gwiazda schudła już ponad 10 kilogramów i jak zapowiada - to nie koniec. Wiemy, co jest tajemnicą jej sukcesu w walce o utratę wagi.
16.04.2023 10:56
Każdy, kto zmaga się z nadwagą, doskonale zna ten ból. Diety, restrykcje i wyrzeczenia. W ich efekcie waga mniej lub bardziej spektakularnie spada. Jednak po powrocie do poprzednich przyzwyczajeń kulinarnych utracone kilogramy wracają bezlitośnie "ze zdwojoną siłą". Joanna Kurowska jest doskonałym przykładem - przez wiele lat zmagała się z nadmierną wagą. Gwiazda miała za sobą okresy, gdy była szczupła jak osa i te, w których nadwagę ukrywała pokazując się publicznie wyłącznie w obszernych strojach. Niedawno ponownie postanowiła stanąć do walki o powrót do formy i szczupłej sylwetki.
Joannie Kurowskiej pomógł post przerywany
Aktorka zmieniła swoje nawyki żywieniowe i zwiększyła aktywność fizyczną. Nie skorzystała wprawdzie z siłowni, a zdecydowała się na treningi w zaciszu własnego w domu.
Jednak eliminacja wysokokalorycznych dań oraz ćwiczenia to nie wszystko. Za sukcesem gwiazdy w walce o utratę nadwagi stoi też post przerywany, który postanowiła zastosować. Jak widać skutecznie, bo zgubiła już ponad 10 kg. Dieta IF (Intermittent fasting) jest jedną z popularniejszych diet w ostatnim czasie. Polega na jedzeniu w tzw. oknie żywieniowym - posiłki spożywamy w określonych godzinach, a w pozostałych pościmy.
Post przerywany - zasady
Post przerywany często jest mylony z głodówką. Podstawowa różnica między nimi to fakt, że podczas głodówki nie je się nic, a w poście przerywanym należy jeść zgodne z zaleceniami kalorycznymi w określonym okienku czasowym. Metod prowadzenia postu przerywanego jest wiele, najpopularniejsza to metoda 8/16.
Post przerywany systemem 8/16 zakłada podzielenie doby na dwie części: ośmiogodzinną i szesnastogodzinną. Podczas okienka ośmiogodzinnego należy spożywać wszystkie posiłki, zaś przez pozostałe 16 godzin – pościć. Powyższej zasady należy rygorystycznie i konsekwentnie przestrzegać. Wybór godzin z posiłkami jest uzależniony od rytmu dnia i przyzwyczajeń osoby stosującej post. Można na przykład wybrać śniadanie i ostatni posiłek zjeść wczesnym wieczorem - jeśli zjesz śniadanie o godzinie 7 rano, porą na ostatni posiłek będzie godzina 15.00. Można także zacząć jeść dopiero w południe i zakończyć dużo później.
Podczas postu przerywanego posiłki powinny być mniejsze i częstsze. To pozwala na ustabilizowanie poziomu cukru we krwi. Oczywiście dieta musi być odpowiednio zbilansowana. Warto sięgać po żywność o niskim stopniu przetworzenia - świeże warzywa i owoce, ale także mięso i ryby od sprawdzonych dostawców. Należy także włączyć do menu produkty pełnoziarniste i naturalny nabiał. W walce o szczupłą sylwetkę pomogą również zioła. Trzeba zrezygnować też z fast foodów i produktów zawierających tłuszcze trans oraz duże ilości cukru.
Istotny jest również odpowiedni bilans płynów - 2 litry dziennie. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście woda. Zlecane są także ziołowe napary np. z mięty, ostropestu plamistego i lipy. Uzupełnieniem diety mogą być też soki owocowo-warzywne (do posiłku).
Post przerywany - przeciwwskazania
Post przerywany nie jest metodą, która rozregulowuje organizm i naraża go na wycieńczenie (jak np. w przypadku długotrwałej głodówki). Przed zastosowaniem tej metody najlepiej jednak skonsultować się z lekarzem. Absolutnie nie powinny stosować: kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią, osoby z problemami hormonalnymi i dolegliwościami układu pokarmowego. Post przerywany nie wskazany jest również dla diabetyków, a także osób poniżej 18. roku życia.