Jedząc ptysia można narobić sobie wstydu. Jolanta Kwaśniewska pokazała jak robią to prawdziwe damy

Jolanta Kwaśniewska pokazała jak jeść ptysia. Okazuje się, że deser jest wyjątkowo trudny do spożycia. Prawdziwa dama jednak ma sposób, by zjeść go elegancko. Porada żony byłego prezydenta pierwszy raz pojawiła się w programie "Lekcja Stylu" i do dziś stała się kultowym wideo w Internecie.

Obrazek
Małgosia

Jak elegancko zjeść ptysia? Jolanta Kwaśniewska pokazała jak robią to prawdziwe damy

Wiele osób z pewnością nie pamięta, ale Jolanta Kwaśniewska prowadziła w telewizji swój program. "Lekcje Stylu" były emitowane przez stację TVN Style w latach 2006-2010. Przez ten czas powstało aż 10 sezonów wideo-poradnika. Żona byłego prezydenta, udzielała w nim rad i uczyła zasad, które powinna znać każda dama.

Jolanta z pewnością jest jedną z najbardziej eleganckich kobiet w Polsce. Nic dziwnego, że nawet najtrudniejszy do zjedzenia deser, potrafi spożyć z niezwykłą gracją. Ptyś to deser z dwóch kawałków parzonego ciasta, pomiędzy którymi znajduje się krem. Można go kupić w prawie każdej cukierni, ale większość osób nie ma pojęcia jak prawidłowo go zjeść.

W zależności od kruchości ciastek możemy szybko się ubrudzić lub spłaszczyć deser. Pierwsza Dama zdradziła swoją metodę na tą skomplikowaną słodycz. Jedzenie zaczyna od zdjęcia górnej części ciastka. Jolanta tłumaczy dlaczego nie możemy jej zostawić:

"Problem polega na tym, że gdybyśmy chcieli zjeść tego ptyśka, w tej formie pierwotnej. To wiemy co się stanie Rozkładamy ptysia i kosztujemy środek"
Obrazek
Jolanta Kwaśniewska pokazała jak jeść ptysia Fot. TVN Style

Pierwsza Dama uspokaja, że na oficjalnych obiadach prawdopodobnie taki deser nie zostałby podany, bo w bardzo trudno elegancko go zjeść. Poprawne zjedzenie go polega na nabieraniu kremu za pomocą widelca. Górną część ciastka nie wypada brać do ręki, należy go widelczykiem pokroić na miejsce kawałeczki.

Jakimi sztućcami jeść ptysia?

Jedna z prowadzących program zauważyła, że na stole znalazła się łyżeczka i widelczyk do ciasta. Zapytała Pierwszą Damę, które z nich powinniśmy wybrać do zjedzenia ptysia. Jolanta bez zastanowienia odpowiedziała. Jej odpowiedź będzie pokrzepiająca dla wielu osób.

Według Kwaśniewskiej, każdy wybiera takie sztućce, które dla niego są wygodne. Nie ma nakazu jedzenia ptysia widelcem. Dodatkowo, można użyć ich obu. Łyżeczkę można użyć do przytrzymywania deseru, podczas krojenia go widelczykiem.

Obrazek
Jolanta Kwaśniewska pokazała jak jeść ptysia Fot. TVN Style
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa