Justyna Steczkowska wprost uwielbia ten przepis na chleb. Gwiazda piecze go bez przerwy
Justyna Steczkowska podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na pyszny, domowy chleb bez zakwasu. Jej sekretem jest jeden składnik, dzięki któremu bochenek długo utrzymuje świeżość.
11.06.2023 | aktual.: 11.06.2023 16:35
Domowy chleb wypełnia dom pięknym aromatem i sprawia, że odżywają wspomnienia z dzieciństwa. O ognisko domowe dba również diwa polskiej muzyki, Justyna Steczkowska. Z fanami podzieliła się swoim przepisem na wyjątkowy chleb na drożdżach z miodową nutą. Bochenki ze sklepu nawet się do niego nie umywają, a z przygotowaniem domowego wypieku poradzi sobie nawet kuchenny amator.
Gwiazda stawia na domowe wypieki
Piosenkarka jest wielką fanką domowego pieczywa, w którego przygotowanie wkładane jest również całe serce.
Sekretem jej przepisu jest kasza gryczana, która przedłuża świeżość pieczywa. Dodatki ogrodowych ziół i chrupiących nasion świetnie uzupełniają smak pieczywa.
Justyna Steczkowska zdradziła przepis na chleb
Składniki:
- 1,5 szklanki wody
- 60-70 dag mąki pszennej
- pół kostki
- szczypta soli
- 1 łyżka dobrego miodu
- garść nasion słonecznika
- zioła z ogródka
- 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę, wkrusz drożdże, dodaj sól, miód i nieco więcej niż połowę mąki.
- Wyrób ciasto i odstaw na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Gdy ciasto podrośnie, dodaj pozostałą część mąki, garść słonecznika i posiekane zioła z ogródka.
- Wyrabiaj ciasto ręką. Dodaj przestudzoną, ugotowaną kaszą i dalej wyrabiaj przez ok. 15 minut. Możesz również doprawić ciasto czarnym pieprzem.
- Powstałą masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 10-15 minut w 220 st. Celsjusza.
- Po upieczeniu zostaw chleb w formie na 15 minut.