Justyna Steczkowska wprost uwielbia ten przepis na chleb. Gwiazda piecze go bez przerwy

Justyna Steczkowska podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na pyszny, domowy chleb bez zakwasu. Jej sekretem jest jeden składnik, dzięki któremu bochenek długo utrzymuje świeżość.

ObrazekJustyna Steczkowska podała przepis na chleb- Pixabay, Instagram
Ewa

Domowy chleb wypełnia dom pięknym aromatem i sprawia, że odżywają wspomnienia z dzieciństwa. O ognisko domowe dba również diwa polskiej muzyki, Justyna Steczkowska. Z fanami podzieliła się swoim przepisem na wyjątkowy chleb na drożdżach z miodową nutą. Bochenki ze sklepu nawet się do niego nie umywają, a z przygotowaniem domowego wypieku poradzi sobie nawet kuchenny amator.

Gwiazda stawia na domowe wypieki

Piosenkarka jest wielką fanką domowego pieczywa, w którego przygotowanie wkładane jest również całe serce.

Jeśli się wyrabia chleb, trzeba w niego włożyć serce. Mówi się, że jak mama ugotuje rosół, to on jest najlepszy. Dlaczego? Bo jest pełen miłości! Nawet jeśli zrobiony z nienajlepszej kury. Tak samo jest z chlebem. Mam koleżankę, która mi powiedziała, że jak jej chleb nie rośnie, to znaczy, że jej się źle w domu dzieje. Udaje się i chleb pięknie rośnie, jak miną złe emocje. Jak się wyrabia chleb, trzeba myśleć o miłych rzeczach. To najważniejsze. Trzeba wtedy odpuścić hejt i skupić na tym co się lubi i kocha- mówi Justyna Steczkowska w rozmowie z "Faktem"

Sekretem jej przepisu jest kasza gryczana, która przedłuża świeżość pieczywa. Dodatki ogrodowych ziół i chrupiących nasion świetnie uzupełniają smak pieczywa.

Justyna Steczkowska zdradziła przepis na chleb

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody
  • 60-70 dag mąki pszennej
  • pół kostki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka dobrego miodu
  • garść nasion słonecznika
  • zioła z ogródka
  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • pieprz
Justyna Steczkowska upiekła chleb- Pyszności, źródło: Facebook
Justyna Steczkowska upiekła chleb- Pyszności, źródło: Facebook

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę, wkrusz drożdże, dodaj sól, miód i nieco więcej niż połowę mąki.
  2. Wyrób ciasto i odstaw na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  3. Gdy ciasto podrośnie, dodaj pozostałą część mąki, garść słonecznika i posiekane zioła z ogródka.
  4. Wyrabiaj ciasto ręką. Dodaj przestudzoną, ugotowaną kaszą i dalej wyrabiaj przez ok. 15 minut. Możesz również doprawić ciasto czarnym pieprzem.
  5. Powstałą masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 10-15 minut w 220 st. Celsjusza.
  6. Po upieczeniu zostaw chleb w formie na 15 minut.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇