PrzepisJustyna Steczkowska wprost uwielbia ten przepis na chleb. Gwiazda piecze go bez przerwy

Justyna Steczkowska wprost uwielbia ten przepis na chleb. Gwiazda piecze go bez przerwy

Justyna Steczkowska podała przepis na chleb- Pixabay, Instagram
Justyna Steczkowska podała przepis na chleb- Pixabay, Instagram
Ewa
11.06.2023 14:45, aktualizacja: 11.06.2023 16:35

Justyna Steczkowska podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na pyszny, domowy chleb bez zakwasu. Jej sekretem jest jeden składnik, dzięki któremu bochenek długo utrzymuje świeżość.

Domowy chleb wypełnia dom pięknym aromatem i sprawia, że odżywają wspomnienia z dzieciństwa. O ognisko domowe dba również diwa polskiej muzyki, Justyna Steczkowska. Z fanami podzieliła się swoim przepisem na wyjątkowy chleb na drożdżach z miodową nutą. Bochenki ze sklepu nawet się do niego nie umywają, a z przygotowaniem domowego wypieku poradzi sobie nawet kuchenny amator.

Gwiazda stawia na domowe wypieki

Piosenkarka jest wielką fanką domowego pieczywa, w którego przygotowanie wkładane jest również całe serce.

Jeśli się wyrabia chleb, trzeba w niego włożyć serce. Mówi się, że jak mama ugotuje rosół, to on jest najlepszy. Dlaczego? Bo jest pełen miłości! Nawet jeśli zrobiony z nienajlepszej kury. Tak samo jest z chlebem. Mam koleżankę, która mi powiedziała, że jak jej chleb nie rośnie, to znaczy, że jej się źle w domu dzieje. Udaje się i chleb pięknie rośnie, jak miną złe emocje. Jak się wyrabia chleb, trzeba myśleć o miłych rzeczach. To najważniejsze. Trzeba wtedy odpuścić hejt i skupić na tym co się lubi i kocha- mówi Justyna Steczkowska w rozmowie z "Faktem"

Sekretem jej przepisu jest kasza gryczana, która przedłuża świeżość pieczywa. Dodatki ogrodowych ziół i chrupiących nasion świetnie uzupełniają smak pieczywa.

Justyna Steczkowska zdradziła przepis na chleb

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody
  • 60-70 dag mąki pszennej
  • pół kostki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka dobrego miodu
  • garść nasion słonecznika
  • zioła z ogródka
  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • pieprz
Justyna Steczkowska upiekła chleb- Pyszności, źródło: Facebook
Justyna Steczkowska upiekła chleb- Pyszności, źródło: Facebook

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę, wkrusz drożdże, dodaj sól, miód i nieco więcej niż połowę mąki.
  2. Wyrób ciasto i odstaw na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  3. Gdy ciasto podrośnie, dodaj pozostałą część mąki, garść słonecznika i posiekane zioła z ogródka.
  4. Wyrabiaj ciasto ręką. Dodaj przestudzoną, ugotowaną kaszą i dalej wyrabiaj przez ok. 15 minut. Możesz również doprawić ciasto czarnym pieprzem.
  5. Powstałą masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 10-15 minut w 220 st. Celsjusza.
  6. Po upieczeniu zostaw chleb w formie na 15 minut.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także