Justyna Steczkowska wprost uwielbia ten przepis na chleb. Gwiazda piecze go bez przerwy

Justyna Steczkowska podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na pyszny, domowy chleb bez zakwasu. Jej sekretem jest jeden składnik, dzięki któremu bochenek długo utrzymuje świeżość.

ObrazekJustyna Steczkowska podała przepis na chleb- Pixabay, Instagram
Ewa

Domowy chleb wypełnia dom pięknym aromatem i sprawia, że odżywają wspomnienia z dzieciństwa. O ognisko domowe dba również diwa polskiej muzyki, Justyna Steczkowska. Z fanami podzieliła się swoim przepisem na wyjątkowy chleb na drożdżach z miodową nutą. Bochenki ze sklepu nawet się do niego nie umywają, a z przygotowaniem domowego wypieku poradzi sobie nawet kuchenny amator.

Gwiazda stawia na domowe wypieki

Piosenkarka jest wielką fanką domowego pieczywa, w którego przygotowanie wkładane jest również całe serce.

Jeśli się wyrabia chleb, trzeba w niego włożyć serce. Mówi się, że jak mama ugotuje rosół, to on jest najlepszy. Dlaczego? Bo jest pełen miłości! Nawet jeśli zrobiony z nienajlepszej kury. Tak samo jest z chlebem. Mam koleżankę, która mi powiedziała, że jak jej chleb nie rośnie, to znaczy, że jej się źle w domu dzieje. Udaje się i chleb pięknie rośnie, jak miną złe emocje. Jak się wyrabia chleb, trzeba myśleć o miłych rzeczach. To najważniejsze. Trzeba wtedy odpuścić hejt i skupić na tym co się lubi i kocha- mówi Justyna Steczkowska w rozmowie z "Faktem"

Sekretem jej przepisu jest kasza gryczana, która przedłuża świeżość pieczywa. Dodatki ogrodowych ziół i chrupiących nasion świetnie uzupełniają smak pieczywa.

Justyna Steczkowska zdradziła przepis na chleb

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody
  • 60-70 dag mąki pszennej
  • pół kostki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka dobrego miodu
  • garść nasion słonecznika
  • zioła z ogródka
  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • pieprz
Justyna Steczkowska upiekła chleb- Pyszności, źródło: Facebook
Justyna Steczkowska upiekła chleb- Pyszności, źródło: Facebook

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę, wkrusz drożdże, dodaj sól, miód i nieco więcej niż połowę mąki.
  2. Wyrób ciasto i odstaw na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  3. Gdy ciasto podrośnie, dodaj pozostałą część mąki, garść słonecznika i posiekane zioła z ogródka.
  4. Wyrabiaj ciasto ręką. Dodaj przestudzoną, ugotowaną kaszą i dalej wyrabiaj przez ok. 15 minut. Możesz również doprawić ciasto czarnym pieprzem.
  5. Powstałą masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 10-15 minut w 220 st. Celsjusza.
  6. Po upieczeniu zostaw chleb w formie na 15 minut.
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka