Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza

To prawdziwa gratka dla miłośników wykwintnych śniadań. Lato to idealny moment, by wzbogacić poranne menu o jajecznicę z kurkami. Ich głęboki, leśny smak w połączeniu z delikatnością jajek sprawia, że nawet proste śniadanie nabiera wyjątkowego i zupełnie nowego charakteru.

Jajecznica z kurkamiJajecznica z kurkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kurki są uwielbiane przez Polaków, a jajecznica z ich dodatkiem to coś, o czym trudno zapomnieć. Prosta, a zarazem pełna smaku potrawa doskonale sprawdza się na leniwe poranki i stanowi przyjemną odskocznię od tradycyjnych śniadań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę

Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jego zadaniem jest nasycić nas na kilka godzin i dodać energii, by dobrze rozpocząć poranek. Dlatego warto zadbać, aby było zdrowe, wartościowe i sycące — a jajecznica z kurkami doskonale spełnia te wymagania. To danie bogate w białko i zdrowe tłuszcze, a dodatek grzybów wzbogaca je o cenne witaminy i minerały, dzięki czemu stanowi pełnowartościowy posiłek.

Pamiętaj, by jeść jajecznicę z ulubionym pieczywem. Doskonałym wyborem będą dwie kromki chleba pełnoziarnistego, który dzięki wysokiej zawartości błonnika świetnie uzupełni całe danie.

Umyj porządnie kurki

Niestety, ale z powodu karbowanego spodu kapelusza w kurkach często zbiera się dużo piasku i ziemi, które ciężko jest porządnie umyć. Aby nie męczyć się z piaskiem w zębach, warto jest poświęcić chwilę, żeby je dokładnie oczyścić.

Zacznij od ich przeglądu. Usuń wszelkie widoczne zanieczyszczenia, takie jak liście czy igły. Następnie wystarczy wrzucić grzyby do miski z zimną wodą, dodać 1–2 łyżki mąki i delikatnie zamieszać – mąka przyciąga brud, który opadnie na dno. Po krótkim odczekaniu kurki należy odcedzić, przepłukać czystą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Tak przygotowane grzyby są gotowe do dalszej obróbki termicznej.

Przepis na jajecznicę z kurkami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 15 g masła klarowanego,
  • 150 g oczyszczonych kurek,
  • pęczek szczypiorku,
  • dwie kromki ulubionego chleba,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Odpowiednio umyte kurki pokrój na mniejsze części.
  2. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wsyp kurki.
  3. Smaż je bez przykrycia przez dziesięć minut.
  4. W tym czasie wbij jajka do miseczki, dodaj sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
  5. Wykorzystując chwilę w której kurki jeszcze się smażą, a jajka są gotowe, możesz umyć i drobno pokroić szczypiorek.
  6. Lekko zmniejsz ogień i zalej kurki jajkami.
  7. Powoli mieszaj jajecznicę, aż do momentu w którym uzyskasz ulubioną konsystencję.
  8. Posyp jajecznicę szczypiorkiem i podaj z dodatkiem pieczywa.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Deser marzenie. Na jelita działa jak najlepszy balsam
Deser marzenie. Na jelita działa jak najlepszy balsam
Cukinię zapiekam z kilkoma dodatkami. Jemy na szybki obiad albo na kolację
Cukinię zapiekam z kilkoma dodatkami. Jemy na szybki obiad albo na kolację