Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza

To prawdziwa gratka dla miłośników wykwintnych śniadań. Lato to idealny moment, by wzbogacić poranne menu o jajecznicę z kurkami. Ich głęboki, leśny smak w połączeniu z delikatnością jajek sprawia, że nawet proste śniadanie nabiera wyjątkowego i zupełnie nowego charakteru.

Jajecznica z kurkamiJajecznica z kurkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kurki są uwielbiane przez Polaków, a jajecznica z ich dodatkiem to coś, o czym trudno zapomnieć. Prosta, a zarazem pełna smaku potrawa doskonale sprawdza się na leniwe poranki i stanowi przyjemną odskocznię od tradycyjnych śniadań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę

Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jego zadaniem jest nasycić nas na kilka godzin i dodać energii, by dobrze rozpocząć poranek. Dlatego warto zadbać, aby było zdrowe, wartościowe i sycące — a jajecznica z kurkami doskonale spełnia te wymagania. To danie bogate w białko i zdrowe tłuszcze, a dodatek grzybów wzbogaca je o cenne witaminy i minerały, dzięki czemu stanowi pełnowartościowy posiłek.

Pamiętaj, by jeść jajecznicę z ulubionym pieczywem. Doskonałym wyborem będą dwie kromki chleba pełnoziarnistego, który dzięki wysokiej zawartości błonnika świetnie uzupełni całe danie.

Umyj porządnie kurki

Niestety, ale z powodu karbowanego spodu kapelusza w kurkach często zbiera się dużo piasku i ziemi, które ciężko jest porządnie umyć. Aby nie męczyć się z piaskiem w zębach, warto jest poświęcić chwilę, żeby je dokładnie oczyścić.

Zacznij od ich przeglądu. Usuń wszelkie widoczne zanieczyszczenia, takie jak liście czy igły. Następnie wystarczy wrzucić grzyby do miski z zimną wodą, dodać 1–2 łyżki mąki i delikatnie zamieszać – mąka przyciąga brud, który opadnie na dno. Po krótkim odczekaniu kurki należy odcedzić, przepłukać czystą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Tak przygotowane grzyby są gotowe do dalszej obróbki termicznej.

Przepis na jajecznicę z kurkami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 15 g masła klarowanego,
  • 150 g oczyszczonych kurek,
  • pęczek szczypiorku,
  • dwie kromki ulubionego chleba,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Odpowiednio umyte kurki pokrój na mniejsze części.
  2. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wsyp kurki.
  3. Smaż je bez przykrycia przez dziesięć minut.
  4. W tym czasie wbij jajka do miseczki, dodaj sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
  5. Wykorzystując chwilę w której kurki jeszcze się smażą, a jajka są gotowe, możesz umyć i drobno pokroić szczypiorek.
  6. Lekko zmniejsz ogień i zalej kurki jajkami.
  7. Powoli mieszaj jajecznicę, aż do momentu w którym uzyskasz ulubioną konsystencję.
  8. Posyp jajecznicę szczypiorkiem i podaj z dodatkiem pieczywa.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟