Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza

To prawdziwa gratka dla miłośników wykwintnych śniadań. Lato to idealny moment, by wzbogacić poranne menu o jajecznicę z kurkami. Ich głęboki, leśny smak w połączeniu z delikatnością jajek sprawia, że nawet proste śniadanie nabiera wyjątkowego i zupełnie nowego charakteru.

Jajecznica z kurkamiJajecznica z kurkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kurki są uwielbiane przez Polaków, a jajecznica z ich dodatkiem to coś, o czym trudno zapomnieć. Prosta, a zarazem pełna smaku potrawa doskonale sprawdza się na leniwe poranki i stanowi przyjemną odskocznię od tradycyjnych śniadań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę

Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jego zadaniem jest nasycić nas na kilka godzin i dodać energii, by dobrze rozpocząć poranek. Dlatego warto zadbać, aby było zdrowe, wartościowe i sycące — a jajecznica z kurkami doskonale spełnia te wymagania. To danie bogate w białko i zdrowe tłuszcze, a dodatek grzybów wzbogaca je o cenne witaminy i minerały, dzięki czemu stanowi pełnowartościowy posiłek.

Pamiętaj, by jeść jajecznicę z ulubionym pieczywem. Doskonałym wyborem będą dwie kromki chleba pełnoziarnistego, który dzięki wysokiej zawartości błonnika świetnie uzupełni całe danie.

Umyj porządnie kurki

Niestety, ale z powodu karbowanego spodu kapelusza w kurkach często zbiera się dużo piasku i ziemi, które ciężko jest porządnie umyć. Aby nie męczyć się z piaskiem w zębach, warto jest poświęcić chwilę, żeby je dokładnie oczyścić.

Zacznij od ich przeglądu. Usuń wszelkie widoczne zanieczyszczenia, takie jak liście czy igły. Następnie wystarczy wrzucić grzyby do miski z zimną wodą, dodać 1–2 łyżki mąki i delikatnie zamieszać – mąka przyciąga brud, który opadnie na dno. Po krótkim odczekaniu kurki należy odcedzić, przepłukać czystą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Tak przygotowane grzyby są gotowe do dalszej obróbki termicznej.

Przepis na jajecznicę z kurkami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 15 g masła klarowanego,
  • 150 g oczyszczonych kurek,
  • pęczek szczypiorku,
  • dwie kromki ulubionego chleba,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Odpowiednio umyte kurki pokrój na mniejsze części.
  2. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wsyp kurki.
  3. Smaż je bez przykrycia przez dziesięć minut.
  4. W tym czasie wbij jajka do miseczki, dodaj sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
  5. Wykorzystując chwilę w której kurki jeszcze się smażą, a jajka są gotowe, możesz umyć i drobno pokroić szczypiorek.
  6. Lekko zmniejsz ogień i zalej kurki jajkami.
  7. Powoli mieszaj jajecznicę, aż do momentu w którym uzyskasz ulubioną konsystencję.
  8. Posyp jajecznicę szczypiorkiem i podaj z dodatkiem pieczywa.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej