Już nigdy inaczej nie ugotujesz kalafiora. Koniec ze smrodem w całym domu

Kalafior to warzywo tak samo smaczne, co zdrowe. Ugotowanemu i usmażonemu w chrupiącej panierce nie oprą się nawet klasyczne Tadki Niejadki. Problem w tym, że przygotowanie takiej przekąski oznacza potrzebę wywietrzenia całego mieszkania i słuchania nieprzychylnych komentarzy domowników. Na szczęście istnieje sposób, by tego uniknąć. 

ObrazekKalafior nie musi brzydko pachnieć podczas gotowania - Pyszności; foto: Canva, Adobe Stock

Kulinarne triki pozwalają nam osiągnąć efekt, który można podpiąć pod powiedzenie "zjeść ciastko i mieć ciastko". Jeden z nich pomaga przyrządzić kalafiora i nie przejmować się ulatniającym się podczas jego gotowania nieprzyjemnym zapachem. Wszystko, czego będziesz potrzebował do zastosowania tej sztuczki to rękaw do pieczenia i trochę wody.

Kalafior — trochę śmierdzi, ale warto

Chociaż gotowanie kalafiora może oznaczać nieco dyskomfortu dla nosa, to jego spożywanie jest tego warte. Z jednej strony chodzi oczywiście o walory smakowe warzywa. Kalafiorowe kotlety, kremy czy popularne smażone w panierce różyczki udowadniają, że znalezienie się tego warzywa na liście ulubionych produktów wegetarian nie jest żadnym przypadkiem.

Obrazek
Kalafior to pyszne i zdrowe warzywo - Pyszności; foto: Canva

Z drugiej strony jest jeszcze kwestia korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia kalafiora. Warzywo to jest źródłem składników mineralnych, takich jak fosfor, mangan, sód, potas, wapń i cynk. Zawarte w nim witaminy A, E i C działają przeciwutleniająco, sprawiając że kalafior jest doskonałym antyoksydantem. Tym jednak, co dietetycy najbardziej w nim cenią, jest występujący tam błonnik pokarmowy, wspierający perystaltykę jelit i dający uczucie sytości.

Przyrządzenie kalafiora bez zatykania nosa

Usmażenie kalafiora wymaga jeszcze wcześniejszego jego ugotowania, a co za tym idzie — zapełnienia mieszkania nieprzyjemnym zapachem. Ale czy na pewno jesteśmy na to skazani? Otóż nie. Kalafiora możesz też przyrządzić na inny sposób, unikając dyskomfortu zapachowego i jednocześnie nie zmieniając smaku warzywa. Jak to zrobić?

Obrazek
Kalafior można ugotować bez nieprzyjemnego zapachu - Pyszności; foto: Canva

Dużą miskę wyłóż rękawem do pieczenia. Z kalafiora usuń głąb, a następnie całą główkę włóż do worka foliowego. Teraz wlej do środka wrzącą wodę, dopraw łyżeczką soli i cukru, a następnie szczelnie zamknij rękaw. Po 10 minutach rozetnij folię i wyjmij mięciutkie warzywo, gotowe do dalszej obróbki i stworzenia z niego czegoś pysznego.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość