Kakaowy tort na piwie

Kakaowy tort na piwie to nasza najnowsza kombincja, która stała się prawdziwym hitem. Ślinka cieknie od samego patrzenia ??

Obrazek
Pyszności

Forma w naszym przepisiem ma 20 cm średnicy.

Składniki:

Biszkopt

  1. 1 szkl. piwo ciemne
  2. 250 g mąka pszenna
  3. 70 g kakao
  4. 1,5 szkl. cukier
  5. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  6. 1,5 łyżeczki soda oczyszczona
  7. 150 g gęsty jogurt naturalny
  8. 3 szt. jajka
  9. 1 szczypta sól
  10. 1/2 szkl. olej

Masa

  1. 40 ml irish cream
  2. 400 g masło miękkie
  3. 600 g cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania biszkoptów. W tym celu połącz suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i sól.

Obrazek

2. Czas na mokre skałdniki, a mianowicie: jajka, olej i jogurt.

Obrazek

3. Po uzyskaniu jednolitej mieszanki, zacznij dodawać stopniowo piwo.

Obrazek

4. Czas połączyć mokre i suche składniki. Podziel mieszankę na dwie formy i wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. W międzyczasie przygotuj masę, którą wypełnisz i udekorujesz ciasto. Przy pomocy miksera połącz miękkie masło, cukier puder i irish cream.

Obrazek

6. Na ostudzonym biszkopcie ułóż część masy. Następnie przełóż drugim biszkoptem. Masę rozprowadź również dookoła ciasta, jak i na wierzchu (tworząc np. wzorek).

Obrazek

7. I gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach