Kakaowy tort na piwie

Kakaowy tort na piwie to nasza najnowsza kombincja, która stała się prawdziwym hitem. Ślinka cieknie od samego patrzenia ??

Obrazek
Pyszności

Forma w naszym przepisiem ma 20 cm średnicy.

Składniki:

Biszkopt

  1. 1 szkl. piwo ciemne
  2. 250 g mąka pszenna
  3. 70 g kakao
  4. 1,5 szkl. cukier
  5. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  6. 1,5 łyżeczki soda oczyszczona
  7. 150 g gęsty jogurt naturalny
  8. 3 szt. jajka
  9. 1 szczypta sól
  10. 1/2 szkl. olej

Masa

  1. 40 ml irish cream
  2. 400 g masło miękkie
  3. 600 g cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania biszkoptów. W tym celu połącz suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i sól.

Obrazek

2. Czas na mokre skałdniki, a mianowicie: jajka, olej i jogurt.

Obrazek

3. Po uzyskaniu jednolitej mieszanki, zacznij dodawać stopniowo piwo.

Obrazek

4. Czas połączyć mokre i suche składniki. Podziel mieszankę na dwie formy i wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. W międzyczasie przygotuj masę, którą wypełnisz i udekorujesz ciasto. Przy pomocy miksera połącz miękkie masło, cukier puder i irish cream.

Obrazek

6. Na ostudzonym biszkopcie ułóż część masy. Następnie przełóż drugim biszkoptem. Masę rozprowadź również dookoła ciasta, jak i na wierzchu (tworząc np. wzorek).

Obrazek

7. I gotowe!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy