Kakaowy tort na piwie to nasza najnowsza kombincja, która stała się prawdziwym hitem. Ślinka cieknie od samego patrzenia ??
Pyszności
Forma w naszym przepisiem ma 20 cm średnicy.
Składniki:
Biszkopt
1 szkl. piwo ciemne
250 g mąka pszenna
70 g kakao
1,5 szkl. cukier
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki soda oczyszczona
150 g gęsty jogurt naturalny
3 szt. jajka
1 szczypta sól
1/2 szkl. olej
Masa
40 ml irish cream
400 g masło miękkie
600 g cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Cały proces rozpocznij od przygotowania biszkoptów. W tym celu połącz suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i sól.
2. Czas na mokre skałdniki, a mianowicie: jajka, olej i jogurt.
3. Po uzyskaniu jednolitej mieszanki, zacznij dodawać stopniowo piwo.
4. Czas połączyć mokre i suche składniki. Podziel mieszankę na dwie formy i wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
5. W międzyczasie przygotuj masę, którą wypełnisz i udekorujesz ciasto. Przy pomocy miksera połącz miękkie masło, cukier puder i irish cream.
6. Na ostudzonym biszkopcie ułóż część masy. Następnie przełóż drugim biszkoptem. Masę rozprowadź również dookoła ciasta, jak i na wierzchu (tworząc np. wzorek).