PrzepisDania głównePieczony kalafior w ostrej i chrupiącej "skórce". Wygląda i smakuje obłędnie!
Pieczony kalafior w ostrej i chrupiącej "skórce". Wygląda i smakuje obłędnie!
Sezon na kalafiora uważam za otwarty, dlatego dziś przychodzę z genialnym przepisem, którego nie możesz przegapić.
Frania
23.07.2020 | aktual.: 23.07.2020 13:47
Dzięki tej recepturze przygotujesz oryginalne danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Co więcej, przepis jest bajecznie prosty i fitowy. Czy muszę dodawać, coś więcej? ?
SKŁADNIKI:
- łyżka oleju roślinnego
- główka kalafiora
- 1,5 szkl. jogurtu greckiego
- limonka
- 1/2 łyżeczki chilli
- łyżka kminu
- łyżka czosnku granulowanego
- łyżeczka curry
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na blaszce do pieczenia rozprowadź trochę oleju i odstaw na bok.
- Usuń łodygę i zielone liście z kalafiora.
- W misce połącz ze sobą jogurt grecki, skórkę i sok z limonki, kmin, chilli, czosnek, curry, sól oraz pieprz.
- Pokryj kalafiora przygotowaną marynatą. Przydatny może okazać się tu pędzelek. I pamiętaj, jeśli zostanie Ci trochę marynaty, nie wyrzucaj jej. Możesz ją wykorzystać do innych warzyw lub mięs.
- Umieść zamarynowanego kalafiora na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- W tym czasie na kalafiorze powinna zrobić się złocista marynata.
- Po wyjęciu z piekarnika, odstaw na 10 minut do ostygnięcia.
- Podziel na mniejsze kawałki i ciesz się pysznym smakiem potrawy!
#1
#2
#3
#4
#5
Prawda, że od samego widoku ślinka cieknie? ?