Wyjątkowa kanapka na bogato z soczystą karkówką i warzywami. Rarytas dla miłośników mięsa
Pieczona karkówka z warzywami to gotowy pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zamiast serwować go tradycyjnie z ziemniakami, stworzyliśmy obiadowego burgera. Taka kanapka sprawi, że na sam widok pocieknie Ci ślinka.
Pomysł na karkówkę
Karkówka zazwyczaj kojarzy się nam z sezonem grillowym. Zasługuje jednak na miejsce w kuchni nie tylko podczas majówkowych spotkań. Mamy dla Ciebie sprawdzony patent, jak przygotować pyszną pieczoną karkówkę w formie szaszłyków.Upieczone mięso zamknęliśmy w chrupiącej bagietce, którą po brzegi wypełniliśmy dodatkowo warzywami i musztardą. To sycące danie sprawdzi się zarówno na drugie śniadanie, obiad, jak i ciepłą kolację.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale Youtube
Kanapka z karkówką
Składniki:
5 plastrów karkówki
3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka suszonego czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
2 ziemniaki
3 ogórki kiszone
1 cebula czerwona
Dodatki:
4 półbagietki
zielona sałata
4 łyżki musztardy
Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Sposób przygotowania:
Jeśli kupiłaś mięso w jednym kawałku, podziel je w cienkie plastry o grubości 2-3 cm. Aby deska nie przemieszczała się podczas pracy nad mięsem, pomiędzy deską do krojenia a blatem kuchennym umieść nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy.
Plastry z karkówki ułóż na desce do krojenia, blisko siebie. Następnie każdy element polej delikatnie olejem roślinnym i posyp: ziołami prowansalskimi, słodką papryką, suszonym czosnkiem, solą i pieprzem. Nie przesadzaj z ilością oleju, żeby mięso nie było później zbyt tłuste. Mięso możesz przygotować dzień wcześniej, zamknąć w pojemniku i schować do lodówki, wtedy jeszcze lepiej kawałki karkówki przejdą smakiem przypraw.
Obierz i pokrój ziemniaki w cienkie talarki w robocie kuchennym. Następnie potnij w podłużne plastry ogórki kiszone. Nie zapomnij również o czerwonej cebuli, którą należy pokroić w cienkie plastry. Na desce do krojenia ułóż plaster karkówki. Bezpośrednio na mięsie umieść talarki ziemniaczane, krążki cebuli oraz plastry ogórka. Całość zabezpiecz przy pomocy dwóch patyczków na szaszłyki. Powtórz wszystkie warstwy do wyczerpania składników.
Przygotowaną konstrukcję wstaw do nagrzanego piekarnika. Ułóż ją w poziomie na naczyniu żaroodpornym, w taki sposób, aby końcówki patyczków na szaszłyki wystawały poza formę. Piekarnik ma pracować przez 60 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Do przygotowania tego dania wykorzystaj program "góra-dół".
Po upieczeniu ustaw konstrukcję w pionie, po czym zacznij kroić całość z góry do dołu.
Teraz zajmij się bagietką. Natnij pieczywo w pionie, przez całą długość (jak do hot-dogów) Następnie rozprowadź na każdej połówce pieczywa musztardę. Na koniec dodaj zieloną sałatę oraz kawałki upieczonej karkówki i warzyw. Zamiast musztardy możesz użyć innego sosu: sprawdzi się tutaj ketchup, sos czosnkowy i sos bbq.