Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Kapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny

Postaw na tradycję i przygotuj danie, które zachwyca smakiem od wielu lat. Kapuśniak na żeberkach, boczku i kiełbasie to nie lada gratka dla miłośników mięsnych kęsków. Kiedy do tego dodamy jeszcze kwaśny posmak kiszonej kapusty, mamy to. Mieszankę idealną, której nie oprze się nawet największy niejadek. Lista składników czeka poniżej. Nie zapomnij też obejrzeć naszego wideo z dokładną instrukcją.

Składniki na kapuśniak:

  • 800 g kiszonej kapusty (ugotowanej w około 1,5 l wody),
  • 2 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 160 g wędzonego boczku,
  • 300 g kiełbasy,
  • 250 g żeberek,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 600 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1,5 l domowego bulionu.

O czym warto pamiętać:

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania kiszonej kapusty. Zalej ją ok. 1,5 l wody i gotuj z przyprawami przez 30 minut.
  • Pamiętaj, nie wylewaj wody po ugotowaniu kapusty, bo jeszcze się przyda.
  • Pozostałe składniki połącz w osobnym garnku. Po wlaniu domowego bulionu przykryj garnek i gotuj całość przez 20 minut.
  • Pod koniec gotowania dodaj wcześniej przygotowaną kapustę.
  • Do garnka zacznij wlewać też stopniowo zachowaną wodę po gotowaniu kapusty. Dlaczego należy robić to "na raty"? Aby nie przesadzić z kwaskowatym posmakiem. Wlewając wodę ostrożnie, masz kontrolę nad tym, jak bardzo wyrazista będzie twoja zupa.
  • Gotowy obiad możesz serwować solo, ponieważ jest bardzo sycący. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać go również z chrupiącym pieczywem.
Więcej wideo
Ciasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszekCiasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszek
Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udanyJesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Ciasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustachCiasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustach
Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkamiKolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami
Burger Drwala powrócił. Na start tylko w tym mieście w PolsceBurger Drwala powrócił. Na start tylko w tym mieście w Polsce
Chrupiąca pizza z dużą ilością mięsa bez wyrabiania ciasta. Zrobisz ją w mgnieniu okaChrupiąca pizza z dużą ilością mięsa bez wyrabiania ciasta. Zrobisz ją w mgnieniu oka
Nazwa tego dania totalnie cię zaskoczy. Jak zrobić zupę Ślepe Ryby i co można w niej znaleźć?Nazwa tego dania totalnie cię zaskoczy. Jak zrobić zupę Ślepe Ryby i co można w niej znaleźć?
Wybrane dla Ciebie
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Na śniadanie robię zieloną jajecznicę. Energii starcza mi do obiadu
Na śniadanie robię zieloną jajecznicę. Energii starcza mi do obiadu
Jesienią dodaję do krupniku. Jest 1000x smaczniejszy niż tradycyjny
Jesienią dodaję do krupniku. Jest 1000x smaczniejszy niż tradycyjny
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa