Postaw na tradycję i przygotuj danie, które zachwyca smakiem od wielu lat. Kapuśniak na żeberkach, boczku i kiełbasie to nie lada gratka dla miłośników mięsnych kęsków. Kiedy do tego dodamy jeszcze kwaśny posmak kiszonej kapusty, mamy to. Mieszankę idealną, której nie oprze się nawet największy niejadek. Lista składników czeka poniżej. Nie zapomnij też obejrzeć naszego wideo z dokładną instrukcją.
Składniki na kapuśniak:
- 800 g kiszonej kapusty (ugotowanej w około 1,5 l wody),
- 2 liście laurowe,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka kminku,
- 160 g wędzonego boczku,
- 300 g kiełbasy,
- 250 g żeberek,
- 1 cebula,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 600 g ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1,5 l domowego bulionu.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania kiszonej kapusty. Zalej ją ok. 1,5 l wody i gotuj z przyprawami przez 30 minut.
- Pamiętaj, nie wylewaj wody po ugotowaniu kapusty, bo jeszcze się przyda.
- Pozostałe składniki połącz w osobnym garnku. Po wlaniu domowego bulionu przykryj garnek i gotuj całość przez 20 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj wcześniej przygotowaną kapustę.
- Do garnka zacznij wlewać też stopniowo zachowaną wodę po gotowaniu kapusty. Dlaczego należy robić to "na raty"? Aby nie przesadzić z kwaskowatym posmakiem. Wlewając wodę ostrożnie, masz kontrolę nad tym, jak bardzo wyrazista będzie twoja zupa.
- Gotowy obiad możesz serwować solo, ponieważ jest bardzo sycący. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać go również z chrupiącym pieczywem.