Młoda kapusta bez tłuszczu - lekka i pyszna, można ją jeść bez końca

Jeśli lubicie potrawy z młodą kapustą, to koniecznie sprawdźcie ten przepis. Danie jest wyjątkowo smaczne i lekkie. Rewelacyjnie sprawdzi się na obiad w ciepłe, słoneczne dni - kiedy to, nie mamy ochoty na ciężkie, tłuste dania.

ObrazekMłoda kapusta bez tłuszczu - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Co znajdziemy w młodej kapuście?

Obrazek
Kapusta - Pyszności; Foto: Canva.com

Od maja do sierpnia mamy okazje spróbować pysznej młodej kapusty. Wyróżnia się ona wyjątkowo kruchymi liśćmi i łagodnym, lekko słodkawym smakiem. Warzywo to jest bogatym źródłem witaminy C oraz błonnika. Dodatkowo nie zawiera dużo kalorii. W związku z tym możemy ją spożywać bez wyrzutów sumienia.

Młodą kapustę często dodajemy do różnych potraw mięsnych. Niekiedy stanowi również samodzielne danie. Często przygotowujemy kapustę zasmażaną. Jednak do wykonania jej w takiej formie, zazwyczaj musimy użyć dużo masła. Jak w takim razie przygotować to pyszne warzywo bez dodatku tłuszczu? Poniżej podajemy przepis na pyszne, dietetyczne danie z młodą kapustą.

Młoda kapusta bez dodatku tłuszczu

Obrazek
Krojenie kapusty - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • kilka łyżek wody
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • przyprawy do smaku (np. kminek, tymianek, wędzona papryka)

Sposób wykonania:

  1. Usuń zewnętrzne liście kapusty. Następnie dokładnie ją umyj, przekrój na pół i wytnij głąb z środka. Kapustę posiekaj na kosteczkę. W kolejnym kroku umyj koperek i posiekaj go. Obierz cebulę.
  2. Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Następnie na patelni rozgrzej około 3 - 4 łyżki wody. Wrzuć pokrojoną cebulę i duś wszystko przez kilka minut. Gdy cebula będzie już wystarczająco miękka, przełóż ją do dużego garnka.
  3. Do cebuli wrzuć kapustę. Dodaj 3 łyżki wody, a następnie sól i pieprz do smaku. Całość duś, aż kapusta będzie miękka. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać danie. Na końcu dodaj swoje ulubione przyprawy. Jeśli chcesz wzbogacić smak potrawy, wlej do niej kilka łyżek soku z cytryny. Danie podawaj posypane świeżym koperkiem.

Tak przygotowana kapusta stanowi rewelacyjny pomysł na obiad latem. Nie tylko jest wyjątkowo lekka i smaczna, ale również bardzo zdrowa. Polecamy ten przepis wszystkim fanom młodej kapusty!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować duszoną młodą kapustę krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji