Młoda kapusta bez tłuszczu - lekka i pyszna, można ją jeść bez końca

Jeśli lubicie potrawy z młodą kapustą, to koniecznie sprawdźcie ten przepis. Danie jest wyjątkowo smaczne i lekkie. Rewelacyjnie sprawdzi się na obiad w ciepłe, słoneczne dni - kiedy to, nie mamy ochoty na ciężkie, tłuste dania.

ObrazekMłoda kapusta bez tłuszczu - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Co znajdziemy w młodej kapuście?

Obrazek
Kapusta - Pyszności; Foto: Canva.com

Od maja do sierpnia mamy okazje spróbować pysznej młodej kapusty. Wyróżnia się ona wyjątkowo kruchymi liśćmi i łagodnym, lekko słodkawym smakiem. Warzywo to jest bogatym źródłem witaminy C oraz błonnika. Dodatkowo nie zawiera dużo kalorii. W związku z tym możemy ją spożywać bez wyrzutów sumienia.

Młodą kapustę często dodajemy do różnych potraw mięsnych. Niekiedy stanowi również samodzielne danie. Często przygotowujemy kapustę zasmażaną. Jednak do wykonania jej w takiej formie, zazwyczaj musimy użyć dużo masła. Jak w takim razie przygotować to pyszne warzywo bez dodatku tłuszczu? Poniżej podajemy przepis na pyszne, dietetyczne danie z młodą kapustą.

Młoda kapusta bez dodatku tłuszczu

Obrazek
Krojenie kapusty - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • kilka łyżek wody
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • przyprawy do smaku (np. kminek, tymianek, wędzona papryka)

Sposób wykonania:

  1. Usuń zewnętrzne liście kapusty. Następnie dokładnie ją umyj, przekrój na pół i wytnij głąb z środka. Kapustę posiekaj na kosteczkę. W kolejnym kroku umyj koperek i posiekaj go. Obierz cebulę.
  2. Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Następnie na patelni rozgrzej około 3 - 4 łyżki wody. Wrzuć pokrojoną cebulę i duś wszystko przez kilka minut. Gdy cebula będzie już wystarczająco miękka, przełóż ją do dużego garnka.
  3. Do cebuli wrzuć kapustę. Dodaj 3 łyżki wody, a następnie sól i pieprz do smaku. Całość duś, aż kapusta będzie miękka. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać danie. Na końcu dodaj swoje ulubione przyprawy. Jeśli chcesz wzbogacić smak potrawy, wlej do niej kilka łyżek soku z cytryny. Danie podawaj posypane świeżym koperkiem.

Tak przygotowana kapusta stanowi rewelacyjny pomysł na obiad latem. Nie tylko jest wyjątkowo lekka i smaczna, ale również bardzo zdrowa. Polecamy ten przepis wszystkim fanom młodej kapusty!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować duszoną młodą kapustę krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa