Karkówka duszona z sosem

Karkówka duszona z sosem plus ziemniaki - i nie potrzebujesz nic więcej, aby przygotować pyszny obiad dla swoich bliskich. Wystarczy raz spojrzeć na nasze danie, aby zgłodnieć w mgnieniu oka 😉

Obrazek
Pyszności
SKOMENTUJ

To pyszne danie przygotowaliśmy przy pomocy sprzętów kuchennych marki Peter Cook z linii Marble. Sprzęty tej marki do kupienia wyłącznie w PEPCO.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 4 szt. karkówka wieprzowa plastry
  2. 1 łyżka sól
  3. 150 ml śmietanka 18%
  4. 3 łyżki olej roślinny
  5. 1 łyżeczka pieprz
  6. 1/2 szkl. mąka pszenna
  7. 1 szt. cebula
  8. 1-2 ząbki czosnek
  9. 2-3 szt. liście laurowe
  10. 4-5 szt. ziele angielskie;
  11. 500 ml bulion
  12. 1 łyżka suszony majeranek

Dodatki

  1. 800 g ziemniaki ugotowane

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od podzielenia karkówki na 4 plastry. Następnie dopraw je przy pomocy soli i pieprzu.

Obrazek
Karkówka - Pyszności

2. Każdy kawałek obtocz w mące pszennej, a następnie smaż na rozgrzanej patelni, aż mięso się zarumieni.

Obrazek
Karkówka na patelni - Pyszności

3. Następnie odłóż plastry karkówki na bok. Na tej samej patelni podsmaż na złocisty kolor cebulę i czosnek.

Obrazek

4. Ponownie umieść na patelni karkówkę. Gotuj ją na małym ogniu przez 30 minut, co jakiś czas dolewając małą porcję bulionu. Nie zapomnij również o suszonym majeranku, ziarenkach ziela angielskiego i liściach laurowych.

Obrazek

5. W międzyczasie ugotuj ziemniaki, które będą idealnym uzupełnieniem do karkówki w sosie.

Obrazek

6. Na koniec pracy nad karkówką, dodaj do gotującego się dania śmietankę i dokładnie wymieszaj.

Obrazek

7. I to wszystko. Uczta dla całej rodziny jest już gotowa. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy