PrzepisKarkówka pod ziołowym twarożkiem

Karkówka pod ziołowym twarożkiem

Karkówka w naszej kuchni przeszła prawdziwą metamorfozę. Najpierw trafiła do marynaty, a potem zapiekliśmy ją pod ziołowym twarożkiem. Po prostu palce lizać!

Karkówka pod ziołowym twarożkiem
Pyszności

04.02.2020 | aktual.: 06.02.2020 08:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 4 szt. karkówka plastry
  2. 1 szkl. passata pomidorowa
  3. 1 łyżka suszony majeranek
  4. 2 ząbki czosnek
  5. 1/3 szkl. ocet jabłkowy
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1/2 łyżeczki pieprz
  8. 100 g ser mozzarella starty

Serowa mieszanka

  1. 1-2 ząbki czosnek
  2. 1/2 łyżeczki sól
  3. 1/3 łyżeczki pieprz
  4. 1/2 pęczek natka pietruszki
  5. 200 g ser twarogowy

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania marynaty. W tym celu połącz: passatę pomidorową, ocet jabłkowy, czosnek, sól, pieprz oraz suszony majeranek. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Umieść w marynacie karkówkę i odstaw na 2 godziny.

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj serową mieszankę. Tym razem połącz: ser twarogowy, natkę pietruszki, czosnek, sól i pieprz.

Obraz

4. W naczyniu żaroodpornym umieść zamarynowane kawałki karkówki. Na wierzchu rozprowadź mieszankę serową.

Obraz

5. Nie zapomnij także o mozzarelli. Wstaw do piekarnika na 20 minut temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz