Ekspresowe i przepyszne karnawałowe przekąski. Nie ma osoby, która się im oprze!

Właśnie zaczyna się ten szalony i pełen zabawy czas - karnawał. To już dziś! Spotykamy się na domówkach w gronie rodziny lub znajomych i spędzamy miło czas. Jeśli zależy Ci na tym, by zaskoczyć swoich gości, to warto jest przygotować pyszne karnawałowe przekąski. Jak je zrobić i na co się zdecydować?

ObrazekYouTube/Pyszności
Karol Wiak

Karnawałowe przekąski - sposób na urozmaicenie wszelkich spotkań

Karnawał każdy spędza inaczej. Najczęściej jest to jednak czas wypełniony rodzinnymi spotkaniami lub przebywaniem w gronie znajomych. Są też osoby, które wybierają się na uroczyste bale karnawałowe, czy imprezy taneczne. Oczywiście, najczęściej praktykowane są spotkania w domach. I tu pomocne mogą okazać się karnawałowe przekąski, które przygotujesz w zaledwie parę chwil.

Obrazek
Przekąski ze szpinakiem- Pyszności

Ekspresowe karnawałowe przekąski - poznaj przepisy na popularne dania

Jeśli ma to być spotkanie w gronie rodziny lub znajomych, to dobrze jest zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym. Poznaj najlepsze przepisy!

Koperty z ciasta francuskiego z dowolnym dodatkiem

Jeśli zależy Ci na tym, by były to smaczne karnawałowe przekąski, to idealnie sprawdzą się tu koperty z ciasta francuskiego, które przygotujesz w 15 minut. Wystarczy jedno opakowanie ciasta francuskiego, kilka parówek, około 10 plastrów żółtego sera, 250 g pieczarek oraz 2 łyżki majonezu i 2 łyżki ketchupu. Ciasto francuskie należ podzielić na 6 równych części, parówki na pół i każdą połówkę owinąć w plaster sera żółtego, pieczarki kroimy i podsmażamy na maśle, a ketchup łączymy z majonezem.

Teraz, wystarczy, że każdy kwadrat ciasta francuskiego posmarujemy sosem, nałożymy łyżkę pieczarek i dodamy dwie połówki parówek zawiniętych w ser żółty. Cztery końce ciasta łączymy na samym środku kwadratu, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku (góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut.

Obrazek
Jajka faszerowane - Pyszności

Jajka faszerowane pieczarkami

Kolejna propozycja jest niezwykle prosta. Wystarczy ugotować kilka jajek na twardo. Po ostudzeniu, obieramy je, przekrajamy na pół i wyjmujemy żółtka do miseczki. Obraną i drobno posiekaną cebulę podsmażamy z pieczarkami startymi na tarce o grubych oczkach. Przyprawiamy solą, pieprzem i czekamy aż cała woda odparuje. Po wystudzeniu, łączymy je w miseczce z żółtkami, doprawiając solą i pieprzem, a następnie dodając odrobinę majonezu i natki pietruszki. Białka faszerujemy tym nadzieniem. To kolejna wyjątkowa przekąska, która zasmakuje Twoim gościom!

Oponki serowe

Gdy weźmiemy pod uwagę karnawałowe przekąski, to nie może tu oczywiście zabraknąć czegoś słodkiego. W takiej sytuacji idealnie sprawdzą się oponki serowe. Są dobrze znane z czasów dzieciństwa, a ich podstawą będzie twaróg, mąka, kwaśna śmietana, cukier, proszek do pieczenia, olej i spirytus. Pamiętaj, by smażyć je na głębokim tłuszczu, przez kilkadziesiąt sekund z każdej strony. To wyjątkowy przysmak, który zniknie w parę chwil!

Inną opcją przekąski będą serowe kulki w przyprawach. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"