Karolina Korwin-Piotrowska podzieliła się swoim ulubionym przepisem. Nawet babcia nie gotuje lepszej zupy
Karolina Korwin-Piotrowska zdradziła ciekawy pomysł na wykorzystanie szparagów. Przyrządzenie z nich zupy to wręcz plan doskonały. Ze świecą szukać drugiego tak smacznego i przy okazji zdrowego pierwszego dania. Ten przepis spodoba się wszystkim, ale najbardziej zachwyceni będą nim wegetarianie, ponieważ zupa Korwin-Piotrowskiej jest w pełni bezmięsna.
11.05.2023 | aktual.: 18.09.2023 10:23
Jedna z najbardziej rozpoznawalnych twarzy polskiego dziennikarstwa — Karolina Korwin-Piotrowska — zawsze była raczej na bakier z różnego rodzaju dietami. Z dużą dozą krytycyzmu wypowiadała się na temat "modnych diet" stosowanych przez celebrytów i powielających ich zachowania fanów. Jako rozgłośnię swoich ostrych poglądów Piotrowska używa Instagrama. To właśnie tam napisała kiedyś:
Dziennikarka przekonuje, że popularne diety, niejednokrotnie zapakowane w pudełka, często, zamiast pomóc, potrafią nawet wysłać spragnione pięknej sylwetki osoby do szpitala. Co w takim razie proponuje Karolina Korwin-Piotrowska? Zupę. Ale nie byle jaką: zupę ze szparagów, z portalu warzywizm.pl. Trzeba przyznać, że w kwestiach zdrowotnych może być ona więcej niż strzałem w dziesiątkę. A jak ze smakiem? Wciel poniższy przepis w życie i sam się przekonaj. My to zrobiliśmy — i nie żałujemy.
Karolina Korwin-Piotrowska prezentuje: zupa szparagowa
Składniki:
- 1 pęczek szparagów (500 g)
- 3-4 średnie ziemniaki (400-500 g)
- ½ małego pora (lub ¼ dużego)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 puszka białej fasoli (lub 200-300 g ugotowanej białej fasoli)
- 1 l bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki roślinnej lub mleczka kokosowego
- 2-3 łyżki zielonego pesto wegańskiego (można pominąć i dać więcej koperku)
- 3 łyżki oliwy
- po ⅓ łyżeczki: kurkumy, pieprzu
- ½ pęczka koperku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z porem. Czosnek posiekaj. Odetnij końcówki szparagów, a resztę pokrój na jednocentymetrowe kawałki. W głębokim garnku rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż na nim pora, a następnie dorzuć ziemniaki. Po minucie dodaj jeszcze czosnek, wymieszaj i wlej litr bulionu. Gotuj pod przykryciem 10 minut.
Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj do zupy pokrojone szparagi. 4 minuty później możesz już dorzucać odsączoną z zalewy i opłukaną fasolę. Dopraw zupę kurkumą i pieprzem, a następnie zabiel śmietanką. Na koniec dodaj pesto i koperek. Smacznego!
Możesz też wypróbować nasz przepis na krem szparagowy. Smakuje wybornie!