Karolina Korwin-Piotrowska podzieliła się swoim ulubionym przepisem. Nawet babcia nie gotuje lepszej zupy

Karolina Korwin-Piotrowska zdradziła ciekawy pomysł na wykorzystanie szparagów. Przyrządzenie z nich zupy to wręcz plan doskonały. Ze świecą szukać drugiego tak smacznego i przy okazji zdrowego pierwszego dania. Ten przepis spodoba się wszystkim, ale najbardziej zachwyceni będą nim wegetarianie, ponieważ zupa Korwin-Piotrowskiej jest w pełni bezmięsna. 

ObrazekKarolina Korwin-Piotrowska zrobiła zupę szparagową, fot. Instagram

Jedna z najbardziej rozpoznawalnych twarzy polskiego dziennikarstwa — Karolina Korwin-Piotrowska — zawsze była raczej na bakier z różnego rodzaju dietami. Z dużą dozą krytycyzmu wypowiadała się na temat "modnych diet" stosowanych przez celebrytów i powielających ich zachowania fanów. Jako rozgłośnię swoich ostrych poglądów Piotrowska używa Instagrama. To właśnie tam napisała kiedyś:

Ludzie, ja wiem, że moda, że niby wygoda, chcecie być jak te celebrytki, które nie powiedzą wam pięciu procent prawdy o tym, jakim kosztem i dlaczego tak właśnie super wyglądają...

Dziennikarka przekonuje, że popularne diety, niejednokrotnie zapakowane w pudełka, często, zamiast pomóc, potrafią nawet wysłać spragnione pięknej sylwetki osoby do szpitala. Co w takim razie proponuje Karolina Korwin-Piotrowska? Zupę. Ale nie byle jaką: zupę ze szparagów, z portalu warzywizm.pl. Trzeba przyznać, że w kwestiach zdrowotnych może być ona więcej niż strzałem w dziesiątkę. A jak ze smakiem? Wciel poniższy przepis w życie i sam się przekonaj. My to zrobiliśmy — i nie żałujemy.

Obrazek
Karolin Korwin-Piotrowska proponuje wykorzystanie szparagów do zupy - Pyszności; foto: Canva

Karolina Korwin-Piotrowska prezentuje: zupa szparagowa

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów (500 g)
  • 3-4 średnie ziemniaki (400-500 g)
  • ½ małego pora (lub ¼ dużego)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 puszka białej fasoli (lub 200-300 g ugotowanej białej fasoli)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki roślinnej lub mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżki zielonego pesto wegańskiego (można pominąć i dać więcej koperku)
  • 3 łyżki oliwy
  • po ⅓ łyżeczki: kurkumy, pieprzu
  • ½ pęczka koperku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z porem. Czosnek posiekaj. Odetnij końcówki szparagów, a resztę pokrój na jednocentymetrowe kawałki. W głębokim garnku rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż na nim pora, a następnie dorzuć ziemniaki. Po minucie dodaj jeszcze czosnek, wymieszaj i wlej litr bulionu. Gotuj pod przykryciem 10 minut.

Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj do zupy pokrojone szparagi. 4 minuty później możesz już dorzucać odsączoną z zalewy i opłukaną fasolę. Dopraw zupę kurkumą i pieprzem, a następnie zabiel śmietanką. Na koniec dodaj pesto i koperek. Smacznego!

Możesz też wypróbować nasz przepis na krem szparagowy. Smakuje wybornie!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej