NewsyKarolina Korwin-Piotrowska podzieliła się swoim ulubionym przepisem. Nawet babcia nie gotuje lepszej zupy

Karolina Korwin-Piotrowska podzieliła się swoim ulubionym przepisem. Nawet babcia nie gotuje lepszej zupy

Karolina Korwin-Piotrowska zdradziła ciekawy pomysł na wykorzystanie szparagów. Przyrządzenie z nich zupy to wręcz plan doskonały. Ze świecą szukać drugiego tak smacznego i przy okazji zdrowego pierwszego dania. Ten przepis spodoba się wszystkim, ale najbardziej zachwyceni będą nim wegetarianie, ponieważ zupa Korwin-Piotrowskiej jest w pełni bezmięsna. 

Karolina Korwin-Piotrowska zrobiła zupę szparagową, fot. Instagram
Karolina Korwin-Piotrowska zrobiła zupę szparagową, fot. Instagram

11.05.2023 | aktual.: 18.09.2023 10:23

Jedna z najbardziej rozpoznawalnych twarzy polskiego dziennikarstwa — Karolina Korwin-Piotrowska — zawsze była raczej na bakier z różnego rodzaju dietami. Z dużą dozą krytycyzmu wypowiadała się na temat "modnych diet" stosowanych przez celebrytów i powielających ich zachowania fanów. Jako rozgłośnię swoich ostrych poglądów Piotrowska używa Instagrama. To właśnie tam napisała kiedyś:

Ludzie, ja wiem, że moda, że niby wygoda, chcecie być jak te celebrytki, które nie powiedzą wam pięciu procent prawdy o tym, jakim kosztem i dlaczego tak właśnie super wyglądają...

Dziennikarka przekonuje, że popularne diety, niejednokrotnie zapakowane w pudełka, często, zamiast pomóc, potrafią nawet wysłać spragnione pięknej sylwetki osoby do szpitala. Co w takim razie proponuje Karolina Korwin-Piotrowska? Zupę. Ale nie byle jaką: zupę ze szparagów, z portalu warzywizm.pl. Trzeba przyznać, że w kwestiach zdrowotnych może być ona więcej niż strzałem w dziesiątkę. A jak ze smakiem? Wciel poniższy przepis w życie i sam się przekonaj. My to zrobiliśmy — i nie żałujemy.

Karolin Korwin-Piotrowska proponuje wykorzystanie szparagów do zupy - Pyszności; foto: Canva
Karolin Korwin-Piotrowska proponuje wykorzystanie szparagów do zupy - Pyszności; foto: Canva

Karolina Korwin-Piotrowska prezentuje: zupa szparagowa

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów (500 g)
  • 3-4 średnie ziemniaki (400-500 g)
  • ½ małego pora (lub ¼ dużego)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 puszka białej fasoli (lub 200-300 g ugotowanej białej fasoli)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki roślinnej lub mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżki zielonego pesto wegańskiego (można pominąć i dać więcej koperku)
  • 3 łyżki oliwy
  • po ⅓ łyżeczki: kurkumy, pieprzu
  • ½ pęczka koperku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z porem. Czosnek posiekaj. Odetnij końcówki szparagów, a resztę pokrój na jednocentymetrowe kawałki. W głębokim garnku rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż na nim pora, a następnie dorzuć ziemniaki. Po minucie dodaj jeszcze czosnek, wymieszaj i wlej litr bulionu. Gotuj pod przykryciem 10 minut.

Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj do zupy pokrojone szparagi. 4 minuty później możesz już dorzucać odsączoną z zalewy i opłukaną fasolę. Dopraw zupę kurkumą i pieprzem, a następnie zabiel śmietanką. Na koniec dodaj pesto i koperek. Smacznego!

Możesz też wypróbować nasz przepis na krem szparagowy. Smakuje wybornie!

Wybrane dla Ciebie