Klasyk polskiej kuchni jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole. Kartoflanka z dodatkiem mięsnych kęsków i aromatycznych grzybów już od pierwszej łyżki przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Właśnie taką zupę ziemniaczaną serwowały nasze babcie. Sekretem jej wyjątkowego smaku jest zasmażka, której nie można pominąć. Lista składników czeka poniżej. Instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na zupę:
- 200 g wędzonego boczku,
- 1 laska kiełbasy toruńskiej,
- 1 mały por,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka całego kminku,
- 3 liście laurowe,
- 4 szt. ziela angielskiego,
- 2 ząbki czosnku,
- 800 g ziemniaków,
- 10 g suszonych grzybów (moczone w ½ szkl. wody),
- 1 opalona cebula,
- 1,5 l wody,
- 1-2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 240 g marchewki,
- 160 g korzenia pietruszki,
- 200 g selera.
Zasmażka:
- 30 g masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 80 g śmietany 18 proc.,
- 2 chochle zupy (1 szkl.).
O czym warto pamiętać:
- Zanim grzyby suszone trafią do gotującego się wywaru, musisz odpowiednio je przygotować. Zacznij od szybkiego opłukania pod bieżącą wodą, aby pozbyć się potencjalnych zanieczyszczeń. Następnie należy namoczyć suszone grzyby w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Najlepiej zrobić to wieczorem, kilkanaście godzin przed gotowaniem zupy.
- Oczywiście, jeśli zapomnisz o tym kroku, możesz skorzystać z drugiej metody i zalać grzyby wrzątkiem. Wtedy proces wydobywania aromatów z grzybów jest dużo szybszy. Wystarczy moczyć je w ten sposób ok. 45 minut.
- Uwaga! Do garnka trafiają nie tylko same grzyby, ale i woda po ich moczeniu. Dlaczego? Ponieważ jest ona bogata w aromaty i smaki po grzybach. Wylewanie jej do zlewu byłoby czystym marnotrawstwem.
- Do garnka wrzuć również opaloną cebulę, która w takiej postaci nada zupie dodatkowych walorów smakowych.
- Wywar pod przykryciem gotuj ok. 20 minut.
- W międzyczasie przygotuj zasmażkę. To właśnie dzięki niej zupa będzie jak u babci, czyli idealnie kremowa, gęsta i sycąca.
- Możesz podawać ją solo lub w towarzystwie ulubionego pieczywa. Smacznego!