Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Kartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą i sycącą zupę

Klasyk polskiej kuchni jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole. Kartoflanka z dodatkiem mięsnych kęsków i aromatycznych grzybów już od pierwszej łyżki przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Właśnie taką zupę ziemniaczaną serwowały nasze babcie. Sekretem jej wyjątkowego smaku jest zasmażka, której nie można pominąć. Lista składników czeka poniżej. Instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.

Składniki na zupę:

  • 200 g wędzonego boczku,
  • 1 laska kiełbasy toruńskiej,
  • 1 mały por,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka całego kminku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 szt. ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 800 g ziemniaków,
  • 10 g suszonych grzybów (moczone w ½ szkl. wody),
  • 1 opalona cebula,
  • 1,5 l wody,
  • 1-2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 240 g marchewki,
  • 160 g korzenia pietruszki,
  • 200 g selera.

Zasmażka:

  • 30 g masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 80 g śmietany 18 proc.,
  • 2 chochle zupy (1 szkl.).

O czym warto pamiętać:

  1. Zanim grzyby suszone trafią do gotującego się wywaru, musisz odpowiednio je przygotować. Zacznij od szybkiego opłukania pod bieżącą wodą, aby pozbyć się potencjalnych zanieczyszczeń. Następnie należy namoczyć suszone grzyby w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Najlepiej zrobić to wieczorem, kilkanaście godzin przed gotowaniem zupy.
  2. Oczywiście, jeśli zapomnisz o tym kroku, możesz skorzystać z drugiej metody i zalać grzyby wrzątkiem. Wtedy proces wydobywania aromatów z grzybów jest dużo szybszy. Wystarczy moczyć je w ten sposób ok. 45 minut.
  3. Uwaga! Do garnka trafiają nie tylko same grzyby, ale i woda po ich moczeniu. Dlaczego? Ponieważ jest ona bogata w aromaty i smaki po grzybach. Wylewanie jej do zlewu byłoby czystym marnotrawstwem. 
  4. Do garnka wrzuć również opaloną cebulę, która w takiej postaci nada zupie dodatkowych walorów smakowych. 
  5. Wywar pod przykryciem gotuj ok. 20 minut.
  6. W międzyczasie przygotuj zasmażkę. To właśnie dzięki niej zupa będzie jak u babci, czyli idealnie kremowa, gęsta i sycąca.
  7. Możesz podawać ją solo lub w towarzystwie ulubionego pieczywa. Smacznego!
Więcej wideo
Piernik czy sernik? Z tym przepisem każdy przy świątecznym stole będzie zadowolonyPiernik czy sernik? Z tym przepisem każdy przy świątecznym stole będzie zadowolony
Koniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbkiKoniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbki
Dodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapytaDodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapyta
Daria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukierDaria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukier
Ewa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusiEwa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusi
Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu okaŚwiąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkęŚledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało