Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Kartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą i sycącą zupę

Klasyk polskiej kuchni jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole. Kartoflanka z dodatkiem mięsnych kęsków i aromatycznych grzybów już od pierwszej łyżki przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Właśnie taką zupę ziemniaczaną serwowały nasze babcie. Sekretem jej wyjątkowego smaku jest zasmażka, której nie można pominąć. Lista składników czeka poniżej. Instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.

Składniki na zupę:

  • 200 g wędzonego boczku,
  • 1 laska kiełbasy toruńskiej,
  • 1 mały por,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka całego kminku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 szt. ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 800 g ziemniaków,
  • 10 g suszonych grzybów (moczone w ½ szkl. wody),
  • 1 opalona cebula,
  • 1,5 l wody,
  • 1-2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 240 g marchewki,
  • 160 g korzenia pietruszki,
  • 200 g selera.

Zasmażka:

  • 30 g masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 80 g śmietany 18 proc.,
  • 2 chochle zupy (1 szkl.).

O czym warto pamiętać:

  1. Zanim grzyby suszone trafią do gotującego się wywaru, musisz odpowiednio je przygotować. Zacznij od szybkiego opłukania pod bieżącą wodą, aby pozbyć się potencjalnych zanieczyszczeń. Następnie należy namoczyć suszone grzyby w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Najlepiej zrobić to wieczorem, kilkanaście godzin przed gotowaniem zupy.
  2. Oczywiście, jeśli zapomnisz o tym kroku, możesz skorzystać z drugiej metody i zalać grzyby wrzątkiem. Wtedy proces wydobywania aromatów z grzybów jest dużo szybszy. Wystarczy moczyć je w ten sposób ok. 45 minut.
  3. Uwaga! Do garnka trafiają nie tylko same grzyby, ale i woda po ich moczeniu. Dlaczego? Ponieważ jest ona bogata w aromaty i smaki po grzybach. Wylewanie jej do zlewu byłoby czystym marnotrawstwem. 
  4. Do garnka wrzuć również opaloną cebulę, która w takiej postaci nada zupie dodatkowych walorów smakowych. 
  5. Wywar pod przykryciem gotuj ok. 20 minut.
  6. W międzyczasie przygotuj zasmażkę. To właśnie dzięki niej zupa będzie jak u babci, czyli idealnie kremowa, gęsta i sycąca.
  7. Możesz podawać ją solo lub w towarzystwie ulubionego pieczywa. Smacznego!
Więcej wideo
Duszkowa bruschetta. Strasznie smaczny przepis na HalloweenDuszkowa bruschetta. Strasznie smaczny przepis na Halloween
Kiedy najlepiej kupować oscypki? Ostatni dzwonek dla tradycyjnego smakuKiedy najlepiej kupować oscypki? Ostatni dzwonek dla tradycyjnego smaku
Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsaMieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa
Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkęZupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę
Ciasto warstwowe - orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menuCiasto warstwowe - orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu
Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwaKnedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa
Robią chleb z zapomnianej mąki. Jest zdrowsza i bardziej pożywnaRobią chleb z zapomnianej mąki. Jest zdrowsza i bardziej pożywna
Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie