Przepis Karola Okrasy na niezwykłą kartoflankę. Ten jeden składnik sprawia, że nabiera wyrazistości

Lubimy spożywać zupy. Najchętniej gotujemy je przede wszystkim w sezonie jesienno-zimowym. Zachwycają smakiem i rozgrzewają w te najbardziej chłodne dni. Jeśli chcesz ugotować coś naprawdę wyjątkowego i smacznego, to świetną opcją będzie tu kartoflanka według Karola Okrasy.

ObrazekKartoflanka według Karola Okrasy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaLidla.pl
Karol Wiak

Regionalny klasyk w wyjątkowej odsłonie - kartoflanka według Karola Okrasy

Każdy region może pochwalić się zupą, która jest najbardziej charakterystyczna dla danego miejsca. I taka jest właśnie kartoflanka, którą najczęściej gotuje się na Warmii i Mazurach. Receptura od Karola Okrasy sprawi, że będziemy ją gotować wszędzie. To regionalny klasyk w kremowej odsłonie. Będzie syta i naprawdę smaczna oraz przede wszystkim - rozgrzewająca. Możemy Was zapewnić, że takiej zupy jeszcze nigdy nie jedliście. Kartoflanka według Karola Okrasy została wzbogacona sokiem z kiszonej kapusty i wędzonym twarogiem.

Obrazek
Przygotowanie kartoflanki - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Jak przygotować kartoflankę według Karola Okrasy?

Z jednej strony będzie tradycyjnie, a z drugiej - nowocześnie. Przepis na tę pożywną zupę zaprezentował nam Karol Okrasa - popularny polski kucharz, który lubi przygotowywać polskie dania w bardziej wyjątkowy i nowoczesny sposób. I taka jest też ta kartoflanka.

Składniki:

  • pół cebuli
  • kilogram ziemniaków sałatkowych
  • litr soku z kiszonej kapusty
  • korzeń pietruszki
  • 50 g masła
  • około pół litra wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • pieprz biały
  • sól
  • pół łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 6 łyżeczek śmietany
  • 4 liście laurowe
  • gałązka natki pietruszki
  • 150 g wędzonego twarogu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

Jeśli Twoim wyborem jest kartoflanka według Karola Okrasy, to na jej przygotowanie musisz poświęcić 30 minut. Rozpoczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w kostkę o boku około 0,5 cm. Teraz należy je ugotować. W tym celu, do garnka wlewamy sok z kiszonej kapusty, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wrzucamy pokrojone ziemniaki. Gotujemy przez około 15 minut, aż staną się miękkie. Ten czas można wykorzystać na pokrojenie warzyw - cebulę i pietruszkę w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Teraz przystępujemy do ich podsmażenia.

Obrazek
Krojenie ziemniaków - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

W garnku rozgrzej masło i olej i wrzuć pokrojone warzywa. Dopraw solą i pieprzem i podsmażaj, od czas do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli, a pietruszka zarumieni. Następnie wrzuć resztę pokrojonych ziemniaków i podsmażaj jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie zalej je wodą i dodaj majeranek. Gotuj przez około 20 minut. Odlej kilka łyżek wywaru i odłóż na później. Wyjmij ziemniaki, które gotowały się w soku z kiszonej kapusty, a większą część soku przelej do drugiego garnka z warzywami. Zupę blendujemy i podgrzewamy, dodając śmietanę i przyprawy.

Natkę pietruszki drobno siekamy, a ugotowane ziemniaki doprawiamy wywarem z pietruszką, majerankiem, ostrą papryką i olejem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 minuty. Podajemy kartoflankę, a zupę ozdabiamy ziemniakami, wędzonym twarogiem i odrobiną kwaśnej śmietany. Nasza kartoflanka według Karola Okrasy jest już gotowa. Smacznego!

A na deser przygotuj ciasto szyszkowa dama. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟