Bosacka pokazała, co zaczęło się dziać z opakowaniami lodów. Mało kto zauważyłby ten szczegół

Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka, która często na swoim Instagramie porusza temat żywności. Niedawno wzięła pod lupę lody Magnum. Okazuje się, że obecnie zmienia się nie tylko cena produktów spożywczych, ale również ich gramatura. Poniżej podajemy więcej szczegółów.

ObrazekPrzekręt lodowy - Bosacka - Pyszności; Foto: instagram.com/katarzynabosacka; Canva.com
Agnieszka

Bosacka pokazuje lody tego samego producenta o innej gramaturze

Obrazek
Lody w wafelkach - Pyszności; Foto: Canva.com

Latem wielu z nas ma ochotę spróbować pysznych, orzeźwiających lodów. W związku z tym często sięgamy po te słodycze. Niestety obecnie ceny produktów spożywczych szybują do góry. Oprócz tego, okazuje się, że zmienia się również ich gramatura.

Parę dni temu zwróciła na to uwagę Katarzyna Bosacka. Znana dziennikarka porównała cztery lody Magnum o różnych smakach. Cena produktów była taka sama. Jednak okazało się, że ich gramatura różniła się od siebie.

Różne smaki lodów od tego samego producenta. Ta sama cena. Opakowanie na pierwszy rzut oka również identyczne. Dopiero kiedy wczytamy się w informacje o gramaturze na poszczególnych papierkach, to zobaczymy różnicę:1 smak - 85 ml = 71 g2 smak - 90 ml = 72 g3 smak - 88 ml = 73 g4 smak - 120 ml = 86 gCena jednostkowa w przeliczeniu na 1 l waha się od 68 do 96 zł! Lód, który waży 71 g kosztuje tyle samo, ile ten o 15 g większy. - napisała dziennikarka.

Poza tym Katarzyna Bosacka zaznaczyła, jak ważne jest czytanie etykiet. Dzięki temu nie tylko poznamy skład produktu, ale również jego gramaturę. Jeśli chcemy zaoszczędzić pieniądze, warto sprawdzać cenę za 1 kilogram lub 1 litr produktu.

Sprawdzanie ceny za 1 kg/ 1 l produktu pokazuje nam, ile realnie kosztuje dana rzecz. Zwracanie uwagni na cenę za dane opakowanie może sprawić, że przepłacimy. - podkreśliła Katarzyna Bosacka.

Reakcja internautów

Post Katarzyny Bosackiej polubiło ponad 200 osób. Niektórzy zgodzili się z dziennikarką. Jednak w komentarzach pojawiły się również słowa krytyki. Internauci zwrócili uwagę na to, że lody różnią się od siebie smakiem, a co za tym idzie - składnikami. Niektóre z nich zawierają np. orzechy, czy maliny które wpływają również na wyższą cenę produktu za 1 l.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sześć pysznych domowych lodów krok po kroku. Idealnie sprawdzą się na lato!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej