WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Katarzyna Bosacka ostrzega. Takich jagodzianek nie kupuj pod żadnym pozorem

Jagodzianki to bez wątpienia letnia przekąska, na którą czekamy niemalże cały rok. Katarzyna Bosacka ostrzega jednak przed niektórymi drożdżówkami. O jakie chodzi? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

ObrazekKatarzyna Bosacka ostrzega przed jagodziankami (Instagram)
Paulina Hermann

Dziennikarka kulinarna podkreśliła, że prawdziwe jagodzianki kupimy tylko w sezonie. Jeśli zauważymy je w sklepach w zimie, możemy być pewni, że do ich przygotowania wykorzystano mrożone owoce. Te tracą wiele wartości odżywczych i nie są już smaczne. Świeżość również pozostawia wiele do życzenia.

Katarzyna Bosacka ostrzega przed jagodziankami

"Jagodzianka to produkt letni, co oznacza, że uczciwe piekarnie to te, które sprzedają je tylko latem" - pisze w swoim poście na Instagramie Katarzyna Bosacka. Obecność jagodzianek poza sezonem powinno sprawić, że w naszych głowach zapali się lampka ostrzegawcza. Ponadto powinniśmy zwrócić uwagę na kolor nadzienia. Dojrzałe jagody mają niebiesko-fioletową barwę. Czerwony kolor to oznaka tego, że do produkcji wykorzystano barwnik oraz pulpę z innych owoców.

"Wyznacznikiem jakości nie jest to, czy jagodzianka jest częściowo pusta w środku. Wnętrze drożdżówki zależy od wilgotności jagód, które zostały do niej użyte – im bardziej mokre owoce, tym mocniej wsiąkają w ciasto i w środku tworzy się przestrzeń" - tłumaczy Bosacka.

Dziennikarka wspomina również o substancjach żelujących. Okazuje się, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Odrobina tego składnika w jagodziance sprawia, że nadzienie jest spójne, a owoce się od siebie nie oddzielają. Jeśli jednak zauważymy, że jagody w środku są glutowate, to znak, że "piekarz chciał przyoszczędzić".

Obrazek
Katarzyna Bosacka tłumaczy, jakich jagodzianek nie powinniśmy jeść (Pxhere)

Tych jagodzianek unikaj

Katarzyna Bosacka wspomina również o samej produkcji ciasta. Warto wtedy pytać o skład, bo te z dodatkiem margaryny i tłuszczu palmowego nie będą zbyt dobre. Lepiej wybierać produkty z dodatkiem masła. Pod żadnym pozorem nie powinniśmy kupować jagodzianek jajecznych, utwardzonymi konserwantami oraz sztucznymi aromatami.

"Jagodzianki w prawdziwych piekarniach czy cukierniach są oczywiście droższe niż te w supermarketach, ale za wyższą ceną idzie lepsza jakość. Lepiej zjeść jedną pyszną niż 10 paskudnych" - podsumowała.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat