Niezwykła kawa po batumsku z szokującym dodatkiem. Jej smak to prawdziwa poezja

Masz ochotę na kawę w zupełnie innym stylu niż zwykle? Co powiesz na kawę po batumsku? Napój ten pochodzi z Gruzji. Wyróżnia się wyjątkowo nietypowym sposobem przygotowania. Jeśli chcesz trochę poeksperymentować - sprawdź jak zrobić ten wyjątkowy napój.

ObrazekNiezwykła kawa po batumsku -Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Tradycyjna kawa gruzińska

Obrazek
Kawa - Pyszności; Foto: Canva.com

Kawa po batumsku to tradycyjna kawa, która pochodzi z Gruzji. Wielu z nas nigdy wcześniej o niej nie słyszało. Wyróżnia się ona wyjątkowo intensywnym smakiem oraz aromatem. Sekret tego napoju tkwi w jego sposobie przygotowania. Dodatkowo okazuje się, że do wykonania kawy, potrzebujemy czosnku!

Kawa po batumsku - przygotowanie:

Aby ją wykonać, przed zmieleniem ziaren kawy, prażymy je na patelni z kilkoma ząbkami czosnku. Okazuje się, że w wyniku tego procesu wydobędziemy wyjątkowy aromat z kawy. Należy zaznaczyć, że czosnek w żaden sposób nie wpłynie na smak naszego napoju.

W kolejnym kroku mielimy uprażone ziarna kawy. Następnie wsypujemy ją do dżezwy ( jest to naczynie z długą rączką służące do parzenia kawy ), dodajemy wodę i ewentualnie małą ilość cukru. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gdy piana zacznie się unosić, mieszamy kawę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Kawę podajemy w niewielkich filiżankach. Napój świetnie współgra z pysznym deserem.

Kawa po królewsku

Obrazek
Żółtka - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że w Gruzji piją równie często tzw. kawę po królewsku. Pochodzi ona z rejonu Achalciche. Sposób przygotowania tego napoju jest także wyjątkowo interesujący. Okazuje sie, że w skład napoju oprócz kawy, wchodzą również ubite z cukrem żółtka. Dzięki temu kawa charakteryzuje się fantastycznym, gorzko - słodkim smakiem.

Kawę należy zaparzyć tak jak w przypadku kawy po batumsku, w dżezwie. Następnie w oddzielnym naczyniu ubijamy żółtko z dodatkiem cukru na puszystą pianę. Kawę nalewamy do filiżanek. Następnie łyżką nakładamy ubite żółtko na powierzchnię kawy. Delikatna, słodka piana z żółtek fantastycznie współgra z gorzką kawą.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pyszną kawę - Pumpkin Spice Latte krok po kroku. Idealnie współgra z lekkim deserem.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione