Niezwykła kawa po batumsku z szokującym dodatkiem. Jej smak to prawdziwa poezja

Masz ochotę na kawę w zupełnie innym stylu niż zwykle? Co powiesz na kawę po batumsku? Napój ten pochodzi z Gruzji. Wyróżnia się wyjątkowo nietypowym sposobem przygotowania. Jeśli chcesz trochę poeksperymentować - sprawdź jak zrobić ten wyjątkowy napój.

ObrazekNiezwykła kawa po batumsku -Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Tradycyjna kawa gruzińska

Obrazek
Kawa - Pyszności; Foto: Canva.com

Kawa po batumsku to tradycyjna kawa, która pochodzi z Gruzji. Wielu z nas nigdy wcześniej o niej nie słyszało. Wyróżnia się ona wyjątkowo intensywnym smakiem oraz aromatem. Sekret tego napoju tkwi w jego sposobie przygotowania. Dodatkowo okazuje się, że do wykonania kawy, potrzebujemy czosnku!

Kawa po batumsku - przygotowanie:

Aby ją wykonać, przed zmieleniem ziaren kawy, prażymy je na patelni z kilkoma ząbkami czosnku. Okazuje się, że w wyniku tego procesu wydobędziemy wyjątkowy aromat z kawy. Należy zaznaczyć, że czosnek w żaden sposób nie wpłynie na smak naszego napoju.

W kolejnym kroku mielimy uprażone ziarna kawy. Następnie wsypujemy ją do dżezwy ( jest to naczynie z długą rączką służące do parzenia kawy ), dodajemy wodę i ewentualnie małą ilość cukru. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gdy piana zacznie się unosić, mieszamy kawę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Kawę podajemy w niewielkich filiżankach. Napój świetnie współgra z pysznym deserem.

Kawa po królewsku

Obrazek
Żółtka - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że w Gruzji piją równie często tzw. kawę po królewsku. Pochodzi ona z rejonu Achalciche. Sposób przygotowania tego napoju jest także wyjątkowo interesujący. Okazuje sie, że w skład napoju oprócz kawy, wchodzą również ubite z cukrem żółtka. Dzięki temu kawa charakteryzuje się fantastycznym, gorzko - słodkim smakiem.

Kawę należy zaparzyć tak jak w przypadku kawy po batumsku, w dżezwie. Następnie w oddzielnym naczyniu ubijamy żółtko z dodatkiem cukru na puszystą pianę. Kawę nalewamy do filiżanek. Następnie łyżką nakładamy ubite żółtko na powierzchnię kawy. Delikatna, słodka piana z żółtek fantastycznie współgra z gorzką kawą.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pyszną kawę - Pumpkin Spice Latte krok po kroku. Idealnie współgra z lekkim deserem.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości