Pijesz kawę sypaną? Nie wrzucaj fusów, bo możesz je jeszcze wykorzystać

Kawa jako nawóz? To może się udać! Szczególnie polubią ją róże. Musicie jednak odpowiednio wszystko przygotować. Najpierw jednak napijcie się kofeinowego napoju i nie wyrzucajcie fusów. Nie pożałujecie.

ObrazekKawa sypana z fusami, fot. Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Róże potrzebują odpowiednich warunków do tego, by rozwijały się i rosły. Często trzeba podlewać je specjalnymi specyfikami. Na szczęście składnik do jednego mamy w swoich domach. Fusy po kawie sprawią, że roślina przez długi czas będzie wydawać piękne kwiaty.

Kawa jest idealnym składnikiem nawozu. Wykorzystaj fusy

Zawsze wyrzucaliśmy ten "odpad", a możemy zrobić z niego wspaniały użytek. Okazuje się, że fusy zawierają azot, żelazo, potas, wapń i fosfor, które wspomagają wzrost i rozwój roślin. Wystarczy, że wymieszamy je z wodą i uzyskamy idealny domowy nawóz. Róże dzięki niemu zostaną odżywione i bardziej odporne na warunki atmosferyczne. Mikstura nadaje się też do roślin jadalnych, jak marchewka lub pomidor.

Fusy i woda - z tego przygotujesz rewelacyjny nawóz

Zrobienie mikstury do kwiatów nie jest żadną filozofią. Kiedy kawa będzie wypita, dwie łyżeczki fusów możesz włożyć do miseczki i zalać 250 ml wody. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i odstaw na jakiś czas. W tym momencie odpady po kawie napęcznieją i będzie można użyć nawozu.

Nawóz stosuj dwa razy w miesiącu. Róże ci za to podziękują.

Inne sposoby na nawóz do róż

Nie tylko kawa nada się do tego. Wspaniałą miksturę można również zrobić z pokrzywy. Pół kilograma liści potnij na mniejsze kawałki i zalej pięcioma litrami wody. Naczynie odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na dwa tygodnie. Codziennie mieszaj zawartość naczynia. Po upływie tego czasu rozcieńcz nawóz z wodą.

Obrazek
Kawa i skórki od banana to idealne składniki do nawozu (Wikimedia Commons)

Do podlewania róż przydadzą się również skórki od banana. Na samym początku dokładnie je oczyść, następnie przełóż do litrowego słoika. Ostatni krok to zalanie odpadów wodą. Wymieszaj bardzo dokładnie i odstaw w ciemne miejsce. Po dwóch dniach będziesz mógł już używać tego nawozu. Zanim jednak podlejesz kwiaty, musisz rozcieńczyć miksturę z wodą w proporcji 1:1.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach