PrzepisDodaj łyżeczkę do kawy. Będziesz zaskoczony, jak to wpłynie na twój organizm

Dodaj łyżeczkę do kawy. Będziesz zaskoczony, jak to wpłynie na twój organizm

Kawa z kakao (Adobe)
Kawa z kakao (Adobe)

17.05.2023 06:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W społeczeństwie mamy wielu kawoszy, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez tego napoju. Zastanawialiście się jednak nad małym eksperymentem kulinarnym? Kawa z kakao będzie ciekawym wyborem. Smak i właściwości tejże mieszanki totalnie was zaskoczą.

Fani kawy cenią ją ze względu na właściwości. Nic tak nie pobudza rano, jak filiżanka małej czarnej. Nie wszystkim jednak jej aromat odpowiada. Niektórzy uważają też, że jest zbyt cierpka. Trik z dodaniem łyżeczki kakao powinien troszkę pomóc. Jakie jeszcze zalety będzie miało to połączenie?

Kawa z kakao ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim wspomaga odchudzanie

Produkty te nawet oddzielnie mają bardzo dużo zalet. Jednakże połączone ze sobą wzmacniają swoje właściwości. Naukowcy mówią o dwóch najważniejszych. Po pierwsze, to połączenie spala tłuszcz. Jest to możliwe dzięki temu, że składniki zawarte w  kakao wpływają na kofeinę. Poprawia się szybkość przemiany materii. Picie napoju sprawia też, że jesteśmy mniej zmęczeni i mamy ochotę na aktywność.

Po drugie, mieszanka ma pozytywny wpływ na koncentrację. Poprawiają krążenie krwi, co również obniża poziom lęku. Spożywanie tej mikstury rano przed trudnymi zadaniami będzie więc bardzo dobrym pomysłem.

Chcecie osiągać takie efekty regularnie? Nie możecie dodawać do napoju mleka i cukru. Pamiętajcie też o tym, by kakao miało co najmniej 70 procent.

Jakie są właściwości kawy i  kakao?

Zalety małej czarnej to:

  • mniejsze ryzyko zachorowania na Parkinsona i nowotwory,
  • przyspieszenie metabolizmu,
  • poprawa pamięci i koncentracji,
  • poprawa nastroju (dzięki produkcji serotoniny),
  • zmniejszenie ryzyka zapadnięcia na cukrzycę typu 2.
Kawa z kakao (Adobe)
Kawa z kakao (Adobe)

Dlaczego warto pić kakao? Oto kilka powodów:

  • dobrze smakuje,
  • poprawia nastrój,
  • pozytywnie wpływa na pamięć,
  • łagodzi stres,
  • zmniejsza uciążliwy kaszel,
  • prawdopodobnie hamuje rozwój kamicy nerkowej,
  • pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia.

Kawa z kakao jest niewątpliwie bardzo dobrym wyborem. Efekty, jakie zauważycie po regularnym piciu napoju, na pewno mocno was zaskoczą.