Każdy grzybiarz powinien znać ten sposób. Jak odróżnić borowika od szatana?

Jesień to idealny moment, by ruszyć z koszykiem do lasu. Grzybobranie nie tylko daje satysfakcję, ale też pozwala wrócić do domu z pysznym łupem. Jednak im więcej grzybów, tym więcej okazji do pomyłki, a jedna błędna decyzja może skończyć się bardzo źle.

Borowik jest jednym z najpopularniejszych grzybówBorowik jest jednym z najpopularniejszych grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Borowik uchodzi za króla grzybów, ale nawet on ma swoich niechcianych sobowtórów. Dla laika różnice między nimi są niewielkie: kapelusz podobny, trzon niby znajomy, ale to złudne wrażenie. Pomyłka może skończyć się rozstrojem żołądka lub zniszczeniem całego dania. W polskich lasach najłatwiej pomylić borowika szlachetnego z goryczakiem żółciowym oraz borowikiem szatańskim. Każdy z nich wygląda nieco inaczej i każdy wymaga uwagi. Jeśli nie chcesz wracać z lasu z paskudnym smakiem albo mandatem za zerwanie chronionego okazu, naucz się rozpoznawać te różnice.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Jak wygląda borowik szlachetny, a jak jego niebezpieczne kopie?

Borowik szlachetny ma brązowy kapelusz, który z czasem ciemnieje. Jego spód pokrywają rurki, początkowo białe, potem żółtawe lub zielonkawe. Trzon jest gruby, jasny, bez wyraźnej siateczki.

Z kolei goryczak żółciowy ma jaśniejszy, matowy kapelusz i charakterystyczny trzon pokryty gęstą, ciemną siatką. Pory pod kapeluszem są u niego różowawe. Zepsuje każde danie, bo jest wyjątkowo gorzki. Lepiej więc go nie zbierać. Borowik szatański wyróżnia się czerwonawym trzonem i jasnym, często białawym kapeluszem. Jest trujący, rzadki i objęty ochroną, absolutnie nie należy go zbierać.

Borowik szatański
Borowik szatański © Adobe Stock

Borowik czy pułapka? Tych cech nie możesz przeoczyć

Kluczowe różnice to kolor porów i trzonu, obecność siateczki oraz smak. Szatan ma różowe pory i czerwony trzon, a żadnego z tych elementów nie ma u prawdziwego borowika. Jeśli kapelusz budzi choć cień wątpliwości, lepiej zostaw go w lesie. Prawdziwy borowik ma łagodny smak, neutralny zapach i nie powoduje żadnych sensacji. Goryczak na przykład jest bardzo gorzki (jak zjesz kawałek, to od razu poczujesz). W sezonie grzybowym ostrożność to twoja najlepsza broń.

Goryczak zółciowy
Goryczak zółciowy © Adobe Stock | Ivan Godal

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa