Każdy grzybiarz powinien znać ten sposób. Jak odróżnić borowika od szatana?

Jesień to idealny moment, by ruszyć z koszykiem do lasu. Grzybobranie nie tylko daje satysfakcję, ale też pozwala wrócić do domu z pysznym łupem. Jednak im więcej grzybów, tym więcej okazji do pomyłki, a jedna błędna decyzja może skończyć się bardzo źle.

Borowik jest jednym z najpopularniejszych grzybówBorowik jest jednym z najpopularniejszych grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Borowik uchodzi za króla grzybów, ale nawet on ma swoich niechcianych sobowtórów. Dla laika różnice między nimi są niewielkie: kapelusz podobny, trzon niby znajomy, ale to złudne wrażenie. Pomyłka może skończyć się rozstrojem żołądka lub zniszczeniem całego dania. W polskich lasach najłatwiej pomylić borowika szlachetnego z goryczakiem żółciowym oraz borowikiem szatańskim. Każdy z nich wygląda nieco inaczej i każdy wymaga uwagi. Jeśli nie chcesz wracać z lasu z paskudnym smakiem albo mandatem za zerwanie chronionego okazu, naucz się rozpoznawać te różnice.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Jak wygląda borowik szlachetny, a jak jego niebezpieczne kopie?

Borowik szlachetny ma brązowy kapelusz, który z czasem ciemnieje. Jego spód pokrywają rurki, początkowo białe, potem żółtawe lub zielonkawe. Trzon jest gruby, jasny, bez wyraźnej siateczki.

Z kolei goryczak żółciowy ma jaśniejszy, matowy kapelusz i charakterystyczny trzon pokryty gęstą, ciemną siatką. Pory pod kapeluszem są u niego różowawe. Zepsuje każde danie, bo jest wyjątkowo gorzki. Lepiej więc go nie zbierać. Borowik szatański wyróżnia się czerwonawym trzonem i jasnym, często białawym kapeluszem. Jest trujący, rzadki i objęty ochroną, absolutnie nie należy go zbierać.

Borowik szatański
Borowik szatański © Adobe Stock

Borowik czy pułapka? Tych cech nie możesz przeoczyć

Kluczowe różnice to kolor porów i trzonu, obecność siateczki oraz smak. Szatan ma różowe pory i czerwony trzon, a żadnego z tych elementów nie ma u prawdziwego borowika. Jeśli kapelusz budzi choć cień wątpliwości, lepiej zostaw go w lesie. Prawdziwy borowik ma łagodny smak, neutralny zapach i nie powoduje żadnych sensacji. Goryczak na przykład jest bardzo gorzki (jak zjesz kawałek, to od razu poczujesz). W sezonie grzybowym ostrożność to twoja najlepsza broń.

Goryczak zółciowy
Goryczak zółciowy © Adobe Stock | Ivan Godal

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki