Domowy kebab light z indyka w towarzystwie warzyw

Co powiesz na domowy kebab light, w którym znajdziesz wszystko to, co najlepsze? Do tego w 100% w zdrowej formie? Będzie się działo!

Obrazek
Pyszności

Wiemy, to prawdziwy strzał w 10, dlatego nie możesz go przegapić ?

Składniki:

Marynata

  1. 150 ml oliwa z oliwek
  2. 2 łyżki oregano suszone
  3. 2 łyżki tymianek suszony
  4. 1 łyżka czosnek suszony
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1 łyżeczka pieprz
  7. 1/2 szt. cytryna sok

Dodadki

  1. 1 szt. papryka czerwona
  2. 1 szt. papryka żółta
  3. 1 szt. batat
  4. 4 szt. tortilla pełnoziarnista
  5. sos jogurtowo-koperkowy jako dodatek
  6. 800 g pierś z indyka
  7. 1 szt. bakłażan
  8. 1 szt. cukinia

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania marynaty. W tym celu połącz ze sobą: oliwę z oliwek, oregano, tymianek, czosnek, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Zamarynuj osobno mięso i...

Obrazek

3. ...warzywa (oprócz batata). Odstaw na 1-2 godziny.

Obrazek

4. Przy pomocy patyczków do szaszłyków stwórz wieżę z mięsa i warzyw. Na samym spodzie powinien znaleźć się batat. Wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Podziel upieczone mięso i warzywa na mniejsze kawałki. Wykorzystaj te elementy, sos jogurtowo-koperkowy i tortille pełnoziarniste do stworzenia pysznych kebabów.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste