PrzepisKebab w wersji XXL. Prosty sposób na domowego kebaba

Kebab w wersji XXL. Prosty sposób na domowego kebaba

Kebab w wersji XXL. Prosty sposób na domowego kebaba
Ewa
08.04.2022 16:35, aktualizacja: 17.06.2022 09:20

Jak zrobić kebab w domu? Przepis na kebab XXL – składniki, przygotowanie, dodatki. Kebab to jeden z fast-foodów, który uwielbiają Polacy. I nic w tym dziwnego, bo połączenie mięsa z warzywami i sosami w chrupiącej tortilli jest po prostu smaczne. Jak zrobić kebab w domu?

Kebab pochodzenie. Skąd się wziął?

Z jakiego kraju jest kebab? Skąd pochodzi? Kebab to jedna z najpopularniejszych tureckich potraw. Dosłownie oznacza "obracające się mięso" i w takiej wersji widujemy go najczęściej. Jakie mięso jest w prawdziwym kebabie? Tradycyjnie przygotowuje się go z odpowiednio doprawionego mięsa baraniego. W Polsce najczęściej spotykana jest wołowina i kurczak. To bezpieczne rozwiązanie, bo nie każdy jest fanem baraniny.

W krajach arabskich, Armenii, Izraelu i Iranie słowo kebab oznacza najczęściej nie döner kebab, lecz şiş kebab (w języku tureckim „pieczone mięso na szpikulcu”), czyli szaszłyk z pieczonego, często mielonego mięsa.

Przepis na domowego kebaba

Jak zrobić kebab w domu? Wcale nie tak łatwo znaleźć miejsce z dobrej jakości mięsem i świeżymi dodatkami. Na szczęście samodzielne przygotowanie kebaba nie jest trudne. Dziś pokażemy Ci, jak zrobić mięso bez żadnych specjalnych sprzętów. Wykorzystaliśmy do tego jedynie... puszkę!

Obraz

Składniki. Kebab z wołowiny

Sekretem dobrego mięsa jest jego odpowiednie przyprawienie. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, to możesz dodać trochę chili lub ostrej papryki, całość wzbogacić kminem lub odrobiną curry – wybór należy do Ciebie. Jakie składniki do kebaba w domu?

  • 800 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 cebuli
  • 5 tortilli
  • 300 g surówki
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 125 ml sosu

Przepis na mięso do kebaba w domu?

Zacznij od przygotowania mięsa do kebaba. Ułóż je na blacie, posyp pokrojoną cebulą i przyprawami. Następnie sięgnij po puszkę. Usuń z niej wszystkie naklejki i etykiety, oczywiście powinna też być czysta i umyta.

Wciśnij ją w środek mięsa, żeby dokładnie wypełniło ją aż po brzegi. Włóż do środka pozostałe mięso, bardzo ciasno upychając je do puszki.

Obraz

Pamiętaj, żeby naprawdę ściśle ułożyć mięso w puszce. Dzięki temu później będzie miało lepszą konsystencję i nie będzie się rozpadało. Najlepiej wybrać tutaj mieloną wołowinę – świetnie pasuje do kebabu

Obraz

Pieczenie i smażenie kebaba w domu – temperatura i czas

Kebab w domu – czas i temperatura pieczenia/smażenia. Kiedy puszka jest już wypełniona mięsem- przejdź do pieczenia. Włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.

Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i odwróć puszkę do góry nogami na kuchennej desce, żeby wyciągnąć z niej mięso. Zrób to w rękawicach kuchennych, bo możesz się poparzyć!

Obraz

W mięso wbij dwa patyki do szaszłyków i pokrój je na kawałki przy pomocy noża. Następnie przełóż pokrojone mięso na patelnię i podsmażać aż się zarumieni. Dzięki temu będzie delikatnie chrupiące i aromatyczne.

Obraz

Składanie kebaba XXL

Jak złożyć kebab w domu? Kiedy mięso jest już gotowe – czas przejść do składania kebabu w rozmiarze XXL. Na kuchennym blacie rozwiń sreberka i ułóż placki tortilli tak, żeby nachodziły na siebie. Ułóż na nich ulubioną surówkę, podsmażone mięso, pokrojone pomidory. Całość polej swoim ulubionym sosem.

Najlepiej sprawdzi się tutaj lekka surówka ze świeżych warzyw: kapusty, marchewki i odrobiny cebulki. My postawiliśmy na sos czosnkowy, ale możesz sięgnąć też po ostry, pomidorowy, tysiąca wysp lub dowolny inny. Jeśli chodzi o dodatki do tortilli, to możesz śmiało eksperymentować: kiszone ogórki, kukurydza, czerwona i prażona cebula sprawdzą się tutaj znakomicie. Stwórz swoją ulubioną kompozycję!

Obraz

Jak zawinąć tortillę do kebaba?

Naszego kebaba przygotowaliśmy w wersji XXL- czas więc zabrać się za zawijanie! Zagnij do środka początek i koniec naszego tortillowego rzędu. Następnie chwyć brzegi folii aluminiowej i zawiń kebaba wzdłuż dłuższego brzegu. Zerknij na filmik z przepisem- tam najlepiej widać, jak to zrobić.

Kiedy tortilla będzie już zawinięta- połóż ją na grillu. Ze względu na swój rozmiar musisz opiekać ją partiami. Warto jednak poświęcić na to chwilę, bo efekt jest po prostu przepyszny!

Obraz

Kiedy kebab będzie już podpieczony, to przekrój go na pół. Podawaj na ciepło.

Smacznego!

Obraz

Zobacz dokładny przepis wideo na PÓŁ METROWEGO KEBABA Z PUSZKI:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także