Kebab z udek z kurczaka

Kebaba z udek z kurczaka połączyliśmy z zakręconymi na maksa ziemniakami. Takiej kombinacji smakowej nie jesteśmy w stanie powiedzieć nie :)

Obrazek
Pyszności

Ziemniaki w tym przepisie nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki:

Ziemniaki

  1. 4 szt. ziemniaki
  2. 1 łyżka słodka papryka
  3. 1 łyżka suszony czosnek
  4. 1 łyżka zioła prowansalskie
  5. 1 łyżka sól

Podstawowe składniki

  1. 1,2 kg udka z kurczaka
  2. 80 ml olej roślinny
  3. 2 szt. czerwona cebula
  4. 8 szt. ser żółty plastry
  5. 2 łyżki słodka papryka
  6. 1 łyżka suszony czosnek
  7. 1 łyżeczka kmin rzymski
  8. 1/2 łyżeczki kardamon mielony
  9. 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
  10. 1/3 łyżeczki cynamon mielony
  11. 1 łyżka sól
  12. 1 łyżeczka pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia udek z kurczaka z przyprawami: olejem roślinnym, słodką papryką, kminem rzymskim, suszonym czosnkiem, gałką muszkatołową, cynamonem mielonym, kardamonem mielonym, pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Teraz przy pomocy cebuli i patyczków do szaszłyków stwórz konstrukcję na której umieść wcześniej przygotowane udka z kurczaka, plastry sera i kawałki cebuli. Następnie wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. W międzyczasie zoodluj ziemniaki, po czym zalej wodą i dopraw solą.

Obrazek

4. Po 30 minutach pozbądź się wody, po czym dodaj do miski: olej roślinny, suszony czosnek, zioła prowansalskie oraz słodką paprykę.

Obrazek

5. Zakręcone ziemniaki umieść dookoła kebaba i ponownie wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler