Kiedy należy solić wodę na makaron? Jeśli zrobisz to za wcześnie - makaron wyjdzie bez smaku

Wydawałoby się, że ugotowanie makaronu jest dziecinnie proste. Jednak okazuje się, że nie każdy z nas wie, kiedy najlepiej dodać sól, aby przygotować pyszny makaron? Poza tym często zastanawiamy się nad tym, w jakiej ilości powinniśmy użyć tej przyprawy. Okazuje się, że ma to duże znaczenie. Dzięki temu nasza potrawa jest wyjątkowo smaczna. Poniżej podajemy więcej szczegółów.

ObrazekKiedy i ile dodawać soli do gotowania makaronu - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Ilość soli ma znaczenie

Obrazek
Makaron - Pyszności

Na wstępie należy zaznaczyć, że sól dodajemy w momencie, gdy woda się zagotuje. Jeśli zrobimy to wcześniej - podniesie się temperatura wrzenia wody. W konsekwencji będziemy musieli dłużej czekać na zagotowanie się płynu. Natomiast jeśli posolimy wodę za późno, nasz makaron straci na smaku. 

Poza tym, często zastanawiamy się również nad tym ile soli powinniśmy dodać. Okazuje się, że na 100 g makaronu najlepiej użyć około 10 g soli. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasz makaron wyjdzie idealnie. Nie będzie ani za słony, ani za mdły.

Tajemnice idealnego makaronu

Obrazek
Spaghetti - Pyszności

Po ugotowaniu makaronu pamiętaj, aby nie płukać go wodą. W przeciwnym razie wypłukujesz skrobię. W konsekwencji makaron nie połączy się dobrze z sosem. Warto o tym pamiętać, szczególnie podczas przygotowywania makaronu do np. spaghetti bolognese.

Niektórzy podczas gotowania makaronu, dodają do wody oliwę z oliwek. Okazuje się, że nie jest to najlepszy pomysł. Składnik ten również utrudni połączenie się makaronu z sosem. 

Polecamy wyjmować makaron za pomocą szczypiec lub łyżki cedzakowej. Jeśli jednak chcemy go odcedzić - warto uprzednio odlać do szklanki niewielką ilość wody po gotowaniu makaronu. Jest to wyjątkowo cenny płyn, który można dodać do sosu. Wspaniale wzbogaci on jego smak oraz konsystencję. 

Idealny makaron powinien być al dente. W związku z tym pod koniec gotowania, warto go spróbować. Dzięki temu możemy dokładnie ocenić, czy jest gotowy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować makaron w sosie śmietanowo kremowym z brokułem i kurczakiem krok po kroku. Palce lizać!

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy