Kiedy należy solić wodę na makaron? Jeśli zrobisz to za wcześnie - makaron wyjdzie bez smaku

Wydawałoby się, że ugotowanie makaronu jest dziecinnie proste. Jednak okazuje się, że nie każdy z nas wie, kiedy najlepiej dodać sól, aby przygotować pyszny makaron? Poza tym często zastanawiamy się nad tym, w jakiej ilości powinniśmy użyć tej przyprawy. Okazuje się, że ma to duże znaczenie. Dzięki temu nasza potrawa jest wyjątkowo smaczna. Poniżej podajemy więcej szczegółów.

ObrazekKiedy i ile dodawać soli do gotowania makaronu - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Ilość soli ma znaczenie

Obrazek
Makaron - Pyszności

Na wstępie należy zaznaczyć, że sól dodajemy w momencie, gdy woda się zagotuje. Jeśli zrobimy to wcześniej - podniesie się temperatura wrzenia wody. W konsekwencji będziemy musieli dłużej czekać na zagotowanie się płynu. Natomiast jeśli posolimy wodę za późno, nasz makaron straci na smaku. 

Poza tym, często zastanawiamy się również nad tym ile soli powinniśmy dodać. Okazuje się, że na 100 g makaronu najlepiej użyć około 10 g soli. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasz makaron wyjdzie idealnie. Nie będzie ani za słony, ani za mdły.

Tajemnice idealnego makaronu

Obrazek
Spaghetti - Pyszności

Po ugotowaniu makaronu pamiętaj, aby nie płukać go wodą. W przeciwnym razie wypłukujesz skrobię. W konsekwencji makaron nie połączy się dobrze z sosem. Warto o tym pamiętać, szczególnie podczas przygotowywania makaronu do np. spaghetti bolognese.

Niektórzy podczas gotowania makaronu, dodają do wody oliwę z oliwek. Okazuje się, że nie jest to najlepszy pomysł. Składnik ten również utrudni połączenie się makaronu z sosem. 

Polecamy wyjmować makaron za pomocą szczypiec lub łyżki cedzakowej. Jeśli jednak chcemy go odcedzić - warto uprzednio odlać do szklanki niewielką ilość wody po gotowaniu makaronu. Jest to wyjątkowo cenny płyn, który można dodać do sosu. Wspaniale wzbogaci on jego smak oraz konsystencję. 

Idealny makaron powinien być al dente. W związku z tym pod koniec gotowania, warto go spróbować. Dzięki temu możemy dokładnie ocenić, czy jest gotowy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować makaron w sosie śmietanowo kremowym z brokułem i kurczakiem krok po kroku. Palce lizać!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze