PrzepisKiedy należy solić wodę na makaron? Jeśli zrobisz to za wcześnie - makaron wyjdzie bez smaku

Kiedy należy solić wodę na makaron? Jeśli zrobisz to za wcześnie - makaron wyjdzie bez smaku

Kiedy i ile dodawać soli do gotowania makaronu - Pyszności; Foto: Canva.com
Kiedy i ile dodawać soli do gotowania makaronu - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

18.08.2022 17:49, aktual.: 19.08.2022 08:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wydawałoby się, że ugotowanie makaronu jest dziecinnie proste. Jednak okazuje się, że nie każdy z nas wie, kiedy najlepiej dodać sól, aby przygotować pyszny makaron? Poza tym często zastanawiamy się nad tym, w jakiej ilości powinniśmy użyć tej przyprawy. Okazuje się, że ma to duże znaczenie. Dzięki temu nasza potrawa jest wyjątkowo smaczna. Poniżej podajemy więcej szczegółów.

Ilość soli ma znaczenie

Makaron - Pyszności
Makaron - Pyszności

Na wstępie należy zaznaczyć, że sól dodajemy w momencie, gdy woda się zagotuje. Jeśli zrobimy to wcześniej - podniesie się temperatura wrzenia wody. W konsekwencji będziemy musieli dłużej czekać na zagotowanie się płynu. Natomiast jeśli posolimy wodę za późno, nasz makaron straci na smaku. 

Poza tym, często zastanawiamy się również nad tym ile soli powinniśmy dodać. Okazuje się, że na 100 g makaronu najlepiej użyć około 10 g soli. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasz makaron wyjdzie idealnie. Nie będzie ani za słony, ani za mdły.

Tajemnice idealnego makaronu

Spaghetti - Pyszności
Spaghetti - Pyszności

Po ugotowaniu makaronu pamiętaj, aby nie płukać go wodą. W przeciwnym razie wypłukujesz skrobię. W konsekwencji makaron nie połączy się dobrze z sosem. Warto o tym pamiętać, szczególnie podczas przygotowywania makaronu do np. spaghetti bolognese.

Niektórzy podczas gotowania makaronu, dodają do wody oliwę z oliwek. Okazuje się, że nie jest to najlepszy pomysł. Składnik ten również utrudni połączenie się makaronu z sosem. 

Polecamy wyjmować makaron za pomocą szczypiec lub łyżki cedzakowej. Jeśli jednak chcemy go odcedzić - warto uprzednio odlać do szklanki niewielką ilość wody po gotowaniu makaronu. Jest to wyjątkowo cenny płyn, który można dodać do sosu. Wspaniale wzbogaci on jego smak oraz konsystencję. 

Idealny makaron powinien być al dente. W związku z tym pod koniec gotowania, warto go spróbować. Dzięki temu możemy dokładnie ocenić, czy jest gotowy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować makaron w sosie śmietanowo kremowym z brokułem i kurczakiem krok po kroku. Palce lizać!

poradymakaronspaghetti