PoradyKiedy solić kurczaka? Łatwo o błąd i suche jak podeszwa mięso

Kiedy solić kurczaka? Łatwo o błąd i suche jak podeszwa mięso

Sól to królowa w naszej polskiej kuchni, jest to najczęściej używana przyprawa do potraw. Jednak, aby nie popsuć potrawy, trzeba wiedzieć, kiedy ją posolić. Szczególnym przypadkiem jest mięso, którego cały smak tkwi właśnie w odpowiednim doprawieniu. Kiedy solić kurczaka oraz inne mięsa? Przed włożeniem na patelnie, czy po upieczeniu? Oto kilka rad.

Kiedy solić kurczaka? Łatwo o błąd i suche jak podeszwa mięso
Paulina

27.06.2022 10:21

Kiedy solić kurczaka?

Ogólna zasada jest taka, że mięso solimy przed obróbką termiczną.Robimy to, aby zapobiec nadmiernemu wyciekowi soku z porcji mięsa, które po usmażeniu ma być soczyste. Tak właśnie wygląda sytuacja z soleniem kurczaka. Natomiast jak to z zasadami bywa, każda ma swoje wyjątki. Trzeba je znać, aby wiedzieć, jak prawidłowo przygotowywać smaczne dania.

Obraz

Kurczak w panierce

Nie raz zdarzyło się nam przygotowywać kurczaka w panierce. Takie mięso również solimy przed obtoczeniem w bułce tartej, jeśli chcemy, by było w środku soczyste i zachwyciło wszystkich domowników.

Obraz

Kiedy solić kurczaka i inne mięsa?

Wyjątkiem w tym przypadku są wątróbka i befsztyki wołowe. Te rodzaje mięsa solimy dopiero po usmażeniu. Jeśli zrobimy to wcześniej, to w czasie smażenia zrobią się twarde. Jeśli chodzi o cielęcinę i wieprzowinę, dobrze posolić je 10 minut przed włożeniem na ogień. Różnie też bywa z przyprawianiem mięsa w zależności od rodzaju obróbki termicznej. Mięso pieczone przed włożeniem do piekarnika ok. trzech godziny wcześniej natrzyj solą oraz innymi przyprawami. Duszone obsypuje się solą tuż przed obróbką termiczną. W przypadku gotowania mięsa najlepiej umieścić je w lekko osolonym wrzątku.

Marynata do kurczaka

Sól może bardzo dobrze skomponować się z wieloma ziołami. To w połączeniu da nam naprawdę pyszną marynatę do kurczaka. Przepis na tę marynatę idealnie nada się zarówno na grilla, jak i do pieczenia. Kminek i kolendra nadają jej naprawdę wyjątkowego smaku, a sól podkreśli cały smak.

Obraz

Składniki na marynatę słodko - kwaśną

  • pół szklanki oliwy
  • ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 6 łyżek mielonej kolendry
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny:
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki musztardy
  • pęczek posiekanej pietruszki
  • szczypta soli

Sposób przygotowanie:

Połącz składniki i wszystko dokładnie wymieszaj. Zalej kurczaka pyszną marynatą.

kurczaksólfilet z kurczaka
Wybrane dla Ciebie