Kiedy solić kurczaka? Łatwo o błąd i suche jak podeszwa mięso
Sól to królowa w naszej polskiej kuchni, jest to najczęściej używana przyprawa do potraw. Jednak, aby nie popsuć potrawy, trzeba wiedzieć, kiedy ją posolić. Szczególnym przypadkiem jest mięso, którego cały smak tkwi właśnie w odpowiednim doprawieniu. Kiedy solić kurczaka oraz inne mięsa? Przed włożeniem na patelnie, czy po upieczeniu? Oto kilka rad.
27.06.2022 10:21
Kiedy solić kurczaka?
Ogólna zasada jest taka, że mięso solimy przed obróbką termiczną.Robimy to, aby zapobiec nadmiernemu wyciekowi soku z porcji mięsa, które po usmażeniu ma być soczyste. Tak właśnie wygląda sytuacja z soleniem kurczaka. Natomiast jak to z zasadami bywa, każda ma swoje wyjątki. Trzeba je znać, aby wiedzieć, jak prawidłowo przygotowywać smaczne dania.
Kurczak w panierce
Nie raz zdarzyło się nam przygotowywać kurczaka w panierce. Takie mięso również solimy przed obtoczeniem w bułce tartej, jeśli chcemy, by było w środku soczyste i zachwyciło wszystkich domowników.
Kiedy solić kurczaka i inne mięsa?
Wyjątkiem w tym przypadku są wątróbka i befsztyki wołowe. Te rodzaje mięsa solimy dopiero po usmażeniu. Jeśli zrobimy to wcześniej, to w czasie smażenia zrobią się twarde. Jeśli chodzi o cielęcinę i wieprzowinę, dobrze posolić je 10 minut przed włożeniem na ogień. Różnie też bywa z przyprawianiem mięsa w zależności od rodzaju obróbki termicznej. Mięso pieczone przed włożeniem do piekarnika ok. trzech godziny wcześniej natrzyj solą oraz innymi przyprawami. Duszone obsypuje się solą tuż przed obróbką termiczną. W przypadku gotowania mięsa najlepiej umieścić je w lekko osolonym wrzątku.
Marynata do kurczaka
Sól może bardzo dobrze skomponować się z wieloma ziołami. To w połączeniu da nam naprawdę pyszną marynatę do kurczaka. Przepis na tę marynatę idealnie nada się zarówno na grilla, jak i do pieczenia. Kminek i kolendra nadają jej naprawdę wyjątkowego smaku, a sól podkreśli cały smak.
Składniki na marynatę słodko - kwaśną
- pół szklanki oliwy
- ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 6 łyżek mielonej kolendry
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soku z cytryny:
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki musztardy
- pęczek posiekanej pietruszki
- szczypta soli
Sposób przygotowanie:
Połącz składniki i wszystko dokładnie wymieszaj. Zalej kurczaka pyszną marynatą.