Kiedy solić kurczaka? Łatwo o błąd i suche jak podeszwa mięso

Sól to królowa w naszej polskiej kuchni, jest to najczęściej używana przyprawa do potraw. Jednak, aby nie popsuć potrawy, trzeba wiedzieć, kiedy ją posolić. Szczególnym przypadkiem jest mięso, którego cały smak tkwi właśnie w odpowiednim doprawieniu. Kiedy solić kurczaka oraz inne mięsa? Przed włożeniem na patelnie, czy po upieczeniu? Oto kilka rad.

Obrazek
Paulina

Kiedy solić kurczaka?

Ogólna zasada jest taka, że mięso solimy przed obróbką termiczną.Robimy to, aby zapobiec nadmiernemu wyciekowi soku z porcji mięsa, które po usmażeniu ma być soczyste. Tak właśnie wygląda sytuacja z soleniem kurczaka. Natomiast jak to z zasadami bywa, każda ma swoje wyjątki. Trzeba je znać, aby wiedzieć, jak prawidłowo przygotowywać smaczne dania.

Obrazek

Kurczak w panierce

Nie raz zdarzyło się nam przygotowywać kurczaka w panierce. Takie mięso również solimy przed obtoczeniem w bułce tartej, jeśli chcemy, by było w środku soczyste i zachwyciło wszystkich domowników.

Obrazek

Kiedy solić kurczaka i inne mięsa?

Wyjątkiem w tym przypadku są wątróbka i befsztyki wołowe. Te rodzaje mięsa solimy dopiero po usmażeniu. Jeśli zrobimy to wcześniej, to w czasie smażenia zrobią się twarde. Jeśli chodzi o cielęcinę i wieprzowinę, dobrze posolić je 10 minut przed włożeniem na ogień. Różnie też bywa z przyprawianiem mięsa w zależności od rodzaju obróbki termicznej. Mięso pieczone przed włożeniem do piekarnika ok. trzech godziny wcześniej natrzyj solą oraz innymi przyprawami. Duszone obsypuje się solą tuż przed obróbką termiczną. W przypadku gotowania mięsa najlepiej umieścić je w lekko osolonym wrzątku.

Marynata do kurczaka

Sól może bardzo dobrze skomponować się z wieloma ziołami. To w połączeniu da nam naprawdę pyszną marynatę do kurczaka. Przepis na tę marynatę idealnie nada się zarówno na grilla, jak i do pieczenia. Kminek i kolendra nadają jej naprawdę wyjątkowego smaku, a sól podkreśli cały smak.

Obrazek

Składniki na marynatę słodko - kwaśną

  • pół szklanki oliwy
  • ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 6 łyżek mielonej kolendry
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny:
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki musztardy
  • pęczek posiekanej pietruszki
  • szczypta soli

Sposób przygotowanie:

Połącz składniki i wszystko dokładnie wymieszaj. Zalej kurczaka pyszną marynatą.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥