PrzepisKiedyś był hitem. Czekoladowy przysmak bez piekarnika i miksera

Kiedyś był hitem. Czekoladowy przysmak bez piekarnika i miksera

Jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy - Pyszności; foto: Canva
17.02.2023 07:12, aktualizacja: 19.03.2024 10:01

Blok czekoladowy to jedna z nielicznych słodkości z PRL-u, której popularność nie zmalała do dzisiaj. Przygotowanie go jest niezwykle proste i tanie - wystarczy ci sprawdzony przepis. Na przykład taki, jaki zamieściliśmy poniżej. Jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule.

Czemu w czasach słusznie minionych blok czekoladowy cieszył się taką popularnością? Z kilku powodów. Po pierwsze, lista zakupów, jakie trzeba było do niego zrobić, była (i jest nadal) wyjątkowo krótka. W PRL-u, latach, w których dostępność produktów była na poziomie absolutnie miernym, była to potężna zaleta.

Jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy - Pyszności; foto: Canva

Po drugie, co również nie zmieniło się do dziś, blok jest po prostu... pyszny. Nie zastąpi go żadne pretensjonalne, wykwintne czekoladowe ciasto. Cudowny w swojej prostocie smakuje każdemu: od tych, którzy przyrządzali go jeszcze w PRL-u, przez nieco młodszych dorosłych, aż po dzieciaki. Przeczytaj więc przepis i dowiedz się jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy krok po kroku.

Blok czekoladowy

Składniki:

         
  • 200 g masła
  • 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 200 g herbatników
  • 100 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Masło, kakao i cukier puder przełóż do garnka. Zalej je trzema łyżkami wody i podgrzewaj na małym ogniu, regularnie mieszając. Kiedy składniki połączą się, a masa przybierze jednolitą konsystencję, wyłącz ogień pod garnkiem i poczekaj, aż ostygnie.

Jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy - Pyszności; foto: Canva

Gdy tak się stanie, zmiksuj masę z mlekiem w proszku. Następnie dodaj do niej pokruszone herbatniki i posiekane orzechy włoskie. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównaj przy pomocy łyżki i wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Jeśli dasz radę się powstrzymać (i pozostałych domowników), pozostaw go w chłodziarce nacałą noc.

Po tym czasie możecie się już cieszyć idealnie pysznym blokiem czekoladowym. Pokrój go w grube plastry i... smacznego!

Na naszym kanale na YouTube czeka na ciebie więcej ciekawych przepisów. Na przykład ten z filmiku poniżej, na chrupiące faworki z dwóch składników.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także