Kiedyś był hitem. Czekoladowy przysmak bez piekarnika i miksera

Blok czekoladowy to jedna z nielicznych słodkości z PRL-u, której popularność nie zmalała do dzisiaj. Przygotowanie go jest niezwykle proste i tanie - wystarczy ci sprawdzony przepis. Na przykład taki, jaki zamieściliśmy poniżej. Jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule.

ObrazekJak zrobić prawdziwy blok czekoladowy - Pyszności; foto: Canva
SKOMENTUJ

Czemu w czasach słusznie minionych blok czekoladowy cieszył się taką popularnością? Z kilku powodów. Po pierwsze, lista zakupów, jakie trzeba było do niego zrobić, była (i jest nadal) wyjątkowo krótka. W PRL-u, latach, w których dostępność produktów była na poziomie absolutnie miernym, była to potężna zaleta.

Obrazek
Jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy - Pyszności; foto: Canva

Po drugie, co również nie zmieniło się do dziś, blok jest po prostu... pyszny. Nie zastąpi go żadne pretensjonalne, wykwintne czekoladowe ciasto. Cudowny w swojej prostocie smakuje każdemu: od tych, którzy przyrządzali go jeszcze w PRL-u, przez nieco młodszych dorosłych, aż po dzieciaki. Przeczytaj więc przepis i dowiedz się jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy krok po kroku.

Blok czekoladowy

Składniki:

         
  • 200 g masła
  • 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 200 g herbatników
  • 100 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Masło, kakao i cukier puder przełóż do garnka. Zalej je trzema łyżkami wody i podgrzewaj na małym ogniu, regularnie mieszając. Kiedy składniki połączą się, a masa przybierze jednolitą konsystencję, wyłącz ogień pod garnkiem i poczekaj, aż ostygnie.

Obrazek
Jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy - Pyszności; foto: Canva

Gdy tak się stanie, zmiksuj masę z mlekiem w proszku. Następnie dodaj do niej pokruszone herbatniki i posiekane orzechy włoskie. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównaj przy pomocy łyżki i wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Jeśli dasz radę się powstrzymać (i pozostałych domowników), pozostaw go w chłodziarce nacałą noc.

Po tym czasie możecie się już cieszyć idealnie pysznym blokiem czekoladowym. Pokrój go w grube plastry i... smacznego!

Na naszym kanale na YouTube czeka na ciebie więcej ciekawych przepisów. Na przykład ten z filmiku poniżej, na chrupiące faworki z dwóch składników.

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki