Kiedyś był hitem. Czekoladowy przysmak bez piekarnika i miksera

Blok czekoladowy to jedna z nielicznych słodkości z PRL-u, której popularność nie zmalała do dzisiaj. Przygotowanie go jest niezwykle proste i tanie - wystarczy ci sprawdzony przepis. Na przykład taki, jaki zamieściliśmy poniżej. Jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule.

ObrazekJak zrobić prawdziwy blok czekoladowy - Pyszności; foto: Canva

Czemu w czasach słusznie minionych blok czekoladowy cieszył się taką popularnością? Z kilku powodów. Po pierwsze, lista zakupów, jakie trzeba było do niego zrobić, była (i jest nadal) wyjątkowo krótka. W PRL-u, latach, w których dostępność produktów była na poziomie absolutnie miernym, była to potężna zaleta.

Obrazek
Jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy - Pyszności; foto: Canva

Po drugie, co również nie zmieniło się do dziś, blok jest po prostu... pyszny. Nie zastąpi go żadne pretensjonalne, wykwintne czekoladowe ciasto. Cudowny w swojej prostocie smakuje każdemu: od tych, którzy przyrządzali go jeszcze w PRL-u, przez nieco młodszych dorosłych, aż po dzieciaki. Przeczytaj więc przepis i dowiedz się jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy krok po kroku.

Blok czekoladowy

Składniki:

         
  • 200 g masła
  • 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 200 g herbatników
  • 100 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Masło, kakao i cukier puder przełóż do garnka. Zalej je trzema łyżkami wody i podgrzewaj na małym ogniu, regularnie mieszając. Kiedy składniki połączą się, a masa przybierze jednolitą konsystencję, wyłącz ogień pod garnkiem i poczekaj, aż ostygnie.

Obrazek
Jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy - Pyszności; foto: Canva

Gdy tak się stanie, zmiksuj masę z mlekiem w proszku. Następnie dodaj do niej pokruszone herbatniki i posiekane orzechy włoskie. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównaj przy pomocy łyżki i wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Jeśli dasz radę się powstrzymać (i pozostałych domowników), pozostaw go w chłodziarce nacałą noc.

Po tym czasie możecie się już cieszyć idealnie pysznym blokiem czekoladowym. Pokrój go w grube plastry i... smacznego!

Na naszym kanale na YouTube czeka na ciebie więcej ciekawych przepisów. Na przykład ten z filmiku poniżej, na chrupiące faworki z dwóch składników.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀