Kiedyś był hitem. Czekoladowy przysmak bez piekarnika i miksera

Blok czekoladowy to jedna z nielicznych słodkości z PRL-u, której popularność nie zmalała do dzisiaj. Przygotowanie go jest niezwykle proste i tanie - wystarczy ci sprawdzony przepis. Na przykład taki, jaki zamieściliśmy poniżej. Jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule.

ObrazekJak zrobić prawdziwy blok czekoladowy - Pyszności; foto: Canva

Czemu w czasach słusznie minionych blok czekoladowy cieszył się taką popularnością? Z kilku powodów. Po pierwsze, lista zakupów, jakie trzeba było do niego zrobić, była (i jest nadal) wyjątkowo krótka. W PRL-u, latach, w których dostępność produktów była na poziomie absolutnie miernym, była to potężna zaleta.

Obrazek
Jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy - Pyszności; foto: Canva

Po drugie, co również nie zmieniło się do dziś, blok jest po prostu... pyszny. Nie zastąpi go żadne pretensjonalne, wykwintne czekoladowe ciasto. Cudowny w swojej prostocie smakuje każdemu: od tych, którzy przyrządzali go jeszcze w PRL-u, przez nieco młodszych dorosłych, aż po dzieciaki. Przeczytaj więc przepis i dowiedz się jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy krok po kroku.

Blok czekoladowy

Składniki:

         
  • 200 g masła
  • 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 200 g herbatników
  • 100 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Masło, kakao i cukier puder przełóż do garnka. Zalej je trzema łyżkami wody i podgrzewaj na małym ogniu, regularnie mieszając. Kiedy składniki połączą się, a masa przybierze jednolitą konsystencję, wyłącz ogień pod garnkiem i poczekaj, aż ostygnie.

Obrazek
Jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy - Pyszności; foto: Canva

Gdy tak się stanie, zmiksuj masę z mlekiem w proszku. Następnie dodaj do niej pokruszone herbatniki i posiekane orzechy włoskie. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównaj przy pomocy łyżki i wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Jeśli dasz radę się powstrzymać (i pozostałych domowników), pozostaw go w chłodziarce nacałą noc.

Po tym czasie możecie się już cieszyć idealnie pysznym blokiem czekoladowym. Pokrój go w grube plastry i... smacznego!

Na naszym kanale na YouTube czeka na ciebie więcej ciekawych przepisów. Na przykład ten z filmiku poniżej, na chrupiące faworki z dwóch składników.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs