Nie wyrzucaj takich ziemniaków od razu do kosza. Można je zjeść pod jednym warunkiem

Ziemniaki są naprawdę zdrowym i smacznym warzywem. Gotowane, pieczone, puree, frytki- każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak czasami warto odmówić sobie tego warzywa. Kiedy?

Obrazek
Ewa

Źle przechowywanie to największa zmora wszystkich warzyw. Nieodpowiednie warunki sprzyjają rozwojowi pleśni i bakterii.

Jeśli Twoje ziemniaki przechowywane były w jasnym lub wilgotnym pomieszczeniu mogą zmienić swój kolor na zielony i zacząć kiełkować. Takich ziemniaków lepiej nie jeść!

Toksyny i kiełkujące ziemniaki

Ziemniaki zawierają dwa rodzaje naturalnych toksyn znanych jako glikoalkaloidy- solaninę i chakoninę. Zawartość tych toksyn zwyczajnie jest na tyle niska, że są nieszkodliwe jeśli ziemniak nie zaczął kiełkować i zmieniać kolor na zielony. Poziom tych toksyn drastycznie wzrasta wraz z wysokim stężeniem chlorofilu znajdującego się w kiełkach i zielonej skórce ziemniaka.

Zjedzony ziemniak może wywołać różnego rodzaju złe objawy, takie jak wymioty, ból brzucha czy też gorączka.

Jeśli ziemniak nie jest miękki możesz go zjeść. Pod warunkiem, że dokładnie usuniesz wszystkie oczka i kiełki.

Jeśli jednak nie będzie on już twardy: wyrzuć go! Lepiej nie ryzykować zatruciem pokarmowym.

Jak przechowywać ziemniaki w mieszkaniu?

Przechowuj ziemniaki w suchym i zaciemnionym miejscu, gdzie temperatura nie przekroczy 15 stopni Celsjusza.
Do przechowywania najlepiej sprawdzą się papierowe torby- wilgoć nie będzie osadzać się w postaci kropelek na ich brzegach i oszczędzimy naszym ziemniakom domowej sauny.

Wybrane dla Ciebie
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka
Wygląd nie zachęca, ale warto się skusić. Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis
Wygląd nie zachęca, ale warto się skusić. Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku