Kieszonki schabowe w boczku z prostym i pysznym nadzieniem
Proste i pyszne kieszonki schabowe owinięte chrupiącym boczkiem to przepis na obiad dla całej rodziny. Ich wnętrze skrywa farsz z sera, ogórka i cebuli.
28.02.2023 | aktual.: 28.02.2023 10:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepis ns schab
Schab to delikatne, kruche i niezbyt tłuste mięso, które w szczególności upodobaliśmy sobie do przygotowywania kotletów i pieczeni. Sprawdzi się również świetnie w roli faszerowanych kieszonek, których wnętrze skrywa uwielbiane przez nas połączenie żółtego sera, kiszonego ogórka i kawałka cebuli. Dzięki owinięciu mięsa w plastry wędzonego, surowego boczku zyskuje ono niesamowity smak i aromat. Boczek chroni nas również przed wysuszeniem mięsa, dzięki czemu nasz schab będzie soczysty i kruchy.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Kieszonki schabowe w boczku
Składniki:
- 800 g schabu wieprzowego
- ½ cebuli
- 1 ogórek kiszony
- 80 g sera żółtego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- sól/pieprz
- 1,5 łyżeczki suszonego
- 12 plastrów boczku surowego
Sposób przygotowania:
Schab podziel na grube plastry. Każdy z nich natnij tak, aby powstała kieszonka. Dopraw mięso w środku suszonym majerankiem, suszonym czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Do wnętrza kieszonki włóż kawałek żółtego sera, plasterek ogórka oraz kawałek plasterka cebuli. Owiń schab plasterkami wędzonego boczku tak, aby okrył dobrze całą kieszonkę. Dzięki temu nasz dzisiejszy obiad będzie soczysty, a mięso idealnie kruche.
Tak przygotowane kawałki schabu przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez 25 minut.
Po upieczeniu przełóż mięso na talerz i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Nie zwlekaj z podaniem - schab najlepiej smakuje, gdy rozpuszczony ser apetycznie ciągnie się przy krojeniu. Sakiewki podaj w towarzystwie ulubionych dodatków, takich jak ziemniaki czy kasza. Dorzuć ulubioną surówkę i prosty, pyszny obiad jest już gotowy. Pokochasz go od pierwszego kęsa!