Kieszonki z ciasta francuskiego na słodko – z budyniem i owocami. Zrobisz je w mniej niż 30 minut
Kieszonki z ciasta francuskiego to szybki pomysł na coś słodkiego. Idealne rozwiązanie, gdy zamarzy Ci się mały deser do popołudniowej kawy, słodkie drugie śniadanie lub gdy właśnie odebrałeś telefon z informacją, że wpadną niezapowiedziani goście.
Warto mieć w swoim domu arkusz ciasta na niespodziewane okazji. Kieszonka z ciasta francuskiego z budyniem i owocami to jedna z pyszności, której przygotowanie nie zajmie Ci zbyt dużo czasu. W końcu przyjemnie jest ułatwić sobie życie, prawda? Nasz przepis na kieszonki zdecydowanie się sprawdzi.
Kieszonki z ciasta francuskiego na słodko – z budyniem i owocami. Jak zrobić?
Wszystkie składniki możesz z powodzeniem trzymać w swoim domu. Ciasto francuskie do kieszonek na słodko bez problemu możesz przechowywać w oryginalnym opakowaniu nawet do 18 miesięcy (oczywiście w zamrażarce). Jeśli nie masz czasu na przygotowanie budyniu, to możesz sięgnąć nawet po taki, który robi się w kilka chwil w kubku, przez zalanie gorącą wodą. Oczywiście, klasyczna budyniowa masa jest smaczniejsza, ale w tym przypadku nikt nie zauważy dużej różnicy.
Ciasto francuskie, budyń i owoce to idealne połączenie. Te ostatnie nieco przełamią słodki smak i świetnie będą komponować się z chrupiącym ciastem.
Jakie owoce wybrać do kieszonki z ciasta francuskiego? Odpowiedź jest banalnie prosta: Twoje ulubione! Możesz pobawić się kolorami, żeby kieszonki z ciasta francuskiego wyglądały jeszcze apetyczniej.
Te kieszonki w naszym gronie mają żartobliwą nazwę "Twoje ulubione". Ulubiony budyń, ulubione owoce- inwencja twórcza należy do Ciebie :)
Kieszonki z ciasta francuskiego zrobisz na słodko w 30 minut. Jak? Pomysł na przepis i wykonanie krok po korku poniżej.
Składniki
Kieszonki z ciasta francuskiego na słodko – składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 15 g cukru brązowego
- 1 opakowanie ulubionego budyniu
- owoce według uznania
Przygotuj ciasto francuskie do kieszonek na słodko
Arkusz ciasta francuskiego do kieszonek na słodko rozwiń na blacie i podziel na małe kwadraty.
W połowie z nich zrób okrągłe otwory. To dzięki nim budyń i owoce będą trzymały się ciasta. Jajko roztrzep w małej miseczce.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pełne kwadraty, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i połóż na górze kwadraty z otworami.
Ponownie rozsmaruj jajko i posyp brązowym cukrem.
Piecz ciastka przez 12 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Czas na budyń i owoce do kiszonek z ciasta francuskiego na słodko
Budyń i owoce to obowiązkowy element tych ciastek!
W czasie gdy ciastka się pieką- przygotuj swój ulubiony budyń według instrukcji na opakowaniu. Naszym zdaniem najlepiej sprawdzi się tutaj smak waniliowy lub śmietankowy.
W upieczone i trochę przestudzone ciastka wlej budyń i udekoruj ulubionymi owocami. I gotowe!
Kieszonki z ciasta francuskiego na słodko – z budyniem i owocami gotowe. Prosty przepis poleć znajomym – na pewno podziękują :)