Kieszonki z kurczaka z sosem holenderskim

Kieszonki z kurczaka z sosem holenderskim to gotowy pomysł na smaczny, szybki i mega prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu idealnego sosu holenderskiego pomógł nam blender próżniowy marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 2 szt. filety z kurczaka
  2. 6 szt. zielone szparagi
  3. 1 łyżeczka suszony czosnek
  4. 1 łyżeczka granulowana cebula
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1/3 łyżeczki pieprz
  7. 2 łyżki ser parmezan
  8. 2 łyżki oliwa z oliwek

Sos holenderski

  1. 1 łyżeczka sól
  2. 4 szt. żółtka
  3. 1/2 szkl. masło roztopione

Sposób przygotowania:

1. Natnij pierś z kurczaka i roztłucz ją przy pomocy tłuczka. Następnie dopraw do smaku: czosnkiem, cebulą, solą i pieprzem. Na środku ułóż 3 szparagi.

Obrazek

2. Zwiń wystające końcówki mięsa do środka. Po czym zabezpiecz je przy pomocy wykałaczki.

Obrazek

3. Umieść kieszonki drobiowe w formie do pieczenia. Polej je oliwą z oliwek i posyp parmezanem. Teraz wstaw naczynie do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj sos holenderski w blenderze próżniowym. W tym celu połącz: żółtka i sól. Po chwili dodaj roztopione masło.

Obrazek

5. Polej kieszonki z kurczaka sosem holenderskim. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia