Kieszonki z kurczaka z sosem holenderskim

Kieszonki z kurczaka z sosem holenderskim to gotowy pomysł na smaczny, szybki i mega prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu idealnego sosu holenderskiego pomógł nam blender próżniowy marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 2 szt. filety z kurczaka
  2. 6 szt. zielone szparagi
  3. 1 łyżeczka suszony czosnek
  4. 1 łyżeczka granulowana cebula
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1/3 łyżeczki pieprz
  7. 2 łyżki ser parmezan
  8. 2 łyżki oliwa z oliwek

Sos holenderski

  1. 1 łyżeczka sól
  2. 4 szt. żółtka
  3. 1/2 szkl. masło roztopione

Sposób przygotowania:

1. Natnij pierś z kurczaka i roztłucz ją przy pomocy tłuczka. Następnie dopraw do smaku: czosnkiem, cebulą, solą i pieprzem. Na środku ułóż 3 szparagi.

Obrazek

2. Zwiń wystające końcówki mięsa do środka. Po czym zabezpiecz je przy pomocy wykałaczki.

Obrazek

3. Umieść kieszonki drobiowe w formie do pieczenia. Polej je oliwą z oliwek i posyp parmezanem. Teraz wstaw naczynie do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj sos holenderski w blenderze próżniowym. W tym celu połącz: żółtka i sól. Po chwili dodaj roztopione masło.

Obrazek

5. Polej kieszonki z kurczaka sosem holenderskim. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach