PrzepisDeseryMyślałeś, że tylko w sklepie możesz znaleźć Kinder Chocolate? To sposób na zrobienie ich w domu!
Myślałeś, że tylko w sklepie możesz znaleźć Kinder Chocolate? To sposób na zrobienie ich w domu!
Kto nie lubi tej smacznej przekąski?! Oczywiście szczególnie upodobały sobie ją dzieci, ale i dorośli uwielbiają jej smak. Niestety czekoladki są tak małe, że bardzo szybko znikają. Ale nie martw się, mamy na to rozwiązanie. Dzięki temu przepisowi zrobisz samodzielnie znacznie większą wersję kinder czekoladki!
Frania
15.04.2016 | aktual.: 10.05.2017 15:04
Masa:
- 1 litr świeżej śmietany
- 400 g startej białej czekolady
- 30 g cukru
- 10 g płatków żelatynowych
- 1 łyżeczka cukry wanilinowego
- silikonowa forma do ciasta (30x10x7cm)
Glazura czekoladowa:
- 300 g gorzkiej i startej czekolady
- 300 ml świeżej śmietany
Spód ciasta:
- 100 g gorzkiej czekolady
Płatki żelatynowe należy rozpuścić w zimnej wodzie.
Podczas gdy żelatyna będzie się rozpuszczać, można zająć się wymieszaniem w garnku śmietany, cukru i cukru wanilinowego. Temperatura nie powinna przekroczyć 40 stopni.
Ściągnij garnek z ognia i dodaj białą czekoladę. Płatki żelatynowe są teraz na tyle miękkie, że można je włożyć do kremowej mieszanki. Wymieszaj całość dokładnie. Przelej do miski i włóż na godzinę do lodówki.
Jak zrobić kształt, który będzie przypominać kinder czekoladkę?
W tym przypadku najlepiej sprawdzi się tektura, ponieważ jest na tyle elastyczna, że bez problemu będzie można z niej skonstruować potrzebny szkielet. Wymiary podane są na zdjęciu.
Mniejsza forma posłuży jako podstawa, do której za pomocą taśmy przymocujesz dłuższą tekturę.
Do środka włóż papier, a całość jeszcze raz dokładnie owiń taśmą.
Teraz owiń folią spożywczą. Forma gotowa!
Ostatnią rzeczą, jaką trzeba przygotować, jest czekoladowa glazura. Wlej do rondla 300 ml śmietany i wymieszaj ją z gorzką czekoladą.
Czekolada musi się rozpuścić. Gdy się to stanie, przykryj naczynie folią i włóż do lodówki.