Już jutro Dzień Carbonary. Z tej okazji przygotowaliśmy kultową potrawę w klasycznym wydaniu. Kiedy ją robimy w ten sposób, znika z talerzy w mgnieniu oka 👍
Pyszności
05.04.2021 | aktual.: 27.10.2021 14:22
Do przygotowania genialnej carbonary wykorzystaliśmy makaron spaghetti marki Barilla.
Składniki:
400 g makaron spaghetti marki Barilla
4 szt. żółtka
100 g ser pecorino romano
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
200 g podgardle wieprzowe ewentualnie wędzony boczek
kilka liści świeża bazylia
Sposób przygotowania:
1. Potnij podgardle wieprzowe na mniejsze kawałki. Następnie zetrzyj na tarce żółty ser.
2. Gotuj makaron w osolonej wodzie przez 9 minut.
3. W międzyczasie podsmaż na patelni wcześniej pokrojone mięso.
4. W osobnej misce połącz: żółtka, pieprz i ser. Dokładnie wymieszaj.
5. Po czym dodaj do miseczki chochlę wody z ugotowanego makaronu. Ponownie wymieszaj.
6. Na patelnię z podsmażonym mięsem dodaj ugotowany makaron.
7. Na koniec dodaj jajeczną mieszankę i dokładnie wymieszaj.