Klasyczna carbonara

Już jutro Dzień Carbonary. Z tej okazji przygotowaliśmy kultową potrawę w klasycznym wydaniu. Kiedy ją robimy w ten sposób, znika z talerzy w mgnieniu oka 👍

Obrazek
Pyszności

Do przygotowania genialnej carbonary wykorzystaliśmy makaron spaghetti marki Barilla.

Składniki:

  1. 400 g makaron spaghetti marki Barilla
  2. 4 szt. żółtka
  3. 100 g ser pecorino romano
  4. 1 szczypta sól
  5. 1 szczypta pieprz
  6. 200 g podgardle wieprzowe ewentualnie wędzony boczek
  7. kilka liści świeża bazylia

Sposób przygotowania:

1. Potnij podgardle wieprzowe na mniejsze kawałki. Następnie zetrzyj na tarce żółty ser.

Obrazek

2. Gotuj makaron w osolonej wodzie przez 9 minut.

Obrazek

3. W międzyczasie podsmaż na patelni wcześniej pokrojone mięso.

Obrazek

4. W osobnej misce połącz: żółtka, pieprz i ser. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Po czym dodaj do miseczki chochlę wody z ugotowanego makaronu. Ponownie wymieszaj.

Obrazek

6. Na patelnię z podsmażonym mięsem dodaj ugotowany makaron.

Obrazek

7. Na koniec dodaj jajeczną mieszankę i dokładnie wymieszaj.

Obrazek

8. Gotowe danie udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥