PrzepisKlasyczna carbonara

Klasyczna carbonara

Klasyczna carbonara
Pyszności

05.04.2021 17:00, aktual.: 27.10.2021 14:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Już jutro Dzień Carbonary. Z tej okazji przygotowaliśmy kultową potrawę w klasycznym wydaniu. Kiedy ją robimy w ten sposób, znika z talerzy w mgnieniu oka 👍

Do przygotowania genialnej carbonary wykorzystaliśmy makaron spaghetti marki Barilla.

Składniki:

  1. 400 g makaron spaghetti marki Barilla
  2. 4 szt. żółtka
  3. 100 g ser pecorino romano
  4. 1 szczypta sól
  5. 1 szczypta pieprz
  6. 200 g podgardle wieprzowe ewentualnie wędzony boczek
  7. kilka liści świeża bazylia

Sposób przygotowania:

1. Potnij podgardle wieprzowe na mniejsze kawałki. Następnie zetrzyj na tarce żółty ser.

Obraz

2. Gotuj makaron w osolonej wodzie przez 9 minut.

Obraz

3. W międzyczasie podsmaż na patelni wcześniej pokrojone mięso.

Obraz

4. W osobnej misce połącz: żółtka, pieprz i ser. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Po czym dodaj do miseczki chochlę wody z ugotowanego makaronu. Ponownie wymieszaj.

Obraz

6. Na patelnię z podsmażonym mięsem dodaj ugotowany makaron.

Obraz

7. Na koniec dodaj jajeczną mieszankę i dokładnie wymieszaj.

Obraz

8. Gotowe danie udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!

Obraz