PrzepisFitPulpety w sosie orzechowym

Pulpety w sosie orzechowym

Pulpety w sosie orzechowym
Pyszności

10.11.2018 12:00, aktual.: 12.11.2018 09:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zachciało nam się klopsików więc postawiliśmy na indyka. Po chwili zadaliśmy sobie pytanie: "co by było, gdyby połączyć go z masłem orzechowym?"

I tak właśnie powstała nasza dzisiejsza propozycja. Jest jedyna w swoim rodzaju ?

Składniki:

Klopsiki

  1. 400 g mielony indyk
  2. 1/2 szkl. otręby owsiane
  3. 1 łyżka czerwona pasta curry
  4. 1/2 szt. cebula posiekana
  5. 1 łyżka sos rybny
  6. 1 szt. jajko
  7. 1/4 szkl. natka pietruszki posiekana
  8. 1 szczypta sól
  9. 1 szczypta pieprz

Sos

  1. 1 łyżka czerwona pasta curry
  2. 3/4 szkl. mleko kokosowe
  3. 2 łyżki masło orzechowe
  4. 1 łyżka cukier trzcinowy
  5. 7-6 szt. suszona papryczka chili
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta pieprz
  8. 2 łyżki olej sezamowy

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mielonego indyka, cebulę, sos rybny, jajko, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz czerwoną pastę curry.

Obraz

2. Dodaj otręby pszenne i dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Z powstałej mieszanki utwórz klopsiki. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu połącz: olej sezamowy, czerwoną pastę curry, mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier trzcinowy, suszoną papryczkę chili, sól i pieprz.

Obraz

5. Klopsiki możesz podać m.in. z ryżem.

Obraz