PrzepisKlopsiki wieprzowe na kapuście - idealne na obiad

Klopsiki wieprzowe na kapuście - idealne na obiad

Klopsiki wieprzowe na kapuście - idealne na obiad
Pyszności

23.07.2019 17:00, aktual.: 09.09.2020 14:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie masz pomysłu na obiad? Przejadły Ci się najbardziej oklepane propozycje? Postaw na klopsiki wieprzowe zapieczone na kapuście, a z pewnością nie pożałujesz!

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 800 g kapusta kiszona
  2. 1 łyżka kminek cały
  3. woda do gotowania
  4. 2 łyżki koperek suszony
  5. 5-6 szt. ziele angielskie;
  6. 1 łyżka majeranek
  7. 3 łyżki przecier pomidorowy
  8. kilka szt. liście laurowe
  9. 1/2 szt. cebula
  10. 1 łyżeczka sól
  11. 1 łyżeczka pieprz

Klopsiki

  1. 400 g mięso wieprzowe
  2. 1 łyżeczka pieprz
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżka cebula suszona
  5. 1 łyżka czosnek suszony
  6. 1 szt. jajko
  7. 1 szt. bułka grahamka namoczona w mleku

Zasmażka

  1. 3 łyżki masło
  2. 3 łyżki mąka

Sposób przygotowania:

1. W garnku umieść kapustę kiszoną. Następnie dodaj: cebulę, kminek, ziele angielskie, liście laurowe oraz wodę. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Obraz

2. W międzyczasie przygotuj mieszankę na klopsiki. W misce połącz: mięso wieprzowe, suszoną cebulę i czosnek, sól, pieprz, jajko oraz namoczoną w mleku bułkę grahamkę.

Obraz

3. Czas przygotować zasmażkę, łącząc ze sobą na patelni masło i mąkę.

Obraz

4. Do ugotowanej kapusty dodaj: koperek suszony, majeranek, pieprz, sól, przecier pomidorowy oraz zasmażkę. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż klopsiki z mięsa wieprzowego i wstaw do piekarnika na 15-20 minut (temp. 190 stopni Celsjusza)

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także