Klopsiki wołowe z ogórkiem kiszonym i serem cheddar

Klopsiki to jedno z moich ulubionych dań. Mogłabym jeść je na okrągło, przez cały tydzień. Jeśli również jesteś miłośnikiem tego dania, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Oto przepis, który z pewnością skradnie Twoje serce!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 450 g wołowina mielona
  2. 1/2 szkl. ogórki kiszone posiekane
  3. 3 łyżki koper posiekany
  4. 1/2 szkl. mąka
  5. 1/2 szkl. skrobia kukurydziana
  6. 1,5 szkl. maślanka
  7. 1 szkl. bułka tarta
  8. 1/2 szkl. cheddar starty
  9. 2 szczypty pieprz
  10. 3 szczypty sól
  11. 10 szt. patyczki do saszłyków
  12. 1/3 filiżanki majonez
  13. 1/3 szkl. ketchup
  14. 2 łyżki musztarda
  15. 2 łyżki cebula szalotka
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą wołowinę, ogórki kiszone oraz cheddar. Dopraw solą i pieprzem.

Obrazek

2. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i uformuj z nich klopsiki. Przydatne okażą się tu patyczki do szaszłyków. Chłodź powstałe szaszłyki przez godzinę w lodówce.

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj panierkę na którą składać będzie się bułka tarta oraz mieszanka z mąki, skrobi kukurydzianej, maślanki i soli. Klopsiki zamocz w mieszance, a następnie obtocz w bułce tartej.

Obrazek

4. Smaż przez kilka minut w rozgrzanym oleju.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze