PrzepisKlopsy faszerowane cukinią

Klopsy faszerowane cukinią

Szukasz pomysłu na sprawdzony obiad? Co powiesz na genialne klopsy faszerowane cukinią, które podasz z makaronem? To będzie prawdziwa uczta dla całej rodziny!

Klopsy faszerowane cukinią
Pyszności

05.06.2020 | aktual.: 09.09.2020 15:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W przygotowaniu oryginalnego farszu do naszych klopsów pomógł nam Zoodler marki Philips.

Składniki:

Klopsy

  1. 1/2 łyżeczki pieprz
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 400 g mielone mięso z indyka
  4. 1 szt. jajko
  5. 1/3 szkl. ser parmezan starty
  6. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana

Dodatki

  1. 500 ml bulion warzywny/drobiowy
  2. 200 ml śmietanka 18%
  3. 1 łyżka sos pesto
  4. 300 g makaron rigatoni

Farsz

  1. 1 szt. cukinia mała
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 ząbek czosnek
  4. 2 łyżki sok z cytryny
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana

Sposób przygotowania:

1. Zoodluj cukinię, po czym wstaw ją do mikrofalówki na 3 minuty. Następnie dodaj do niej oliwę z oliwek, czosnek, natkę pietruszki, sok z cytryny i sól. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Czas przygotować mięsną mieszankę. W tym celu połącz: mięso mielone, jajko, parmezan, natkę pietruszki, pieprz oraz sól.

Obraz

3. Umieść zoodlowaną cukinię w mięsnej mieszance, tworząc klopsy.

Obraz

4. Następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni. Po chwili dodaj bulion warzywny i duś pod przykryciem przez 10 minut.

Obraz

5. Jako kolejne składniki dodaj śmietankę i pesto.

Obraz

6. Zdejmij klopsy z patelni i umieść na niej ugotowany makaron.

Obraz

7. I to wszystko. Cały obiad jest już gotowy ❤️

Obraz