Klopsy faszerowane cukinią

Szukasz pomysłu na sprawdzony obiad? Co powiesz na genialne klopsy faszerowane cukinią, które podasz z makaronem? To będzie prawdziwa uczta dla całej rodziny!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu oryginalnego farszu do naszych klopsów pomógł nam Zoodler marki Philips.

Składniki:

Klopsy

  1. 1/2 łyżeczki pieprz
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 400 g mielone mięso z indyka
  4. 1 szt. jajko
  5. 1/3 szkl. ser parmezan starty
  6. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana

Dodatki

  1. 500 ml bulion warzywny/drobiowy
  2. 200 ml śmietanka 18%
  3. 1 łyżka sos pesto
  4. 300 g makaron rigatoni

Farsz

  1. 1 szt. cukinia mała
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 ząbek czosnek
  4. 2 łyżki sok z cytryny
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana

Sposób przygotowania:

1. Zoodluj cukinię, po czym wstaw ją do mikrofalówki na 3 minuty. Następnie dodaj do niej oliwę z oliwek, czosnek, natkę pietruszki, sok z cytryny i sól. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Czas przygotować mięsną mieszankę. W tym celu połącz: mięso mielone, jajko, parmezan, natkę pietruszki, pieprz oraz sól.

Obrazek

3. Umieść zoodlowaną cukinię w mięsnej mieszance, tworząc klopsy.

Obrazek

4. Następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni. Po chwili dodaj bulion warzywny i duś pod przykryciem przez 10 minut.

Obrazek

5. Jako kolejne składniki dodaj śmietankę i pesto.

Obrazek

6. Zdejmij klopsy z patelni i umieść na niej ugotowany makaron.

Obrazek

7. I to wszystko. Cały obiad jest już gotowy ❤️

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę