Klopsy faszerowane cukinią

Szukasz pomysłu na sprawdzony obiad? Co powiesz na genialne klopsy faszerowane cukinią, które podasz z makaronem? To będzie prawdziwa uczta dla całej rodziny!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu oryginalnego farszu do naszych klopsów pomógł nam Zoodler marki Philips.

Składniki:

Klopsy

  1. 1/2 łyżeczki pieprz
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 400 g mielone mięso z indyka
  4. 1 szt. jajko
  5. 1/3 szkl. ser parmezan starty
  6. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana

Dodatki

  1. 500 ml bulion warzywny/drobiowy
  2. 200 ml śmietanka 18%
  3. 1 łyżka sos pesto
  4. 300 g makaron rigatoni

Farsz

  1. 1 szt. cukinia mała
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 ząbek czosnek
  4. 2 łyżki sok z cytryny
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana

Sposób przygotowania:

1. Zoodluj cukinię, po czym wstaw ją do mikrofalówki na 3 minuty. Następnie dodaj do niej oliwę z oliwek, czosnek, natkę pietruszki, sok z cytryny i sól. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Czas przygotować mięsną mieszankę. W tym celu połącz: mięso mielone, jajko, parmezan, natkę pietruszki, pieprz oraz sól.

Obrazek

3. Umieść zoodlowaną cukinię w mięsnej mieszance, tworząc klopsy.

Obrazek

4. Następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni. Po chwili dodaj bulion warzywny i duś pod przykryciem przez 10 minut.

Obrazek

5. Jako kolejne składniki dodaj śmietankę i pesto.

Obrazek

6. Zdejmij klopsy z patelni i umieść na niej ugotowany makaron.

Obrazek

7. I to wszystko. Cały obiad jest już gotowy ❤️

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste