Babcia Gosia uczy, jak robić delikatne i mięciutkie kluski śląskie. Stosuj się do 1 złotej zasady

Jeśli chcesz wykonać idealne kluski śląskie, koniecznie przygotuj je według przepisu babci Gosi. Potrawa odznacza się rewelacyjną konsystencją. W związku z tym kluski wychodzą wyjątkowo miękkie oraz delikatne. Wspaniale sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych. Poza tym można je również podać jako samodzielny posiłek.

ObrazekMięciutkie i delikatne kluski śląskie z przepisu babci Gosi - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kluski śląskie według babci Gosi rozpływają się w ustach. Należy zaznaczyć, że danie to jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także pięknie się prezentuje. Jeśli masz ochotę ich spróbować - poniżej podajemy krok po kroku jak je wykonać.

Klasyczna polska potrawa

Obrazek
Kluski śląskie - Pyszności; Foto: Canva.com

Kluski śląskie to tradycyjna polska potrawa, która powstaje na bazie ugotowanych ziemniaków, skrobi ziemniaczanej oraz jajka. Warto wspomnieć, że kluski te odznaczają się okrągłym kształtem oraz charakterystyczną dziurką w środku. Podawane są one zazwyczaj z sosem grzybowym lub gulaszem. Oprócz tego niektórzy serwują je na słodko z dodatkiem cukru oraz śmietany.

Babcia Gosia przygotowuje idealne kluski śląskie. Danie odznacza się wyjątkowo delikatną konsystencją. Zasmakuje całej twojej rodzinie!

Kluski śląskie według babci Gosi

Obrazek
Obiad z kluskami - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • sól
  • ok. 250 g mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przepuść je przez praskę i przenieś do dużej miski. Masę ziemniaczaną podziel nożem w misce na 4 równe części. Wyjmij jedną z nich i w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Następnie wrzuć do miski uprzednio wyjętą część ziemniaków, dodaj jako i wszystko dokładnie ugnieć. 

W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej niewielką ilość soli. W międzyczasie formuj kluseczki, a następnie wrzucaj je na wrzątek. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez ok. 3 - 5 minut. Po tym czasie wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej. Gotowe kluski śląskie podawaj z ulubionym sosem. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować szare kluski z cebulą i chrupiącym boczkiem krok po kroku. To idealny pomysł na szybki i smaczny obiad.

Wybrane dla Ciebie

Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik