Babcia Gosia uczy, jak robić delikatne i mięciutkie kluski śląskie. Stosuj się do 1 złotej zasady

Jeśli chcesz wykonać idealne kluski śląskie, koniecznie przygotuj je według przepisu babci Gosi. Potrawa odznacza się rewelacyjną konsystencją. W związku z tym kluski wychodzą wyjątkowo miękkie oraz delikatne. Wspaniale sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych. Poza tym można je również podać jako samodzielny posiłek.

ObrazekMięciutkie i delikatne kluski śląskie z przepisu babci Gosi - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kluski śląskie według babci Gosi rozpływają się w ustach. Należy zaznaczyć, że danie to jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także pięknie się prezentuje. Jeśli masz ochotę ich spróbować - poniżej podajemy krok po kroku jak je wykonać.

Klasyczna polska potrawa

Obrazek
Kluski śląskie - Pyszności; Foto: Canva.com

Kluski śląskie to tradycyjna polska potrawa, która powstaje na bazie ugotowanych ziemniaków, skrobi ziemniaczanej oraz jajka. Warto wspomnieć, że kluski te odznaczają się okrągłym kształtem oraz charakterystyczną dziurką w środku. Podawane są one zazwyczaj z sosem grzybowym lub gulaszem. Oprócz tego niektórzy serwują je na słodko z dodatkiem cukru oraz śmietany.

Babcia Gosia przygotowuje idealne kluski śląskie. Danie odznacza się wyjątkowo delikatną konsystencją. Zasmakuje całej twojej rodzinie!

Kluski śląskie według babci Gosi

Obrazek
Obiad z kluskami - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • sól
  • ok. 250 g mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przepuść je przez praskę i przenieś do dużej miski. Masę ziemniaczaną podziel nożem w misce na 4 równe części. Wyjmij jedną z nich i w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Następnie wrzuć do miski uprzednio wyjętą część ziemniaków, dodaj jako i wszystko dokładnie ugnieć. 

W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej niewielką ilość soli. W międzyczasie formuj kluseczki, a następnie wrzucaj je na wrzątek. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez ok. 3 - 5 minut. Po tym czasie wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej. Gotowe kluski śląskie podawaj z ulubionym sosem. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować szare kluski z cebulą i chrupiącym boczkiem krok po kroku. To idealny pomysł na szybki i smaczny obiad.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze