PrzepisBabcia Gosia uczy, jak robić delikatne i mięciutkie kluski śląskie. Stosuj się do 1 złotej zasady

Babcia Gosia uczy, jak robić delikatne i mięciutkie kluski śląskie. Stosuj się do 1 złotej zasady

Jeśli chcesz wykonać idealne kluski śląskie, koniecznie przygotuj je według przepisu babci Gosi. Potrawa odznacza się rewelacyjną konsystencją. W związku z tym kluski wychodzą wyjątkowo miękkie oraz delikatne. Wspaniale sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych. Poza tym można je również podać jako samodzielny posiłek.

Mięciutkie i delikatne kluski śląskie z przepisu babci Gosi - Pyszności; Foto: Canva.com
Mięciutkie i delikatne kluski śląskie z przepisu babci Gosi - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

07.10.2022 09:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kluski śląskie według babci Gosi rozpływają się w ustach. Należy zaznaczyć, że danie to jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także pięknie się prezentuje. Jeśli masz ochotę ich spróbować - poniżej podajemy krok po kroku jak je wykonać.

Klasyczna polska potrawa

Kluski śląskie - Pyszności; Foto: Canva.com
Kluski śląskie - Pyszności; Foto: Canva.com

Kluski śląskie to tradycyjna polska potrawa, która powstaje na bazie ugotowanych ziemniaków, skrobi ziemniaczanej oraz jajka. Warto wspomnieć, że kluski te odznaczają się okrągłym kształtem oraz charakterystyczną dziurką w środku. Podawane są one zazwyczaj z sosem grzybowym lub gulaszem. Oprócz tego niektórzy serwują je na słodko z dodatkiem cukru oraz śmietany.

Babcia Gosia przygotowuje idealne kluski śląskie. Danie odznacza się wyjątkowo delikatną konsystencją. Zasmakuje całej twojej rodzinie!

Kluski śląskie według babci Gosi

Obiad z kluskami - Pyszności; Foto: Canva.com
Obiad z kluskami - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • sól
  • ok. 250 g mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przepuść je przez praskę i przenieś do dużej miski. Masę ziemniaczaną podziel nożem w misce na 4 równe części. Wyjmij jedną z nich i w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Następnie wrzuć do miski uprzednio wyjętą część ziemniaków, dodaj jako i wszystko dokładnie ugnieć. 

W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej niewielką ilość soli. W międzyczasie formuj kluseczki, a następnie wrzucaj je na wrzątek. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez ok. 3 - 5 minut. Po tym czasie wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej. Gotowe kluski śląskie podawaj z ulubionym sosem. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować szare kluski z cebulą i chrupiącym boczkiem krok po kroku. To idealny pomysł na szybki i smaczny obiad.

proste przepisyprzepisdomowe przepisy