Te ciastka to moje wspomnienie z dzieciństwa. Ich przygotowanie jest banalnie proste!

Kruche na zewnątrz i miękkie w środku - tak w skrócie można określić kokosanki, które stanowią słodki przysmak dzieciństwa. Pamięta je chyba każdy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je właśnie teraz. Szczególnie, że ich przygotowanie jest banalnie proste. Przez wielu są określane jako najlepsze i najłatwiejsze ciasteczka na świecie.

ObrazekKokosanki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Anka Gotuje
Karol Wiak

Są takie momenty, że ma się ochotę przegryźć coś słodkiego. Najlepiej sprawdzą się wtedy ciasteczka, ale jak dobrze wiesz, ich przygotowanie wymaga i czasu i cierpliwości. Jest jednak propozycja, która zachwyca smakiem, a czas przygotowania to dosłownie chwila. Kokosanki to propozycja dla każdego. Możesz je przygotować na wizytę gości, na deser lub po prostu - ot tak, gdy masz ochotę na coś słodkiego i chcesz na chwilę powrócić do wyjątkowych czasów dzieciństwa.

Kokosanki - najlepsze i proste w przygotowaniu ciastka

Zanim pokażemy ci, jak zrobić kokosanki, to warto przytoczyć kilka najważniejszych faktów, związanych z tymi popularnymi ciastkami. Są to ciasteczka, których smak podkreślają wiórki kokosowe. Te najlepsze powinny być kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Do przygotowania kokosanek potrzeba tylko trzech składników, które z pewnością masz w swoim domu. Najlepsze przepisy na ciastka bywają skomplikowane, ale na pewno nie w tym przypadku.

Obrazek
Ciastka kokosanki - Pyszności; foto: Canva

Te kokosowe pyszności z pewnością piekła twoja babcia i mama. Nic nie stoi na przeszkodzie, byś i ty przygotował kokosanki. Te proste kokosowe ciasteczka przygotujesz w parę chwil. Każdy, kto ich spróbuje, będzie zachwycony. To przysmak dzieciństwa, który rozpływa się w ustach. I nie jest tu przesadą fakt, że to najprawdopodobniej najlepsze ciastka na świecie. Zapewnij sobie sentymentalny powrót do czasów dzieciństwa i zrób je już dziś!

Najlepszy przepis na kokosanki

Jaki powinien być ten najlepszy przepis na kokosanki? Bez wątpienia taki, który będzie prosty pod każdym względem. I tak się składa, że zaprezentowana przez nas receptura nie wymaga zbyt dużej ilości składników i długiego czasu przygotowania.

Jeśli zdecydujesz się wypróbować ten przepis na Wielkanoc, to każdy będzie zachwycony!

Składniki:

  • 280 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 400 g wiórków kokosowych.
Obrazek
Ciastka kokosanki - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli zależy ci na tym, by były to najlepsze kokosanki, to pamiętaj, że jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Białka ubij na sztywno, a gdy będą gotowe, to stopniowo dodawaj cukier, aż piana będzie błyszcząca, sztywna i gęsta.
  3. Nie przerywając ubijania, dodaj żółtka, wiórki kokosowe i wszystko delikatnie wymieszaj.
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i przy pomocy rękawa do pieczenia wykładaj odpowiednie porcje masy.
  5. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz ciastka przez 15 minut.
  6. Wyjmij je z piekarnika, ostudź. Możesz je podać swoim bliskim i spożyć do kawy. Smacznego!

Szukasz pomysłów na wielkanocne wypieki? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na mazurek pistacjowy z malinami:

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯