Te ciastka to moje wspomnienie z dzieciństwa. Ich przygotowanie jest banalnie proste!
04.04.2023 15:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kruche na zewnątrz i miękkie w środku - tak w skrócie można określić kokosanki, które stanowią słodki przysmak dzieciństwa. Pamięta je chyba każdy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je właśnie teraz. Szczególnie, że ich przygotowanie jest banalnie proste. Przez wielu są określane jako najlepsze i najłatwiejsze ciasteczka na świecie.
Są takie momenty, że ma się ochotę przegryźć coś słodkiego. Najlepiej sprawdzą się wtedy ciasteczka, ale jak dobrze wiesz, ich przygotowanie wymaga i czasu i cierpliwości. Jest jednak propozycja, która zachwyca smakiem, a czas przygotowania to dosłownie chwila. Kokosanki to propozycja dla każdego. Możesz je przygotować na wizytę gości, na deser lub po prostu - ot tak, gdy masz ochotę na coś słodkiego i chcesz na chwilę powrócić do wyjątkowych czasów dzieciństwa.
Kokosanki - najlepsze i proste w przygotowaniu ciastka
Zanim pokażemy ci, jak zrobić kokosanki, to warto przytoczyć kilka najważniejszych faktów, związanych z tymi popularnymi ciastkami. Są to ciasteczka, których smak podkreślają wiórki kokosowe. Te najlepsze powinny być kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Do przygotowania kokosanek potrzeba tylko trzech składników, które z pewnością masz w swoim domu. Najlepsze przepisy na ciastka bywają skomplikowane, ale na pewno nie w tym przypadku.
Te kokosowe pyszności z pewnością piekła twoja babcia i mama. Nic nie stoi na przeszkodzie, byś i ty przygotował kokosanki. Te proste kokosowe ciasteczka przygotujesz w parę chwil. Każdy, kto ich spróbuje, będzie zachwycony. To przysmak dzieciństwa, który rozpływa się w ustach. I nie jest tu przesadą fakt, że to najprawdopodobniej najlepsze ciastka na świecie. Zapewnij sobie sentymentalny powrót do czasów dzieciństwa i zrób je już dziś!
Najlepszy przepis na kokosanki
Jaki powinien być ten najlepszy przepis na kokosanki? Bez wątpienia taki, który będzie prosty pod każdym względem. I tak się składa, że zaprezentowana przez nas receptura nie wymaga zbyt dużej ilości składników i długiego czasu przygotowania.
Jeśli zdecydujesz się wypróbować ten przepis na Wielkanoc, to każdy będzie zachwycony!
Składniki:
- 280 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 400 g wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
- Jeśli zależy ci na tym, by były to najlepsze kokosanki, to pamiętaj, że jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
- Białka ubij na sztywno, a gdy będą gotowe, to stopniowo dodawaj cukier, aż piana będzie błyszcząca, sztywna i gęsta.
- Nie przerywając ubijania, dodaj żółtka, wiórki kokosowe i wszystko delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i przy pomocy rękawa do pieczenia wykładaj odpowiednie porcje masy.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz ciastka przez 15 minut.
- Wyjmij je z piekarnika, ostudź. Możesz je podać swoim bliskim i spożyć do kawy. Smacznego!
Szukasz pomysłów na wielkanocne wypieki? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na mazurek pistacjowy z malinami: