Te ciastka to moje wspomnienie z dzieciństwa. Ich przygotowanie jest banalnie proste!

Kruche na zewnątrz i miękkie w środku - tak w skrócie można określić kokosanki, które stanowią słodki przysmak dzieciństwa. Pamięta je chyba każdy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je właśnie teraz. Szczególnie, że ich przygotowanie jest banalnie proste. Przez wielu są określane jako najlepsze i najłatwiejsze ciasteczka na świecie.

ObrazekKokosanki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Anka Gotuje
Karol Wiak

Są takie momenty, że ma się ochotę przegryźć coś słodkiego. Najlepiej sprawdzą się wtedy ciasteczka, ale jak dobrze wiesz, ich przygotowanie wymaga i czasu i cierpliwości. Jest jednak propozycja, która zachwyca smakiem, a czas przygotowania to dosłownie chwila. Kokosanki to propozycja dla każdego. Możesz je przygotować na wizytę gości, na deser lub po prostu - ot tak, gdy masz ochotę na coś słodkiego i chcesz na chwilę powrócić do wyjątkowych czasów dzieciństwa.

Kokosanki - najlepsze i proste w przygotowaniu ciastka

Zanim pokażemy ci, jak zrobić kokosanki, to warto przytoczyć kilka najważniejszych faktów, związanych z tymi popularnymi ciastkami. Są to ciasteczka, których smak podkreślają wiórki kokosowe. Te najlepsze powinny być kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Do przygotowania kokosanek potrzeba tylko trzech składników, które z pewnością masz w swoim domu. Najlepsze przepisy na ciastka bywają skomplikowane, ale na pewno nie w tym przypadku.

Obrazek
Ciastka kokosanki - Pyszności; foto: Canva

Te kokosowe pyszności z pewnością piekła twoja babcia i mama. Nic nie stoi na przeszkodzie, byś i ty przygotował kokosanki. Te proste kokosowe ciasteczka przygotujesz w parę chwil. Każdy, kto ich spróbuje, będzie zachwycony. To przysmak dzieciństwa, który rozpływa się w ustach. I nie jest tu przesadą fakt, że to najprawdopodobniej najlepsze ciastka na świecie. Zapewnij sobie sentymentalny powrót do czasów dzieciństwa i zrób je już dziś!

Najlepszy przepis na kokosanki

Jaki powinien być ten najlepszy przepis na kokosanki? Bez wątpienia taki, który będzie prosty pod każdym względem. I tak się składa, że zaprezentowana przez nas receptura nie wymaga zbyt dużej ilości składników i długiego czasu przygotowania.

Jeśli zdecydujesz się wypróbować ten przepis na Wielkanoc, to każdy będzie zachwycony!

Składniki:

  • 280 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 400 g wiórków kokosowych.
Obrazek
Ciastka kokosanki - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli zależy ci na tym, by były to najlepsze kokosanki, to pamiętaj, że jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Białka ubij na sztywno, a gdy będą gotowe, to stopniowo dodawaj cukier, aż piana będzie błyszcząca, sztywna i gęsta.
  3. Nie przerywając ubijania, dodaj żółtka, wiórki kokosowe i wszystko delikatnie wymieszaj.
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i przy pomocy rękawa do pieczenia wykładaj odpowiednie porcje masy.
  5. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz ciastka przez 15 minut.
  6. Wyjmij je z piekarnika, ostudź. Możesz je podać swoim bliskim i spożyć do kawy. Smacznego!

Szukasz pomysłów na wielkanocne wypieki? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na mazurek pistacjowy z malinami:

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają