Kokosowa tarta na zimno

Kokosowa tarta na zimno nie tylko świetnie smakuje, ale też genialnie się prezentuje. Co więcej, jest w 100% fitowa, a jej przygotowanie to czysta przyjemność!

Obrazek
Pyszności

Aksamitną masę do naszej tarty przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Masa

  1. 430 g jogurt naturalny
  2. 150 g ser twarogowy
  3. 1/2 szkl. wiórki kokosowe
  4. 1/2 szkl. miód
  5. 2 łyżki żelatyna

Spód

  1. 1,5 szkl. płatki górskie
  2. 1/2 szkl. wiórki kokosowe
  3. 150 g daktyle namoczone
  4. 1/3 szkl. olej kokosowy
  5. 3 łyżki ciemne kakao

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu połącz: płatki górskie, wiórki kokosowe, daktyle, olej kokosowy i ciemne kakao. Przełóż powstałą mieszankę do formy na tartę i wstaw do lodówki.

Obrazek

2. W międzyczasie zajmij się przygotowanie masy. Użyj blendera próżniowego, dzięki któremu przygotujesz idealnie gładką konsystencję. W urządzeniu zblenduj ze sobą: jogurt naturalny, ser twarogowy, wiórki kokosowe, miód oraz żelatynę (wymieszaj ją w 1/4 szkl. wody).

Obrazek

3. Powstałą mieszankę podgrzej przez chwilę na palniku.

Obrazek

4. Po czym wylej na spód i wstaw do lodówki minimum na 2 godziny, aby masa miała czas stężeć.

Obrazek

5. Gotową tartę udekoruj czerwoną porzeczką i wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy