Kolorowa tarta

Kolorowa tarta to nasz sprawdzony przepis na oryginalną, a zarazem pięknie prezentującą się ucztę dla podniebienia. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Całe danie upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Farsz

  1. 200 g ser ricotta
  2. 15 g ser parmezan tarty
  3. 1 szt. jajko
  4. 1 łyżka suszone oregano
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/3 łyżeczki pieprz

Dodatki

  1. 2 łyżki oliwa z oliwek
  2. 1 szt. cukinia
  3. 1 szt. żółta cukinia
  4. 1 szt. marchewka
  5. 1 szt. korzeń pietruszki

Ciasto

  1. 100 g mąka krupczatka
  2. 50 g mąka pszenna
  3. 100 g masło schłodzone
  4. 1 szt. żółtko
  5. 1/2 łyżeczki sól

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj ciasto kruche, po czym piecz je w Ovi przez 15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza). W międzyczasie przygotuj farsz, łącząc ze sobą: ricottę, parmezan, jajko, suszone oregano, pieprz i sól.

Obrazek

2. Podziel warzywa w cienkie plastry.

Obrazek

3. Wcześniej przygotowany farsz rozprowadź na podpieczonej tarcie.

Obrazek

4. Następnie zwiń paski warzyw w mini ruloniki i ułóż je na tarcie.

Obrazek

5. Całość polej oliwą z oliwek, po czym umieść w Ovi na kolejne 15-20 minut.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯