Kolorowe deserki w trzech pysznych odsłonach. Zdrowe słodkości bez wyrzutów sumienia
Kolorowe deserki w trzech pysznych odsłonach nie tylko zachwycają smakiem, ale są też pożywnym i zdrowym posiłkiem. Po brzegi wypełnione są superfoods, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jak zrobić pyszne i zdrowe deserki owocowe? Przepis jest zaskakująco prosty!
24.08.2022 | aktual.: 16.10.2023 10:57
Nasze piękne deserki kolorami nawiązują do lata i czerpią też z niego to, co najlepsze: sezonowe owoce. Deser świetnie sprawdzi się dla wegetarian, bo nie zawiera produktów odzwierzęcych. Zamiast żelatyny sięgnęliśmy po agar- żelującą substancję, która powstaje z alg morskich. Takie kolorowe deserki to również świetny sposób na przemycenie dodatkowej porcji składników odżywczych, które mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Słodkie pyszności skrywają superfoods marki Purella: chlorellę (źródło witaminy A), lucumę (witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, potas, wapń) i guaranę (białko, błonnik, żelazo).
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Kolorowe deserki w trzech letnich odsłonach- składniki
Deser mango
400 g mango - mrożone
50 ml wody
2 łyżeczki agar-agar
300 g jogurtu naturalnego
50 ml wody
2 łyżeczki lucumy Purella
2 łyżeczki agar-agar
300 g jogurtu naturalnego
50 ml wody
2 łyżeczki agar-agar
Deser agrestowy300 g jogurtu naturalnego
50 ml wody
2 łyżeczki agar-agar
2 łyżeczki białka konopnego Purella
200 g agrestu
50 ml wody
2 łyżeczki chlorelli Purella
2 łyżeczki agar-agar
300 g jogurtu naturalnego
50 ml wody
2 łyżeczki agar-agar
Deser truskawkowy
500 g truskawek
50 ml wody
2 łyżeczki agar-agar
300 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki guarany Purella
10 ml musu truskawkowego
2 łyżeczki agar-agar
300 g jogurtu naturalnego
50 ml wody
2 łyżeczki agar-agar
Przepis na letni deser z mango
Mrożone mango przełóż do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie przelej zawartość garnka i zblenduj na mus.
Powstały mus ponownie przelej do garnka i dolej wodę. Wymieszaj i dosyp agar. Całość zagotuj. Wysoką szklankę połóż na misce tak, aby znajdowała się w pochylonej pozycji. Wlej do niej pierwszą warstwę mango i wstaw do lodówki, żeby stężała.
Przejdź do przygotowania kolejnej warstwy. Jogurt przełóż do garnka, dodaj wodę i wymieszaj. Następnie wsyp zdrową lucumę Purella i agar i ponownie wymieszaj. Zagotuj masę i wlej porcję do szklanki z zastygniętą już częścią z mango. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić. Ponownie wstaw całość do lodówki, żeby masa stężała.
Przygotuj trzeci kolor warstwy: w garnku połącz jogurt naturalny z agarem i zagotuj. Dodaj kolejną warstwę do szklanki ze stężałymi masami. Następnie wstaw do lodówki, żeby masa stężała. Powtarzaj kolejność warstw, aż wypełnią całą szklankę. Pamiętaj,żeby przed dołożeniem kolejnych warstw schładzać całość i obracać szklankę.
Przepis na letni deser z agrestem
Drugą odsłoną jest deser agrestowy. Jogurt naturalny podgrzej w garnku. Agar rozpuść w wodzie i dodaj do niego białko konopne. Purella. Dodaj do podgrzanego wcześniej jogurtu i dokładnie wymieszaj.
Agrest umyj i zblenduj. Podgrzej w garnku, dodaj wodę i chlorellę. Wsyp agar i całość dokładnie wymieszaj. Przygotuj też trzecią warstwę, czyli proste połączenie jogurtu, wody i agaru. Wlewaj warstwy tak, jak w przepisie z mango. Pamiętaj, żeby każdej części dać czas do zastygnięcia w lodówce.
Przepis na letni deser z truskawkami
Trzeci deser to pyszne truskawkowe smaki. Owoce umyj i zblenduj na mus. Przelej do garnka i podgrzej z dodatkiem wody i agaru. Przygotuj drugą warstwę: jogurt podgrzej, dodaj bio guaranę z Purelli i odrobinę masy z truskawkami- nada ona intensywniejszy kolor tej warstwie. Wymieszaj i dodaj agar. Trzecia warstwa to już dobrze Ci znane połączenie jogurtu naturalnego, wody i agaru.
Wlewaj warstwy naprzemiennie: jogurt-guarana-truskawki, dając każdej z nich czas w lodówce, żeby stężała. Postępuj tak ze wszystkimi deserami.
Kolorowe deserki w zdrowym wydaniu
Nasze kolorowe i zdrowe deserki są już gotowe. Gotowe deserki możesz udekorować świeżymi owocami i odrobiną bitej śmietany. Smacznego!