Kolorowe deserki w trzech pysznych odsłonach. Zdrowe słodkości bez wyrzutów sumienia

Kolorowe deserki w trzech pysznych odsłonach nie tylko zachwycają smakiem, ale są też pożywnym i zdrowym posiłkiem. Po brzegi wypełnione są superfoods, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jak zrobić pyszne i zdrowe deserki owocowe? Przepis jest zaskakująco prosty!

ObrazekKolorowe deserki w trzech odsłonach- Pyszności
Ewa

Nasze piękne deserki kolorami nawiązują do lata i czerpią też z niego to, co najlepsze: sezonowe owoce. Deser świetnie sprawdzi się dla wegetarian, bo nie zawiera produktów odzwierzęcych. Zamiast żelatyny sięgnęliśmy po agar- żelującą substancję, która powstaje z alg morskich. Takie kolorowe deserki to również świetny sposób na przemycenie dodatkowej porcji składników odżywczych, które mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Słodkie pyszności skrywają superfoods marki Purella: chlorellę (źródło witaminy A), lucumę (witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, potas, wapń) i guaranę (białko, błonnik, żelazo).

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Kolorowe deserki w trzech letnich odsłonach- składniki

Deser mango

400 g mango - mrożone

50 ml wody

2 łyżeczki agar-agar

300 g jogurtu naturalnego

50 ml wody

2 łyżeczki lucumy Purella

2 łyżeczki agar-agar

300 g jogurtu naturalnego

50 ml wody

2 łyżeczki agar-agar

Deser agrestowy300 g jogurtu naturalnego

50 ml wody

2 łyżeczki agar-agar

200 g agrestu

50 ml wody

2 łyżeczki chlorelli Purella

2 łyżeczki agar-agar

300 g jogurtu naturalnego

50 ml wody

2 łyżeczki agar-agar

Deser truskawkowy

500 g truskawek

50 ml wody

2 łyżeczki agar-agar

300 g jogurtu naturalnego

2 łyżeczki guarany Purella

10 ml musu truskawkowego

2 łyżeczki agar-agar

300 g jogurtu naturalnego

50 ml wody

2 łyżeczki agar-agar

Przepis na letni deser z mango

Mrożone mango przełóż do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie przelej zawartość garnka i zblenduj na mus.

Obrazek
Kolorowe deserki w trzech odsłonach- Pyszności

Powstały mus ponownie przelej do garnka i dolej wodę. Wymieszaj i dosyp agar. Całość zagotuj. Wysoką szklankę połóż na misce tak, aby znajdowała się w pochylonej pozycji. Wlej do niej pierwszą warstwę mango i wstaw do lodówki, żeby stężała.

Obrazek
Kolorowe deserki w trzech odsłonach- Pyszności

Przejdź do przygotowania kolejnej warstwy. Jogurt przełóż do garnka, dodaj wodę i wymieszaj. Następnie wsyp zdrową lucumę Purella i agar i ponownie wymieszaj. Zagotuj masę i wlej porcję do szklanki z zastygniętą już częścią z mango. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić. Ponownie wstaw całość do lodówki, żeby masa stężała.

Obrazek
Kolorowe deserki w trzech odsłonach- Pyszności

Przygotuj trzeci kolor warstwy: w garnku połącz jogurt naturalny z agarem i zagotuj. Dodaj kolejną warstwę do szklanki ze stężałymi masami. Następnie wstaw do lodówki, żeby masa stężała. Powtarzaj kolejność warstw, aż wypełnią całą szklankę. Pamiętaj,żeby przed dołożeniem kolejnych warstw schładzać całość i obracać szklankę.

Obrazek
Kolorowe deserki w trzech odsłonach- Pyszności

Przepis na letni deser z agrestem

Drugą odsłoną jest deser agrestowy. Jogurt naturalny podgrzej w garnku. Agar rozpuść w wodzie i dodaj do niego białko konopne. Purella. Dodaj do podgrzanego wcześniej jogurtu i dokładnie wymieszaj.

Obrazek
Kolorowe deserki w trzech odsłonach- Pyszności

Agrest umyj i zblenduj. Podgrzej w garnku, dodaj wodę i chlorellę. Wsyp agar i całość dokładnie wymieszaj. Przygotuj też trzecią warstwę, czyli proste połączenie jogurtu, wody i agaru. Wlewaj warstwy tak, jak w przepisie z mango. Pamiętaj, żeby każdej części dać czas do zastygnięcia w lodówce.

Obrazek
Kolorowe deserki w trzech odsłonach- Pyszności

Przepis na letni deser z truskawkami

Trzeci deser to pyszne truskawkowe smaki. Owoce umyj i zblenduj na mus. Przelej do garnka i podgrzej z dodatkiem wody i agaru. Przygotuj drugą warstwę: jogurt podgrzej, dodaj bio guaranę z Purelli i odrobinę masy z truskawkami- nada ona intensywniejszy kolor tej warstwie. Wymieszaj i dodaj agar. Trzecia warstwa to już dobrze Ci znane połączenie jogurtu naturalnego, wody i agaru.

Obrazek
Kolorowe deserki w trzech odsłonach- Pyszności

Wlewaj warstwy naprzemiennie: jogurt-guarana-truskawki, dając każdej z nich czas w lodówce, żeby stężała. Postępuj tak ze wszystkimi deserami.

Obrazek
Kolorowe deserki w trzech odsłonach- Pyszności

Kolorowe deserki w zdrowym wydaniu

Nasze kolorowe i zdrowe deserki są już gotowe.  Gotowe deserki możesz udekorować świeżymi owocami i odrobiną bitej śmietany. Smacznego!

Obrazek
Kolorowe deserki w trzech odsłonach- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi