Kolorowe deserki w trzech pysznych odsłonach. Zdrowe słodkości bez wyrzutów sumienia

Kolorowe deserki w trzech pysznych odsłonach nie tylko zachwycają smakiem, ale są też pożywnym i zdrowym posiłkiem. Po brzegi wypełnione są superfoods, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jak zrobić pyszne i zdrowe deserki owocowe? Przepis jest zaskakująco prosty!

ObrazekKolorowe deserki w trzech odsłonach- Pyszności
Ewa

Nasze piękne deserki kolorami nawiązują do lata i czerpią też z niego to, co najlepsze: sezonowe owoce. Deser świetnie sprawdzi się dla wegetarian, bo nie zawiera produktów odzwierzęcych. Zamiast żelatyny sięgnęliśmy po agar- żelującą substancję, która powstaje z alg morskich. Takie kolorowe deserki to również świetny sposób na przemycenie dodatkowej porcji składników odżywczych, które mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Słodkie pyszności skrywają superfoods marki Purella: chlorellę (źródło witaminy A), lucumę (witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, potas, wapń) i guaranę (białko, błonnik, żelazo).

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Kolorowe deserki w trzech letnich odsłonach- składniki

Deser mango

400 g mango - mrożone

50 ml wody

2 łyżeczki agar-agar

300 g jogurtu naturalnego

50 ml wody

2 łyżeczki lucumy Purella

2 łyżeczki agar-agar

300 g jogurtu naturalnego

50 ml wody

2 łyżeczki agar-agar

Deser agrestowy300 g jogurtu naturalnego

50 ml wody

2 łyżeczki agar-agar

200 g agrestu

50 ml wody

2 łyżeczki chlorelli Purella

2 łyżeczki agar-agar

300 g jogurtu naturalnego

50 ml wody

2 łyżeczki agar-agar

Deser truskawkowy

500 g truskawek

50 ml wody

2 łyżeczki agar-agar

300 g jogurtu naturalnego

2 łyżeczki guarany Purella

10 ml musu truskawkowego

2 łyżeczki agar-agar

300 g jogurtu naturalnego

50 ml wody

2 łyżeczki agar-agar

Przepis na letni deser z mango

Mrożone mango przełóż do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie przelej zawartość garnka i zblenduj na mus.

Obrazek
Kolorowe deserki w trzech odsłonach- Pyszności

Powstały mus ponownie przelej do garnka i dolej wodę. Wymieszaj i dosyp agar. Całość zagotuj. Wysoką szklankę połóż na misce tak, aby znajdowała się w pochylonej pozycji. Wlej do niej pierwszą warstwę mango i wstaw do lodówki, żeby stężała.

Obrazek
Kolorowe deserki w trzech odsłonach- Pyszności

Przejdź do przygotowania kolejnej warstwy. Jogurt przełóż do garnka, dodaj wodę i wymieszaj. Następnie wsyp zdrową lucumę Purella i agar i ponownie wymieszaj. Zagotuj masę i wlej porcję do szklanki z zastygniętą już częścią z mango. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić. Ponownie wstaw całość do lodówki, żeby masa stężała.

Obrazek
Kolorowe deserki w trzech odsłonach- Pyszności

Przygotuj trzeci kolor warstwy: w garnku połącz jogurt naturalny z agarem i zagotuj. Dodaj kolejną warstwę do szklanki ze stężałymi masami. Następnie wstaw do lodówki, żeby masa stężała. Powtarzaj kolejność warstw, aż wypełnią całą szklankę. Pamiętaj,żeby przed dołożeniem kolejnych warstw schładzać całość i obracać szklankę.

Obrazek
Kolorowe deserki w trzech odsłonach- Pyszności

Przepis na letni deser z agrestem

Drugą odsłoną jest deser agrestowy. Jogurt naturalny podgrzej w garnku. Agar rozpuść w wodzie i dodaj do niego białko konopne. Purella. Dodaj do podgrzanego wcześniej jogurtu i dokładnie wymieszaj.

Obrazek
Kolorowe deserki w trzech odsłonach- Pyszności

Agrest umyj i zblenduj. Podgrzej w garnku, dodaj wodę i chlorellę. Wsyp agar i całość dokładnie wymieszaj. Przygotuj też trzecią warstwę, czyli proste połączenie jogurtu, wody i agaru. Wlewaj warstwy tak, jak w przepisie z mango. Pamiętaj, żeby każdej części dać czas do zastygnięcia w lodówce.

Obrazek
Kolorowe deserki w trzech odsłonach- Pyszności

Przepis na letni deser z truskawkami

Trzeci deser to pyszne truskawkowe smaki. Owoce umyj i zblenduj na mus. Przelej do garnka i podgrzej z dodatkiem wody i agaru. Przygotuj drugą warstwę: jogurt podgrzej, dodaj bio guaranę z Purelli i odrobinę masy z truskawkami- nada ona intensywniejszy kolor tej warstwie. Wymieszaj i dodaj agar. Trzecia warstwa to już dobrze Ci znane połączenie jogurtu naturalnego, wody i agaru.

Obrazek
Kolorowe deserki w trzech odsłonach- Pyszności

Wlewaj warstwy naprzemiennie: jogurt-guarana-truskawki, dając każdej z nich czas w lodówce, żeby stężała. Postępuj tak ze wszystkimi deserami.

Obrazek
Kolorowe deserki w trzech odsłonach- Pyszności

Kolorowe deserki w zdrowym wydaniu

Nasze kolorowe i zdrowe deserki są już gotowe.  Gotowe deserki możesz udekorować świeżymi owocami i odrobiną bitej śmietany. Smacznego!

Obrazek
Kolorowe deserki w trzech odsłonach- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇